Thursday, June 30, 2011

Thursday's Dinner

ini bukan cerita pasal David's Diner lagi
tapi...

[kuey teow goreng]

kredit to gerai makan
CAHAYA FATEHAH
stadium Ipoh, Perak

Bukan gemuk cuma terlebih berat badan

Gemuk!

Satu perkataan yang amat sensitif bagi sesetengah orang. Atau lebih tepat, bagi kebanyakan orang. Sebagai seorang yang berbudi bahasa dan bertimbang rasa, kita tak boleh melabelkan seseorang itu gemuk. Sebaik-baiknya, gelar lah orang itu obese atau pun terlebih  berat badan [overweight]. bukan kah itu lebih manis?

Manis tak Kurma itu? #sepah

Hal ini, acap kali dipesan oleh lecturer-lecturer kami. Mereka sentiasa berpesan, depan pesakit, jangan gelarkan mereka sebagai gemuk [fat]. They can sue you!

Hal ini sama juga dengan perkataan CANCER! Lebih baik kita sebut CA bukannya CANCER. Did you get it peeps?

Kita balik semula kepada hal gemuk terlebih berat badan tadi. Pernah tak korang terfikir, kenapa seseorang itu boleh mengalami masalah tersebut?

"Keluarga aku memang semuanya gemuk. jadi tak heran la weyh..."

ada juga yang cakap;
"Dah nasib badan, nak buat macam mana..aku cuba juga diet, tapi tak pernah berhasil. Akhirnya, aku give up."

Lagi parah, bila...
"Pakwe aku kata, dia suka tengok aku gemuk. Dia nak clash ngan aku kalau aku kurus..haha"

Lagi best,
"Ah, aku peduli apa aku gemuk. Badan aku!"

Ok fine. Tak kisah la ape komen diorang kan. Pendapat masing-masing kan. Aku mengaku, aku pernah gemuk. Badan ni dah macam belon. Kejap naik kejap turun. Tapi aku tak pernah give up nak kurus. kurus maksud aku adalah, range BMI yang normal, bukan underweight. Kata orang, nak seribu daya, tak nak seribu dalih. Please lah fikir untuk kesihatan anda. Jangan jadikan, keturunan, malas, kurang keyakinan diri dan lain-lain sebagai alasan untuk anda terus berada pada paras BMI yang membimbangkan.

Aku ada kawan. Dulu dia agak terlebih berat badan, tapi sekarang alhamdulillah. Itu semua adalah berkat kesabaran dia puasa nasi selama berbulan-bulan dan juga selalu exercise. Tapi malangnya ada suara-suara sumbang mengatakan, dia diet sebab nak pakai baju ketat? What the ...?? ah tidak. jahat kan mulut manusia? pape pun.. smile aje lah..

Live a healthy lifestyle!


Kita kurus bukan untuk cantik ataupun untuk pakai baju yang ketat dan sendat mendat. Tapi kita kurus untuk sihat~

Entri sekilas lalu dan pandang

  • selamat menyambut Hari Israk Mikraj. Semoga kita boleh berubah menjadi orang yang lebih baik
  • tadi pagi, aku mendengar ceramah di YouTube. Tertarik untuk menonton sempena Hari Israk Mikraj. Tambah pula ianya dikongsi oleh tweet seorang teman
  • "Jangan kita suka cerita hal orang. Walaupun benda tu betul, tapi jika orang tu tak suka, kita dah dikira mengumpat. Sia-sia je, kita dapat dosa, orang tu dapat pahala."

  • Sedang aku sroll down Home wall di FB ku, aku terpandang mutiara kata yang best.
  • Jika mahu mendapatkan yg soleh, kurangkan agenda menCARI si Soleh, ttpi berusahalah menJADI yg solehah. Jika inginkan yang solehah, jgnlah cerewet menCARI yg solehah, ttpi berusahalah menJADI yang soleh. Bertemu yg solehah, solehahnya dia belum tentu kekal. Bertemu yg soleh, solehnya boleh berubah..kerana si soleh dan si solehah adalah insan biasa. Perkahwinan adalah sbhgn drpd proses untuk MENJADI, bukan MENCARI.
  • Best kan Bro?? hehe. A credit given to Cikgu Fadzli Yassin

  • Kelas hari ni tak sampai satu jam pun. Sekejap sangat. Tapi banyak benda baru yang aku belajar. Osteoporosis!
  • antaranya, "sila amalkan peminuman susu dari sekarang, terutamanya jika anda perempuan dan berumur 25 tahun ke atas bagi mengelak tulang anda reput dengan pantas..hehe"

  • aku dapat tahu, ada teman sekuliah ku dah pun bertunang tapi tak tahu la siapa. Lagi pun, baru bertunang, tak elok kecoh2, kalau kahwin baru boleh kecoh. Hmm.. walau siapa pun anda, tahniah khas dari ku. Semoga bahagia selalu =)

  • Tahniah buat team Malaysia kerana berjaya mengalahkan Taiwan 2-1 dalam perlawanan kelayakan Olimpik. {aku memang baru tahu yang sekarang ni tgh demam bola..huhu} Aku sempat tengok tadi kat TV1. Malaysia memang dah makin hebat bermain. Tahniah tahniah!

  • Sangat suka lagu baru Alyah! KISAH HATI

Tuesday, June 28, 2011

Jangan kau tipu aku !

