Wednesday, September 29, 2010

This is LOVE (T-T)

amaran awal !! sediakan sekotak tisu ye sebelum membaca post kali ni... peace (^_^)V

...

..

.


Her name is Katie Kirkpatrick , 21 yrs old.

Next to her is her fiancĂ©, Nick, 23. 
This picture was taken prior to their wedding January 11th, 2005.


Katie has terminal cancer and spends hours in chemotherapy. 
Here Nick awaits while she finishes one of the sessions.



Even in pain and dealing with her organs shutting down, with the help of morphine, Katie took care of every single part of the wedding planning.
Her dress had to be adjusted several times due to Katie’s constant weight loss.


An expected guest was her oxygen tank. Katie had to use it during the ceremony and reception.
The other couple in this picture is Nick’s parents, very emotional with the wedding and of course to see their son marrying the girl he fell in love with when he was an adolescent.


Katie, in a wheel chair, listening to her husband and friends singing to her.


In the middle of the party, Katie had to rest for a bit to catch her breath.
The pain does not allow her to stand for a long period of time.


Katie died 5 days after her wedding.
To see a fragile woman dress as a bride with a beautiful smile makes you think, happiness is always there within reach, no matter how long it lasts.





"Life is short. So love without boundaries. Laugh without control. Live like it’s heaven on earth"


pssstt >> Belle' reblogged this from lenaalovee.


********************************
Tiba-tiba teringat babak cerita akasia TV3 - Chinta. Kesian Fasha, kene 'maen' kali kedua kot. Dalam dialog yang ditranslate kan in English (sarikata) berbunyi seperti berikut : " This is not LOVE. This is lust! " huk huk. Sesungguhnya, seteguh mana iman seseorang, nafsu tetap merajai jiwa manusia..huh. Kojam nyerr Ezany. Takpe-takpe kita tunggu Adi Putra plak pasni ye.. hehehe. Eh tapi bukan Adi Putra hero nye, adik Shasha.. ah lantak lah..zass layannn....hee


Tuesday, September 28, 2010

Jadilah orang seni ..

" Sebuah kajian telah dijalankan di Sweeden dengan sebanyak 12, 000 responden. Kajian bijak ini telah mendapati golongan yang suka mengunjungi galeri, teater, konsert, dan pameran seni mempunyai potensi sebanyak 30% lebih tinggi untuk hidup lama berbanding mereka yang tidak melakukannya. Para penyelidik berjaya membuktikan aktiviti seni berjaya merangsang otak dan meningkatkan sistem imunisasi tubuh. Mungkin kita semua perlu menjadi orang seni untuk lebih sihat? Siapa tahu! "

>>>petikan Majalah RAPI edisi 1 OKT..

( ihsan Mr Google )

Monday, September 27, 2010

Discolored Nails Can Reflect Health

Nail Colour : Colourful & decorated :P

 leuco- means white, like a leucocyte (white blood cell)

onycholysis - detachment of the nail from the nail bed


Nail colour : melanonychia 
brown or black pigmentation of the nail unit



and

last but 

not least

..


..


...


my nails (suddenly) :P

others:




Splinter Hemorrhages: small, linear hemorrhages under the nail








Belle': kesihatan kuku boleh menjelaskan tahap kesihatan kita. Rajin-rajin lah (ambil seminit dua ke), membelek ke-dua puluh dua puluh kuku tangan dan kuku kaki anda okay?? dan kalau terlebih rajin, cek lah sekali kuku-kuku mereka di sekeliling anda..hehe. sekian~

Sunday, September 26, 2010

Medical Student Disorder

Medical student syndrome "MSS" also named medical student disorder, medical student disease and hypochondriasis of medical students is a condition frequently reported in medical students nowadays.


MSS is a constellation of psychiatric symptoms that affect the mood and behaviour of a medical student, especially during the first year of studying medicine.

While Medical students are learning medicine they read lists of symptoms for different diseases daily. Although they are completely healthy, they feel that they are suffering from the symptoms of specific diseases and they have it. 

For example: If a medical student is reading about swine flu he may feel its symptoms and do unnecessary laboratory tests to confirm his wrong diagnosis.

