Sunday, March 30, 2014

My Current Updates

Salam.

Today is my offday and I would like to bebel something. Hope that you don't mind. aha

Currently I'm at Surgical Department. Lebih rileks daripada posting yang sebelum ni. Papepun alhamdulillah la, sebab dah lepas posting sebelum ni (medical). Only Allah je tahu betapa 'strugglenye' aku mengharungi hari-hariku di medical department. Sungguh pun begitu, medical tetap best. aku banyak belajar.

Kalau sebelum ni bangun pagi kul 4.30, tapi sekarang dah boleh bangun lewat sikit. sebab start kerja kul 7pagi. Then, pagi tu review berapa kerat je. Dan selalu jugak ku balik awal. Cuma yang tak bestnye adalah, surgical ada TDS review. Maksudnya dalam sehari kena tiga kali review patient. Then, ada 3 kali ward round and proses kena soal-jawab dengan specialist or MO pun berlaku selama tiga kali dalam sehari.

Pressure akan berlaku bila mana kau oncall/extended seorang on that day and mati la kau nak review semua patient kat ward tu sorg2 malam2. Tapi so far im survived sebab ada bantuan taggers. Depa tu plak lagi senior dari aku, so memang sangat membantu. Surgical seronok sebab dapat masuk Operation room. Kadang2 terfikir gak nak jadi surgeon, tapi macam tak larat la plak nak berdiri berjam2 lamanya. Sakit pinggang..adeh.

next. Its about my latest activities during my offday. Selalunya jarang ada aktiviti selain tidur. Ish memang jarang la. boleh kira pakai telinga je. eh?

jom kira sesama...


satu - 25 January 2014


dua - 1 Feb 2014
tiga- 22 Feb 2014


empat - 29 Mac 2014

yeay ada empat je dalam tahun ni. Wedding plak, tiga kenalan je yang sempat aku pergi. Memang tak dan nak pergi semua. mintak mangap sangat2. Jangan korang boikot tak datang wedding aku plak pasni dah la..hehe. but still rasa syukur sebab sebulan sekali dapat attend wedding kawan2 and reunite dengan membe lame, daripada tak dapat pergi langsung kan.

marilah kita menjadi orang yang bersyukur. Nak jadi orang yang bersyukur ni senang je. cuba tengok orang yang takde kaki. kita kena bersyukur sebab masih ada kaki untuk berjalan dan memakai kasut. Jangan tengok orang yang ada tiga kaki dah la. Ok aku sedang merepek.

perumpamaan nya begitulah. jangan tengok kelebihan orang lain, kita akan rasa kita lemah dan selalu tak bersyukur. Tapi tengoklah orang yang kekurangan serba serbi, nanti kita akan enjoy je dengan hidup yang kita sedang lalui sekarang, InsyaAllah.

bila aku dah start merepek, tandanya aku sudah mengantuk. maka penulisan harus dihentikan dengan kadar segera. ok selamat malam Malaysia =)

p/s: awak, thanks for the surprise!









Wednesday, March 26, 2014

Dah besar nak jadi apa?

Saya nak jadi Doktor!
Eh tak boleh, nanti kena belasah dengan pesakit sendiri.

Nak jadi pilot lah!
Eh terhempas nanti. Bahaya.

Kalau camtu jadi jurutera la.
Nanti kena hempap bangunan. Jangan.

Jadi peguam?
Tak masuk syurga kalau bela orang yang salah nanti..

Polis?
Ko terjebak dengan rasuah nanti. Susah!

Kalau camtu malas lah nak jadi orang. Apepun tak boleh.

Mesej aku: mana ada kerja yang tiada risiko. Be positive always! If semua orang berfikiran macam kat atas ni, bila la Malaysia kita nak maju? 

Congrats adik2 SPM. Choose your bidang wisely. Consult orang yang betul.

Takziah buat mangsa pesawat MH370.

Ketahuilah, dengan mengingati Allah jiwa akan tenang.

Salam :)