Agak lama tak join segmen.. jejom !

[ klik gambar untuk join segmen ini ]

" Jangan kau tipu aku ! "

" Ah, peduli apa aku ! "

Tak sangka ada lagi orang baik kat dunia ni

aku pergi ke UO membeli top up
masa tu nak cepat sangat sangat
sampai terlupa nak bawa handphone
dari satu kedai ke satu kedai aku pergi
semata-mata nak dapatkan sekeping top up
akhirnya aku jumpa la kedai top up ni.
tapi kedai tu hanya jual top up yang kena masukkan no kita
entah macam mana la ek..
aku dengan yakinnya menaip pantas no Handphone ku
aku terus kembali cepat-cepat ke kereta
dalam kereta, aku cek handphone

"eh, tak dapat pun kredit yang aku beli tadi."

aku cek balik no Handphone ku
rupa-rupanya aku dah silap bagi no daaa
alamak, macam mana ni? rugi nya RM10..uwaa
seorang membe ku mencadangkan aku supaya..
aku mesej no orang yang aku bagi kat tukang kedai tadi
mana la tahu nasib aku baik kan,
entah entah dia pulang kan balik kredit aku tu

"hye, ada dapat kredit RM 10 tak. Tadi saya nak cepat, tersalah taip no mase beli top up. Tolong sangat-sangat. ni last kredit yang saya ada. Please.."

A mesej sent!
And guess what??
aku dapat balik kredit aku tu
syukur Ya Allah.
Tak sangka ada lagi orang baik kat dunia ni


Moral of the story;
1. Sila lah hafal no handphone dengan baik
2. Orang Malaysia sangat baik kan? Walaupun siapa pun awak, terima kasih banyak-banyak ye orang baik..hehe =))

peace no war!

Monday, June 27, 2011

KSSU UniKL MIAT I Part 2

post ini adalah sambungan daripada post ini 


"huargggh..ngantuknyee." penat malam semalam masih terasa. Bayangkanlah, jam 3 pagi Hari isnin baru bas catar yang dinaiki kami sampai di Ipoh, Perak. Fuh. Nasib baik lah kelas ku hari esoknya start petang. Kalau tak..hmmm. selamat jalan romeo la wahai kelas..hee

Untuk post Part 2 kali ni, aku akan cerita kan scene-scene yang kelakar yang berlaku sepanjang aku berkampung selama seminggu di UniKL MIAT. Aku cuba yang terbaik untuk sampaikan dengan gaya penulisan yang paling lawak macam SEPAH k? Tapi kalau tak lawak, dijemput tekan terus butang X kat tepi kanan korang tu ye =P

Scene 1 :
waktu tu, aku sedang asyik mencuci muka di tandas. Tiba-tiba, seseorang menegur ku. Oh dia merupakan atlit Bola Tampar dari UniKL MIMET. Kampus dari Perak sama macam RCMP. MIMET dan RCMP memang kamcing. Dah la dua2 dapat no-3 dlm group. Dalam toilet pun bertegur sapa tau..hee. Dia menegur ku, "Bila balik Ipoh?" Aku jawab, "oh hari Ahad." Dia bertanya lagi.. "Kat RCMP takde matahari ke?" Aku terdiam. Tak tahu nak reply apa. Lantas aku pun jawab sambil tersengih, "Eh ada je la. Maybe matahari kat RCMP tak sebahang kat MIMET kot..hehe."

Info : Kampus MIMET terletak di Lumut, Perak. Diorang ambil kos perkapalan. so faham-faham sendiri lah ye =)

Scene 2 :
masa tu aku tengah betul-betul kan tudung kat cermin tingkap yang tinted. Biasalah, perempuan kalau dah jumpa cermin. Aku memang yakin takde orang di sebalik cermin tu. Tapi bila dua kali aku pandang kat cermin tu, rupanya ramai gile student MIAT yang tengah kelas waktu tu tengah pandang aku eh. Alamak, macam mana aku boleh tak perasan ni? Malunyeee! Aku apa lagi, cepat2 ar blah. Sempat gak aku senyum kat diorang walaupun aku dengar diorang dah bersorak booo kat aku eh..adeh Belle Belle (^_^'')Y


Scene 3 :
aku dan budak2 team volley ball aku ade la terminat sorang mamat ni. Biasa lah, perempuan kan. Pantang kemain tengok lelaki yang teror bersukan. Kami ada jugak usha-usha. Tapi berani usha dari jauh je la. Fuh, kalau tengok time dia spike, memang cair ah..hehe. Nak dipendekkan cerita, tak sangka ni, saat-saat terakhir nak balik Ipoh, kami sempat bergambar dengan dia. Kebetulan betol! cara kebetulan tu rahsia lah kan..hehe. Tapi jangan salah sangka plak, minat kami kat mamat tu macam minat kami kat Lee Chong Wei aje..hee.

Info : ok. maaf. scene 3 tadi, bukan cite lawak. tapi lebih kepada kenangan yang paling manis dapat kat MIAT..hehe. Eh, aku dapat satu pingat Perak free, hadiah daripada Uncle Miat..hehe. =)

Scene 4 :
Disebabkan terlalu bosan duduk kat MIAT, kami memutuskan untuk ikut rombongan bas MIAT ke iCity malam tu. Mula-mula memang tak nak pergi la kan. Sebab ramai yang kata, ala takde ape pun kat iCity tu. Banyak lampu je. Sekali sampai sane, memang betul ada lampu je eh. Ok fine, memang bosan.