Now the disease included millions of non medical students who can easily search in the internet about any disease and believe in having its symptoms---> scary huh

If you suffered from this syndrome before share with me your experience.. through writing your comment down here okay :))

**copy and paste from : facultyofmedicine1.blogspot

***********************
wow.. damn right huh! Cam pernah dapat penyakit nih..hehe. Contoh, mase tu, belajar module CNS (Central nervous System).  info : CNS adalah berkaitan sistem saraf dan otak. Aku rase kepala ni berdenyut sakan. Mule lah pikir bukan-bukan. Hampir gak nak jumpa doktor nak buat CT scan la, MRI la .. haha. Then teringat yang baru-baru ni, tgh menonton TV mase tu. aku terasa sesuatu aneh di bahagian bawah dagu ku. Macam ketulan la. Belah kiri. Hati dah mula risau. Kenapa ni, dulu takde. Kebetulan, baru je belajar buat Neck Examination and Endocrine module plak tu. Ape lagi, try buat diagnosis sendiri. Kanser? Otitis Media? Aku gi la tanye membe and senior. Kot kot diorang tahu. Hampir-hampir jumpa DR Subra (surgeon kat Kolej ku) juga lah. Dahsyat. Nasib baik tak pergi. Malu je. And nak dipendekkan cerita, esoknye aku betul-betul dapat sakit tekak..telinga len macam, badan cam nak demam. Pergi klinik, dr kate.. URTI aje..Upper Respiratory Tract Infection. Fuh lega nyerr. Tapi still tak puas hati ni. Telinga aku ade rase lain macam.

"DR, actually I asked my senior, and she said maybe I got Otitis Media"
"Let me check your ear. It looks fine. U just got URTI. Avoid cold drink and drink a lot of water :)."

Dan sekarang, benjolan di bawah dagu ku dah hilang.. Thanks God I'm Healthy..wee.

Belle' : Rosey cheek is a sign of good health. Is that rite?

Saturday, September 25, 2010

8 citer 4 kisah

Citer 1

Suami   : Kenapa Sayang menangis?

Isteri    : Saya telah baca sebuah buku. Sad endinglah bang..
Suami   : Buku apa?
Isteri    : Buku bank abanglah..


Citer 2
Aderla sorang lelaki datang ke sebuah rumah untuk meminta derma. Derma untuk rumah orang-orang tua. Seorang budak pun membuka pintu.
budak   : derma ape bang?
lelaki    : derma untuk rumah orang-orang tua. adik ada apa-apa untuk didermakan?
budak   : nanti jap.saya ambilkan atuk saya.

lelaki    : ?????



Citer 3
Tunang Farid, Siti, menelefonnya untuk memutuskan pertunangan mereka.
Farid     : Mengapa?
Siti        : Saya dah bosan ngan awak. saya dah ada teman baru. Sebelum tu
              awak mesti kembalikan semua gambar saya.
Farid     : Ok. Tapi saya tak ingatlah yang mana satu gambar awak, Nanti
              awak    pilihlah sendiri. Yang selebihnya kembalikan kepada saya.
Siti        : Erkkkkkk........ Benci .........


Citer 4
3 org menaiki motor dan ditahan polis trafik. Namun pemandu motor 
tersebut  tidak berhenti. Katanya, 'Tak Muat Dah Tok, Kami dah bertiga!!!



Citer 5

Citer ni member aku yg beritau. Sampai nak pecah perut dibuatnya. It happen at Jalan Loke Yew. Satu malam tu kawan pompuan ni la, dia baru jer balik dari party, tak tahu how many glasses dia minum ler tapi memang dia betul-betul mabuk. So masa on the way home she got blocked from the police officer and asked for her driving license and so on but unfortunately at the same time tu, there was an accident happen a cross the road. Quite major jugaklah accident and the policeman leave her and rushed to the accident scene.So this stupid girl dah gabra tak tahu nak buat camne, she just ran off back to her car and head straight back home in Klang.

So the next morning polis datang ketuk pintu rumah dia dan polis tu tanya dia, "AWAK PEGI MANA MALAM SEMALAM?" Pompuan ni pulak jawab, "TAK KEMANA ENCIK. SAYA KAT RUMAH JER." So polis tu tanya lagi, "BETUL KER???" Pompuan tu jawab, "BETUL ENCIK. SUMPAH SAYA TAK GI MANA2, TANYA LER  NGAN HOUSEMATE SAYA." So polis tu kata, "YE KER? (sambil tergelak) MARI SINI, KELUAR JAP" Lepas tu polis tu tunjuk, "HA!!! ITU KETA SAPA TU??"