Tapi tapi, tiba-tiba, ada membe ni terserempak dengan orang kampung dia yang menjadi promoter Lazer Warzone. Dia pun tawarkan kami join main game Lazer tu. Bayaran RM15 sekepala. Walaupun mahal, kami setuju je la sebab kebosanan yang amat sangat. Next, guess what?? fuh memang best ar main game tuh. Dia ala-ala paint ball cuma bezanya dia tak sakit la lepas kena tembak.

Lepas main memang penat la. Dah la kami (5orang dak RCMP) orang paling last naik bas. Pastu sembang2 pasal game lazer tadi. Yang peliknya, kami aje yang bising, orang lain sume nak tidur. Haa amek kau kene sound, "RCMP, senyap sikit." What's on my mind? hahaha, tu lah, sape suh tak join kami main Lazer tadi kan..muahaha (gelak jahat).

Psst : serius, you all should try main game tu. Enjoy sesangat! Terbaek lah~


Tamat~

Itu lah antara scene yang best berlaku sepanjang aku di MIAT. Sungguh, aku gembira sepanjang berada di sana. Aku tinggalkan dunia Facebook dan Blog ku, TV dan Surat Khabar selama seminggu. (Sampai terlupa nak post Wordless Wednesday). Terlupa sekejap kehidupan aku di Ipoh..hehe. Aku juga rindu dengan kehidupan di hostel. Sebenarnya, agak lama aku tak join program yang berunsurkan sosial macam ni. Aku bergaul dengan ramai orang.  Kami bermain penuh dengan semangat kesukanan. Walaupun tak menang, tetap tunggu sampai hari penutup..tabah kan? hehe. Banyak betol kenangan manis tercipta antara kami team volleyball mahupun sesama atlit-atlit RCMP. Semoga ukhwah yang terbina terjalin buat selama-lamanya.

Thank You ALLAH!

Sekian sahaja untuk kali ni. Jumpa di MSI, Kedah pada tahun hadapan. InsyaAllah~

Friday, June 24, 2011

Wordless Wednesday !



KSSU UniKL MIAT I part 1

[siaran ini langsung dari kolej UniKL MIAT]

"Fuhhh." aku meniup lembut dashboard yang agak lama telah ku tinggalkan. Rindunya nak menulis kat sini. Terasa lama betol aku tak menhupdate belog nih. Ini semua gara-gara Karnival Sukan Siswa UniKL yang berlangsung di MIAT.

Yes! tepat sekali. aku telah berkampung di daerah Sepang ini untuk seminggu lamanya bermula ahad yang lalu. Perkampungan yang hanya dikelilingi oleh pokok-pokok kelapa sawit, kapal terbang, para atlit dan juga warga MIAT sendiri.

Betol! Aku sendiri tak sedar, dah hari Jumaat rupanya hari ni. Tabah betol hidupku selama 5hari di sini tanpa bekalan laptop dan internet yang membawa maksud aku juga keputusan hubungan dengan FACEBOOK dan BLOG. Oh ya, ku juga keputusan hubungan dengan buku-buku (T__T).

Nak disingkatkan cerita, team aku (RCMP) gagal ke peringkat separuh akhir untuk perlawanan bola tampar wanita. Dalam peringkat kumpulan, kami cuma berjaya menewaskan Mestech dan Mitec sahaja [ok la, takde la jadi lauk sangat tahun ni =)] & ditewaskan oleh BMI dan City Campus. Takpe lah, mungkin kami memang takde rezeki tahun ni. InsyaAllah tahun depan boleh cuba lagi RCMP! ..hehe.

Untuk perlawanan-perlawanan lain pula, hanya Netball sahaja yang berjaya dapat pingat gangsa. Selebihnya, senasib dengan team kami, hampir-hampir sahaja berjaya masuk ke separuh akhir. Sadis kan?? uwaa. Dan hari sabtu ni bertempat di Alamanda Putrajaya, ada sukan Bowling dipertandingkan di sana. Harap-harap RCMP menang la. Kitorang tak sabar nak pergi menyokong sebab sambil pergi sokong boleh merayau-rayau sekali kat Alamanda..yeehaaa =)

Oh tidak. Cukup lah bercakap pasal sukan. Next week aku start dah posting baru, Specialty. Mesti rasa janggal kan sebab dah seminggu aku tinggal kuliah dan bedside nih. Buku pun dah lama tak bukak ni. Adeh mak ai. Belle belle.

Ok dah ngantuk. Esok plan nak tonton semua final match especially perlawanan bola tampar. mesti sengit dan best! Oh kenapa semua?? hmm biasa la, gile bosan duk sini, sampai tak tahu nak buat apa. So better la kau pergi tengok game-game yang ada walaupun bukan kolej kita yang lawan, daripada kau duduk bilik dan tidur, kan kan? hehe

Good Night. Salam.

bersambung...

Sunday, June 19, 2011

Khas buatmu sayang~

aku sayang dia
tapi aku jarang bagitahu dia
kononnya, biar lah rahsia
erk..geli siot

kenapa aku sayang dia?

"eh gile ko tak sayang??!"

Tanpa dia, siapa lah aku
tak mungkin aku wujud di dunia ni

dia..
muka je garang tapi hati baik
dia suka makan mee bandung
tapi tak dibenarkan makan makanan laut
(^__^)

dia ni, 
pantang betol kalau ade orang yang..
tak meletakkan kembali barang ke tempat asalnya
contoh, ketip kuku.
kalau takde di tempat biasa, mula lah dia menjerit
dia ni,
suka melawak sebenarnya
selalunya, selepas pulang dari sekolah & waktu makan bersama
mesti ada sahaja teka-teki atau lawak yang dijenakakan
walaupun kadang-kadang tak lawak pun
kami gelakkan aje, kesian kat dia kan
hehe

aku ingat lagi, dulu masa duk asrama BM
dia lah yang selalu datang setiap minggu
bawakan buah limau kopek sebungkus untuk aku
sedapppnyee
tapi sekarang, jauh sgt dia nak datang setiap minggu hantar buah
jadinya, aku terpaksa lah beli sendiri..huhu

Pernah dulu, waktu di Kolej Matrikulasi
aku bagitahu dia yang HP aku hilang
bila balik kampung je, aku terus dapat HP baru
yes, baik kan dia??

Aku sayang dia.
Aku harap dia sentiasa sihat dan gembira selalu
Aku cuma risau la
sebab kawan-kawan dia ramai yang menegur
"kurusnya engkau.."
Ya! Aku pun sedar akan hal itu
tapi aku memang dah banyak kali nasihat dia
jumpa doktor, cek darah
tapi dia degil la
apa yang aku harus buat lagi ek?
takkan nak ikat dia pastu paksa dia jumpa doktor plak kan
hmm..harapnya takde papelah
mungkin cuma aku je kot yang risau terlebih
chill la Belle'!
=)

and last but not least..


Happy Father's Day Abah!!!!!!

Thursday, June 16, 2011

please, respect the living!!!!!!!

Pagi ni aku tiada kelas. Cuti umum khas untuk syafiqah dah rakan-rakan group 4B yang lain juga. Ala, tapi rakan-rakan sekuliah yang postingnya dah tamat exam semalam lagi best, hari ni mesti dah selamat berada di kampung halaman masing-masing. Alangkah bestnye menjadi mereka. Dapat cuti lama, 4 hari kot. [eh lama tau tu!]

Ok, cukup lah Belle. Jangan asyik mengeluh. Berbanggalah dengan apa yang ko ada sekarang. Bagi lah mereka cuti pula. Ko dah dapat cuti lama pada posting yang lepas. Bagi can kat depa pula ok?

Bagi yang belum tahu, aku kini sedang dalam posting Medical and Surgical [SSM posting]. Esok la hari terakhir di mana aku akan menduduki ujian. Biasalah, tamat je posting mesti ade ujian. Tanpa test, tak bermakna lah 7minggu yang kita dah lalui tu, betul tak? Yeah, disebabkan ada ujian lah, baru nak study! Kesimpulannya, kita study just because ada ujian..adeh la Belle, Belle..

Maaf ler. Sepanjang posting SSM ni, aku  jarang bercerita pasal hari-hari yang aku lalui sebagai seorang pelajar medik. Mase posting sebelum ni, ada juga lah bercerita, kan kan? contoh : view sini, dan sini juga. Tapi, kat tepi sidebar ni, ade je label AKU budak medik. klik and bace je la kat situ eh. Aku ade buat label khas untuk rentetan hari-hari ku as a medical student.


Sepanjang di medical and surgical ward, banyak benda yang aku dah belajar. Masa phase 2 dah pernah buat posting ni, tapi just ambil history dan buat physical exam je kat pesakit. Dah masuk phase 3A ni, up sikit la, kene la pandai baca tiket pesakit, belajar nak buat investigation apa dan macam mana nak diagnose sesuatu penyakit tu. Management plak, belum belajar sangat, tunggu nanti bila dah masuk the next Phase..hehe (cuak cuak)

Antara Medical and Surgical, aku prefer Surgical lagi. ianya menarik dan lebih simple. Kalau pesakit tu ada sakit perut bahagian kanan, guarding, rebound tenderness, ade muntah dan cirit birit. Ok, kita sedia untuk buat pembedahan appendiks! hehe. Untuk medical pulak, bukan tak seronok. Ok je bagi aku. Cuma, selain sebab ade M** aku rasa yang medical ni bidang yang sangat la luas dan banyak. Serius banyak betol benda yang kita kene tahu. Aku kena byk baca lagi kalau nak mahir dalam posting ni. Oh tidak, membaca bukan lah kemahiran dan kesukaan aku..huhu

Dan satu lagi aku perasan. Mase posting Surgery, macam-macam bau yang aku dah rasa. Pahit, masam, wangi dan busuk..hehe. Kadang-kadang terfikir jugak, ini ke environment tempat keje aku nanti? betul ke ini minat dan kesukaan aku? omaigoss! Tidak. Tapi bila tengok kesungguhan dan kebaikan seorang doktor HO yang sangat tekun menjalankan tugas dia di ward tersebut, aku jadi kagum! Kagum sangat. Aku kembali membetulkan niat aku yang aku datang ke RCMP untuk belajar, untuk menjadi doktor yang akan membantu meringankan derita pesakit. Ya Allah, kau ikhlaskanlah niat ku..amin.