Pompuan tu macam nak pengsan sebab dia dah terbawak keta polis yg malam tadi balik rumah, dia ingat keta dia sebab kaler sama warna putih (wira)  cuma keta dia takde sticker polis kat tepi pintu jer. Tak pasal2 kena saman  RM1000 dan gantung lesen 1 tahun.



Citer 6

Seorang Tok Batin baru membeli motorsikal Honda dan kebetulan pada jalan  pulang terserempak dengan kawanya yang ingin menumpang, lalu ditumpangkan  kawanya itu. Dalam perjalanan kawannya merasakan Tok Batin hanya  mengunakan  gear 1 sahaja lalu bertanyalah kawanya itu,
Kawan Tok Batin   : Kenapak kamu hanya pakai gear 1 sahaja.
Tok Batin              : Kalau rosak 1 gear ada 2 lagi gear.
Kawan Tok Batin   : ????????


Citer 7
Seorang posmen yang datang menghantar surat.
" Assalamualaikum "
" Walaikumsalam "
" Ni rumah encik Sameon ye?
" Ya saya"
" Poning kepala saya mencari alamat rumah encik ni "
" Buat susah aje encik nie! Apsal tak pos aje?"


Citer 8
Orang Asli Dan Polis
orang asli : selamat pagi tuan
polis         : selamat pagi
polis         : apa hal
orang asli : saya nak buat repot tuan
polis         : fasal apa tu
orang asli : kawan saya di baham harimau
polis         : pukul berapa
orang asli : dia tak pukul, terkam
polis         : habis?
orang asli : tak habis, tinggal kepala


kisah 1
Seorang lelaki pergi ke klinik mata. Setelah matanya diperiksa, dia bertanya: " Doktor, lepas pakai cermin mata nanti, boleh ke saya membaca macam orang lain?" "Dah tentu, " jawab doktor. "Oh, gembiranya. Dah lama saya buta huruf, akhirnya boleh juga saya membaca," kata lelaki itu dengan riang.


kisah 2
Sebaik sahaja mengambil tempat duduk di ruang menunggu sebuah klinik,Shan terpandang Amin sedang menangis teresak-esak. Dia segera mendekati
Amin.   : Shan Kenapa menangis?
Amin    : Saya datang untuk ujian darah.
Shan    : Awak takut ke?
Amin    : Bukan itu sebabnya. Semasa ujian darah dijalankan, mereka telah terpotong jari saya.
(Mendengarkan penjelasan Amin, Shan menangis.)
Amin   :  Eh, kenapa pula awak menangis?
Shan   :  Saya datang untuk ujian air kencing...


kisah 3
Seorang atok membawa cucunya ke pejabat pos untuk menghantar surat. Cucunya bertanya bila melihat atoknya memasukkan surat ke dalam tong berwarna merah.
"Atok buat apa tu?".
"Atok bagi surat kat kawan atok,cu!" jawap atoknya.
Cucunya bertanya lagi, "Apa bangang sangat kawan atok duduk dalam tong
merah tu?"


kisah 4
Seorang pegawai polis masuk ke bilik mayat sebuah hospital untuk menyiasat punca kematian tiga lelaki sekaligus. Selepas memeriksa mayat-mayat itu, dia bertanya kepada penjaga bilik berkenaan.
Polis       : Mengapa ketiga-tiga mayat tersenyum?
Penjaga  : Lelaki pertama sedang bersanding, apabila tiba2 diserang strok. Lelaki kedua pula khabarnya menang loteri dan mati serangan sakit jantung manakala yg ketiga disambar petir.
Polis       : Hah! Kenapa disambar petir pun tersenyum?
Penjaga  : Masa tu dia ingat orang sedang ambil gambarnya...