Pernah, aku terjumpa seorang pesakit ni, beliau sebaya nenek aku gak la. Dalam 70 tahun camtu. Aku tanye, Mak cik sakit ape? Tiba-tiba dia terus menangis eh. Aku pelik, aku tak sentuh dia lagi ni. Aku tanya kembali, kenapa menangis ni Mak Cik? Mak cik risau cucu mak cik kat rumah. Tak ada orang nak jage. Aku pun nasihat kembali, jangan macam ni mak cik, mak cik kene kuat, cepat sihat, cepat la mak cik balik rumah dan boleh jaga cucu mak cik. Jangan menangis ye mak cik. Point aku kat sini, sbg doktor, selain kita kena rawat penyakit luaran, kita juga kena belajar cara nak melayan emosi warga emas.

Ada sorang pesakit ni pulak, dia penghidap barah Payudara. Sedang menjalani chemotherapy je waktu tu. Belum buang lagi. Aku pun interview la mak cik tu. Tanya macam-macam dah ni. Tapi aku perasan satu, mak cik tu langsung tak sedih. Dia tersenyum, aku pulak yang nak nangis eh tengok dia. Bestnye jadi mak cik tu kan, walaupun dia tahu dia sakit, ade barah pulak tu, dia tetap tersenyum. Syabas mak cik! saya bangga dan kagum dengan semangat makcik. mak cik tak melayan penyakit, mak cik kuat melawan penyakit Mak cik. Kan bagus kalau semua pesakit macam mak cik. Kami doktor-doktor ni pun semangat nak merawat semua pesakit di ward.

Live your Life till the end~

Pendek kata, dengan melihat kehidupan orang, ianya banyak mengajar aku. Mengajar aku tentang kehidupan. Kita perlu menghargai kehidupan. Jangan biarkan kehidupan berlalu dengan sia-sia. Tersenyum lah! Jangan bersedih. Kalau kita jatuh, cepat-cepat lah bangkit! Sentiasalah berfikiran positif dalam semua perkara. Jangan biarkan emosi menguasai diri kita. Berfikirlah sewaras-warasnya.

Ok salam. Thanks for reading.

Respect the living. Respect the dying. DO not do CPR on dying patient!

to be continued...

Tuesday, June 14, 2011

Is there a Doctor on the plane??

[Attention!! This is not an article written by me. I just copied and pasted it here to share the thought with you guys. Thank You -syanabel ]




I just returned from an absolutely fabulous two week vacation in Europe visiting Barcelona, Paris and Amsterdam. I could go on ad nauseam about how much fun I had during my vacation, but I shall instead tickle your fancy with a more medically related topic. 
There were really only two short periods of time during my vacation where I was reminded that I am actually a doctor. The first incident occurred during the plane ride from Washington, D.C. to Barcelona, Spain. I was just starting to become comfortable (a huge challenge for me on flights) when I heard one of the flight attendants announce over the intercom "if there is a doctor on the plane, please press your call button." I'm a bit ashamed and embarrassed to admit that I completely froze and did not announce myself as a doctor.
A million thoughts raced through my mind at that moment, and a recent New York Times article hit on several of them. My thoughts/fears included:
- I've only been a doctor for a little less than a year, I'm totally not prepared for this. 
- I'm being trained as a psychiatrist, unless it's a psychiatric emergency, what good will I be? 
- I don't have a stethoscope, pen light, scalpel, or other equipment with me, how would I be able to do any good? 
- What if I intervene but make matters worse and end up hurting the person?
- I'm sure someone more trained than me will be able to respond.
The second incident occurred while I was sitting outside a restaurant in Amsterdam. I witnessed a rather inebriated German fellow attempt to do a trick on a bicycle in the middle of the street and end up falling and hitting his head on the pavement. I reflexively ran into the street, picked him up (with the assistance of another German fellow) and performed a very limited exam on him to ensure that he didn't have any major injuries.
Looking back in retrospect at these two incidents, I think that my two different responses had a lot to do with the fact that I actually witnessed the latter one and hence at least had an idea what I was dealing with. I also realized at that time that there were no other medical professionals around (or at least they weren't responding) and I felt a bit obligated to at least provide some sort of help.
The one common thread that I see with both of the experiences is that when I'm not wearing my white coat and hospital badge or inside a hospital or clinic, I don't feel very much like a doctor at all. During my entire vacation, I pretty much lived life as a tourist on an inspiring adventure. And I wonder if this is because I've only been a doctor for a short period of time, or if it's common for very seasoned physicians to live this sort of "double-life."  Anyone out there have any thoughts/experiences to share? What do you do when someone asks, "is there a doctor on the plane?"
Source : medscape.com -author

Monday, June 13, 2011

what is on my mind??

Study for my becoming exam


And

Training for my becoming Sport Carnivals

Do not think about other things ..
Stay focus Belle !


Take note this!

The Secret.

"Everything that's around you right now in your life, including the things you're complaining right now, you've attracted.
Now, i know at first blush that's gonna be something that you hate to hear. 
You are gonna immediately say, I didn't attract the car accident.
I didn't attract this particular client.
I didn't particularly attract the debt.
I didn't attract... whatever it happens to be that you're complaining about.
And i'm here to say, Yes you did attract it.
And this is one of the hardest concepts to get.
But once you have accepted it, it's life transforming."