Friday, September 24, 2010

Kerana ukhwah Encik Ilham menjelma lagi

Di sebuah restoran yang mahal lagi menawan dan elegan, cerita ku ini bermula 
.. jeng jeng jeng ..
'Encik ILHAM, di mana lah anda ni?'. Aku bermonolog sendirian di malam yang sejuk dan dingin. (sila rujuk ending post ini untuk mengetahui siapa sebenarnya encik ILHAM~)

Erk, dia dah datang la. Sambil mengemaskan bulu mata yang tak berapa nak lentik dan bulu hidung yang hampir terkeluaq .. (alamak, tak senonoh tul ini pompuan), Encik Ilham berjalan segak menuju ke arah ku. **sila cair sekarang! 

"Hye awak, dah lama tunggu? Maaf la, saya terlewat sikit.. traffic jammed.. hehe" dia berkata sambil tersengih zirafah.

Aku buat-buat ketawa la depan dia tanda aku tak marah, padahal dalam hati tuhan je yang tahu. Dekat sejam gak aku tunggu dia, gile tak marah?? Eh silap kira plak, dekat lima hari aku tunggu dia!! ARGHHHHH..

"Takpe awak, lagipun saya ada gak la main facebook ngan twitter .. jadi tak de hal lah awak~" Balas ku dengan nada poyo.

"Oh, bagus lah camtu." senyumannya yang menawan berupaya mencairkan aiskrim di dalam jiwa setiap wanita kecuali aku.. haha. seyes tak tipu punyer! ("^_^)Y

Pelayan pun tiba dan 2ekor merpati tak sejoli tu pun memesan makanan sambil bergelak ketawa dan bergurau senda. Di saat dan ketika itu, seakan-akan.. hanya wujud mereka berdua sahaja di dunia ini.. indahnya dunia.. cheewahhh

***************************************
Hye blog. Amacam, ok tak intro post aku tuk kali ni. Kalau korang rasa over, maaf ye.. kalau suka tenkiu..hehe. Lama tak menulis kot, rasa macam kekok... hehe. 
Kali ni, aku cuma ingin berkongsi sesuatu. Masa aku sedang membelek blog rakan-rakan tadi, aku terjumpa IA. Jadi! Terus terdetik nak update belog. Ianya cukup INDAH dan PERLU untuk difikir-fikirkan oleh kita semua.
 Here is the sentence :

UKHWAH itu .. bukan pada indahnya pertemuan tapi pada ingatan seseorang terhadap saudaranya di dalam doanya
 - Imam al-Ghazali -

Tak perlu ku terangkan maksud di sebalik kata-kata ini. Ayuh renung-renungkan dan selamat beramal.

p/s : Ingat daku dalam doa kalian ye .. hehe

*********************************

"Awak, saya dah konyang. Restoran pun cam nak tutup je. Jom la kita balik. " Mane tak nye restoran tu nak tutup, yang ko gi lewat malam sangat sape suruh.. hadoyai

"Okay, jom!" Adeh, die sengih lagi pada ku.. kacak nyerr (~_^)V . Ok kali ni aku tak nak tipu. Aku cair..haha

Kami pun berjalan keluar daripada restoran dan Encik Ilham terus menuju ke kereta beliau sementara aku ditinggalkan keseorangan...sampai hati.. huhu. Die ade gak ajak naik 'Wak Segan' die tu, tapi aku control macho la konon.

"Eh takpe awak, saya memang suka jalan kaki. Em bole exercise sekali. Baik tuk kesihatan. Lagipun, banyak kot saye mencekik tadi. Maaf. Terima kasih ye awak. Hati-hati memandu tu". 

Padan la ngan muka aku. Sampai-sampai rumah je, terus tidur la .. ape lagi kann.. ZzzzZzz.. sambil diri ini menitipkan doa agar dapat ku berjumpa dengan Encik ILHAM lagi..huhu. OK la, good nite ALL !

Y a A l l a h .. T a b a h k a n  h a t i k u  d a l a m  m e n e m p u h  s e t i a p  d u g a a n m u ! !


RUJUK SINI untuk berkenalan dengan ENCIK ILHAM  

Sunday, September 19, 2010

Lirik pilihan bulan ini

Paramore 

When I was younger I saw my daddy cry
and curse at the wind.
He broke his own heart and I watched
as he tried to reassemble it.

And my momma swore
that she would never let herself forget.
And that was the day that I promised
I'd never sing of love if it does not exist.

But Darling,
You are the only exception.
You are the only exception.
You are the only exception.
You are the only exception.