- Dr. Joe Vitale MSC.D. (Metaphysician)



Juara AF9 I Hari ni aku nak cakap pasal Hazama je

aku tahu, tak ramai yang layan AF sekarang. malah, kalau ditanya siapa student AF yang masuk final mesti korang tak dapat jawab. "fuh, bapak susah soalan kau"

Ala, tapi korang kan, cakap je menyampah kat AF tapi pagi-pagi dalam kelas still gak tanya; "eh, Final AF semalam siapa juara?" [ antaranya, aku lah orang nya..hehe ]

Ape pun tak boleh! boleh tuju lagu? -Jambu [maharaja lawak]


So, seperti yang semua sedia maklum, atau bagi yang belum tahu meh sini nak habaq. Hazama atau lebih glamour 'Pak Lang' telah pun dinobatkan sebagai Juara AF9 merangkap AF yang terakhir malam semalam.

Wah, abes lah pasni.. sume pakat ramai-ramai nak jadi Mak Lang..muahaha

Tahniah Hazama! Penantian selama 5 tahun yang berbaloi. Berkat kesabaran dia, akhirnya dia berjaya juga mencapai impian dia untuk menjadi seorang Juara AF. Tak kisah la AF je pun, juara jugak kan. Ish korang ni @__@

Kejayaan Hazama perlu diberi pujian. Walaupun dia pernah tersingkir masa AF4, tapi dia tetap cuba lagi dan cuba lagi sehinggalah dia berjaya menjadi dia yang sekarang. Bukan senang nak jadi Hazama.

Aku rasa sepanjang 5 tahun ni, mesti dah banyak cercaan dan kutukan yang Hazama terima. Tapi dia tak endahkan tu semua dan hanya fokus kepada apa yang dia nak. Dia tolak ketepi semua benda yang boleh halang dia untuk menjadi seorang penyanyi. Yeah aku nak cakap, selain dia ada bakat anugerah Illahi, dia juga berjaya atas usaha dia sendiri.

#apesal macam hyperbola je aku memuji si Hazama ni..erk

ini bukan Hazama
Frankly speaking, even aku sendiri pernah terkutuk si Hazama ni. Aku geram kot tengok, asyik-asyik muka dia ni lagi yang masuk AF. Tak malu ke dah kena singkir, still nak jugak gi audition. Jahat kan aku? Tapi sekarang, tengok lah.. aku sendiri yang segan sebab pernah terkutuk dia dulu..haha.


Moral of the story : hidup ni jangan asyik nak mengutuk orang. Macam tu, sampai bila la bangsa Melayu nak maju..hmm. psst, jangan lupa baca [kenapa kita perlu tengok AF?]

Sunday, June 12, 2011

Diary of a chipsmore girl

“Kalau kita sukakan seseorang, jangan beritahu si dia. Nanti Allah kurangkan rasa cinta padanya.. Tapi luahkan pada Allah, beritahulah Allah. Allah maha tahu jodoh kita siapa.”
- kredit to blog The Other Khairul 
[ klik untuk baca entri terbaru beliau pasal lelaki chipsmore ]

# ni sambil dengar lagu 'saat terakhir' by Hijau Daun

Hari pertama 
Aku chipsmore girl! Seronoknya hari ni. Ah bahagianya. Aku rasa dunia ni aku yang punya. Ah indahnya. Thanks awak.

Hari kedua
Aku bangun awal pagi ni sebab semalam tak boleh tidur. Aku sangat excited. Hari ni pagi-pagi lagi aku dah mesej dia. Aku nak kejut dia, aku tak nak dia terlepas solat Subuh. Aku sayang dia. Sayang sangat-sangat.

Minggu kedua
Seronoknya dapat jumpa dia hari ni. Rindunya aku padanya. Bila lah dapat jumpa lagi lepas ni kan. Masa, cepat lah berlalu, tak sabar.

Minggu ketiga
Hari ni aku tukar status kat Facebook daripada single ke in a Relationship. Ramai juga yang like. Alhamdulillah, terima kasih kawan. doakan aku bahagia bersama si dia dan jodoh kami berkekalan.

Minggu keempat
Hari ini, seseorang buzz aku di YM. Seorang teman lama. Aku berasa pelik, jarang dia nak buzz aku kalau nampak di YM. Tapi akhirnya aku tahu kenapa. Dia ternampak status aku di FB rupanya dan ingin bertanyakan hal itu. Aku pun menjawab soalan dia dengan tenang dan dia mendoakan kebahagiaan kami. Tapi betul ke dia suka? atau buat-buat suka? Biarlah. Sejak dari hari tu, kami kerap berYM. Entah kenapa, aku dapat rasa satu perasaan aneh. Cinta lama berputik kembali ke? Tapi aku dah ada BF la..

Minggu kelima
Sejak teman lama aku muncul kembali dalam hidup aku, aku mula abaikan si dia. Bila dapat mesej or call darinya, aku tak se-excited macam dulu. Aku sendiri tak tahu kenapa. Aku keliru dengan perasaan aku sendiri.

Minggu keenam
Eh, aku dapat mesej la ..dari seorang teman..hehe. Dulu aku minat gile kat dia ni. Tak sangka nya dia buzz aku..hmm. La rupanya nak tanya BF aku sihat ke tak eh. hampes betul. kami pun chat la. dia cite pasal awek die, aku pun cite pasal bf aku. the end. tapi, dia ni macam nak ngorat aku je..ee bestnye

Minggu ketujuh
Dah tujuh minggu kami couple. kenapa aku rasa macam bosan la. Rutin harian aku sama je setiap hari. Dia akan mesej. Pastu tanya, "awak dah makan? Awak tengah buat apa? study eh? ok bye, tak nak ganggu la. Study elok-elok ye." setiap hari benda yang sama. ah bosannya. Nak jumpa jauh. Hmm, tak boleh jadi ni.. aku perlu buat sesuatu.

"ei, kawan. aku ada problem ni! Aku rasa bosan la dengan BF aku. Aku rasa aku nak mencari lagi. Someone yang lagi better. Yang lebih hensem mungkin.hmm. Aku ni jahat kan?"

"Hmm normal lah tu. semua orang macam tu kot. Tapi ko jangan la mintak clash dulu, slow-slow dulu."

"oh normal eh. ok thanks kawan."

Bulan kedua
Aku tekad hari ni! "awak, saya rasa baik kita jadi kawan je lah." a mesej sent! "er tapi kenapa awak?" a mesej received. "awak baik, baik sangat. Carilah yang lagi baik dari saya. saya tak sesuai untuk awak." Hmm.. aku harap keputusan yang aku buat tu betul. Aku muda lagi, aku tak perlu terburu-buru untuk mencari pasangan. Maafkan aku sayang! 

p/s : ini cerita realiti bukan main-main. Jangan ingat lelaki je mudah bosan dengan perempuan, perempuan pun boleh bosan dengan lelaki..adeh

moral of the story;
  • Jangan mudah menerima cinta. Tanya diri, "aku dah ready ke untuk berkomitmen?"
  • Jangan mencari benda yang terlalu perfect. Terima seadanya. Jangan lepaskan lelaki/perempuan yang baik. kalau semua nak yang bad-bad aje, siapa pula nak yang baik? huhu
  • Jangan terburu-buru. nanti yang dikejar tak dapat, yang dikendong berciciran
  • Jangan jadi sampai, bila dah hilang, baru kita sedar yang kita sayang..ok?
Senang cakap, mudahnya manusia bila hendak memulakan sesuatu hubungan, tapi bila bab menjaga dan mengekalkan..itu yang payah. Macam kes keruntuhan moral remaja sekarang ni. Ibubapa pandai betol 'ternak' anak, tapi nak jaga..fuhh bukan senang


bersambung....

[tunggu keluaran akan datang untuk tahu apa kesudahan diary chipsmore girl..ok?]

menyampah sebenarnya, tapi aku kena juga mengaku 'binatang' ni comel


orang kata
orang kata okay, bukan aku kata
siapa yang suka kucing
dia ni penyayang orangnya
betul ke?

aku tak suka kucing 
tapi nama aku syafiqah
which is dalam bahasa Arabic
'SYAFIQAH' bermaksud penyayang

syafiqah = tak suka kucing
suka kucing = penyayang
syafiqah = penyayang

so, ada dua kesimpulan daripada persamaan matematik diatas 

syafiqah = tak suka kucing
syafiqah = penyayang

::::
::::
.....................
.............
......
.

tak suka kucing = penyayang

atau senang cakap...
tak semestinya tak suka kucing itu tak penyayang

&

suka kucing = penyayang
syafiqah = penyayang


::::
::::
.....................
.............
......
.

syafiqah = suka kucing

atau senang cakap..
Syafiqah perlu suka kucing untuk menjadi seorang yang penyayang


Saturday, June 11, 2011

Malu ke mengaku yang, "aku seorang Blogger" ?

Salam.

"Aku seorang blogger!"

Malu atau bangga bila anda cakap macam tu?

Kenapa perlu rasa malu?


Sebab pertama!

"em aku banyak tulis pasal 'personal'. Nama pun diari kan. malu nanti orang baca terutamanya orang yang aku tak kenal. =( "

  • okay. kalau dah macam tu, apa kata kalau kurangkan menulis tentang diri sendiri. buat la post yang lebih fokus pada pendapat dan isu semasa. Selain tu boleh je kalau nak selitkan sekali rutin harian anda tu. Tiada apa yang nak dimalukan. Lainlah kalau anda cerita macam, "hari ni, saya sedih sebab saya clash dengan pakwe saya." oh please (T__T)


Sebab kedua!


"em saya tak nak orang kata saya ni takde keje lain. Takde life! asyik update blog je kejenya. Malu la. Baik saya rahsiakan daripada pengetahuan semua orang yang saya ni Blogger. "

  • Blogger takde life? eh kena cek balik ni statement anda itu. Jadi blogger dulu, baru tahu ada life ke tak. ok? as for me, living as a blogger now, i feel quite satisfied with my life. Saya lebih menghargai hidup saya kerana setiap hari, kalau ada sahaja benda menarik yang berlaku dalam hidup saya, pasti tak lupa untuk dicoretkan di sini. Unless, saya betul-betul 'busy' la dan terlepas untuk dikongsikan kepada pembaca blog ini (T_T)
  • Frankly speaking, sebagai seorang Blogger, kehidupan kita tak sama dengan orang lain (bukan Blogger). Kita sentiasa berfikir untuk menghasilkan entri yang menarik untuk tatapan pembaca, kita dapat mengasah kemahiran menulis, dapat menambah kenalan secara lebih dekat (it's not like adding new friends through FB & FS) dan juga kita sebenarnya adalah seorang pemerhati yang baik! Apa yang berlaku di sekeliling kita, pasti kita zahirkan melalui penghasilan sebuah entri. hehe
banyakkan menulis daripada bercakap..