Maybe I know somewhere
deep in my soul
that love never lasts.
And we've got to find other ways
to make it alone.
Keep a straight face.
And I've always lived like this
keeping a comfortable distance.
And up until now I had sworn to myself 
that I'm content with loneliness.

Because none of it was ever worth the risk.

Well you are the only exception.
You are the only exception.
You are the only exception.
You are the only exception.
You are the only exception.

I've got a tight grip on reality,
but I can't let go of what's in front of me here.
I know you're leaving in the morning 
when you wake up.
Leave me with some kind of proof its not a dream.

You are the only exception.
You are the only exception.
You are the only exception.
You are the only exception.

You are the only exception.
You are the only exception.
You are the only exception.
You are the only exception.

I'm on my way to believing
And I'm on my way to believing 



Sources : Here & Here



Saturday, September 4, 2010

Iftar dan Balik kampung

Kelmarin, aku gi Iftar Ramadhan anjuran kolej RCMPku. Alhamdulillah lah sebab takde halangan lagi dah tuk aku join aktiviti kolej pada kali ni. Kalau tak .. ade je halangan.. alasan lah, malas lah, tak sihat lah tapi niat tu memang ade. betul! Sempena Bulan Ramadhan ni, banyak gak aktiviti anjuran kolej. Yang aku mampu pergi, Iftar tadi je la. 

Info : Iftar bermaksud majlis berbuka puasa. Tujuan aku bagitau sume ni, bukan nak bangga aku gi Iftar, tapi nak bagitau.. aku baru sedar yang tadi adalah terawikh aku yang kelima kot sepanjang bulan puasa kali ni..huu sedih. Teruk kan saya! Em.. Lagi beberapa hari je kan Ramadhan bakal meninggalkan kita. Ayuh rebut pahala sebanyak yang mungkin kawan-kawan.

RCMP sangat aktif mengadakan aktiviti-aktiviti ibadah. Itu satu yang aku suka tentang RCMP. Alhamdulillah. Lagi satu yang best kan, kalau ade aktiviti akademik or pertandingan ke..cam debate ke..mesti RCMP menang. Tapi kalau ade karnival sukan..agak kureng la. Sebab takde padang kot. hehe.. takpe2..aku tetap sayang RCMP!

Aku juga ade.. bagi ucapan SMS kat 5 kawan lame wish hepi lebaran. 4 orang reply, 3 je la yang aku display ye. Ayuh baca..hehe


  1. "waalaikumussalam.. Hai syafiqaa.. Thanks, selamat berpose, walaupun dah nak raye.. Hepy besday, semoga panjang umur.. bertambah baik and sihat hendaknya. Aku terlupa la hari jadi kau. Huhu sori. Busy sangat keje cari duit kahwin..huhu"
  2. "waalaikumussalam, bell, sihat? Alhamdulillah, sihat, oo, sedang bertapa bell, :-) insyaAllah, transformasi Ramadhan. Selamat beribadat di bulan Ramadhan dan mencari Lailatulqadar"
  3. "heit aku baru abes class~~ selamat nak beraya dah :-). Lupa nak cakap happy besday.. huhu sori lambat. Heit aku posting ortho sekarang..tadi aku tebuk kaki orang tanpa analgesics~~cool~haha"
Alhamdulillah, semoga lebaran ini dapat mengeratkan ukhwah yang terjalin~ Frens forever!

Aku kini di Shah Alam. Esok baru balik Muo. Aku menziarahi classmates yang dah lame tak jumpe (lin je padahal). Thanks Hanah, Fiza, Anab and Lin..best lah dapat berbuka dengan korang. Moga persahabatan kita kekal tuk selama-lamanya..emmuah~

P/S : aku dah dapat kurangkan addiction ku terhadap belog. Buktinya, post aku ade 3 je bulan lepas. Ok la kan. Hmm so, sape kate kalo dah addict tak leh nak cure. So, pada perokok tegar..sila lah cuba cara yang doktor syorkan. Kurang kan bilangan batang ROKO yang dihisap saban hari ye! (tiba-tiba kan aku nih..huh).

--> makan buah boleh kurangkan risiko kanser paru-paru di kalangan perokok (antara status FB aku dalam minggu ni)