Kenapa perlu rasa bangga?
  • Eh, jangan salah sangka. Bukan bangga, tapi seronok. Ada petikan dalam buku La Tahzan mengatakan bahawa, kepercayaan diri tidak sama dengan keangkuhan yang termasuk dalam sikap yang tercela.
  • keangkuhan merupakan kepercayaan terhadap diri sendiri berdasarkan khayalan semata-mata, sedangkan kepercayaan diri pula adalah keyakinan berdasarkan kemampuan memikul tanggungjawab disertai dengan niat yang kuat dan usaha yang gigih.
  • Jadi, di sini saya ingin berkata bahawa jika kita mempunyai bakat terpendam dari segi penulisan yang baik, kenapa tidak kita asah bakat itu sedikit demi sedikit. Kenapa perlu malu dan lemah bila ada orang mengeji atau memberi kritikan yang membina. Teruskan jika anda percaya anda boleh. Sesungguhnya keyakinan terhadap bakat yang ada dalam diri itu penting untuk kita berjaya dalam hidup.

Oleh itu, banggalah sekiranya anda seorang Blogger jika anda betul-betul yakin anda di jalan kebenaran. Tiada apa yang perlu untuk dimalukan. Jika seorang mengutuk, lebih ramai lagi orang di belakang anda yang menyokong anda. Betul kan niat masing-masing. Menulislah untuk kebaikan bersama. Sharing is caring. Jangan kita berblog hanya untuk mengejar populariti dan wang sema-mata. Semoga apa yang kita lakukan mendapat keberkatan dan redha daripada-Nya. InsyaAllah!

Wassalam.

Review Sepah l Maharaja Lawak Minggu ke - 11 [bunuh diri]

Baru hari ni nak buat post pasal Maharaja Lawak ???
dah minggu ke - 11 dah kot Belle ..uh
Zass .. (^_^) layan~



Shuib : ok..ok..kau tipu aku eh, kau hina aku.. takkanlah disebabkan aku makan cicak kau clash dengan aku. [sambil kamera tunjuk kat Sarah]. *penonton bersorak. "sayang menyayang, cinta dikenang" Aku nak bunuh diri aku hari ni. .. ya Allah tingginya, OMG ! *penonton bersorak. aku tak peduli..

Jep : Eb, Eb sabar Eb. Pikir masak-masak dulu. Jangan buat benda yang bukan-bukan

Mamat : Entah Eb, takkan sebab putus cinta nak bunuh diri. Mana akidah kau Eb?

Shuib : Engkau berdua diam boleh tak, aku tak boleh nak terima kenyataan..

Jep :Ala kau kena terima kenyataan, memang rupa kau takde rupa Dafi

*penonton bersorak !

Mamat : Eb, Eb..

Shuib : Kau diam, kau diam, kau tak tahu apa yang ada pada Dafi tu

Jep : Ei ei aku heran la apa yang ada pada Dafi tu?

Shuib : Dafi ada baik punye!

*penonton bersorak

Jep : Shuib, sabo Eb, ko sebelum buat pape, ko fikir masak-masak dulu Eb. Ko tak dapat pikir masak-masak, setengah masak pun jadi Eb. 

Shuib : Kau ingat aku telur? Aku lompat kang.

Jep : Ei jangan jangan jangan. Ala Eb..

Shuib : Aku tak kira !!!!!!!

Jep : eh memang kita tak suruh kau kira. Takyah. Takde. mana ade kira, takde. Takyah.

*penonton bersorak!

Shuib : Ko jangan nak maen-maenkan aku, aku lompat kang

Jep : Tak tak. Balik rumah aku belikan Tora ke Dendang main nak? *penonton bersorak. ei ei pikirla masak-masak, kita ada agama. ko ingat kau ada mak bapak lagi tau. ko ingat lagi satu tu..

Shuib : ingat ape?

Jep : ingat yang kau ade hutang aku, belum bayar lagi tu

*penonton bersorak

Shuib : itu pun nak ungkit..uwaa

Mamat : lagi satu Eb, ko jangan lupa. jangan lupa kau tu nak jadi pengapit aku. Kalau aku kahwin siapa nak jadi pengapit aku?

Shuib : sebab tu aku menyampah tengok muka kau, kau rampas awek aku

Jep : kau yang amek Sarah? eh? tak tak

*Penonton bersorak

Mamat : er er er. Rezeki. Aku amek je.

Jep : Dah dah dah la. Alamak, macam mane ni?

Shuib : Ei ko nak berbual ke ape kat sini? Aku terjun kang

Jep : Eh tak tak, tinggi tu. Ingat kita ada agama tu. Gayatnye. Tinggi tu.

Shuib : Aku terjun, aku terjun, don't touch me, don't touch me

Jep : Sabo Eb. Sabo. Kita ada agama. Betul ke ko nak terjun ni?

Shuib : ye la!

Mamat : Eb, masuk neraka Eb

Jep : Kalau betul ko nak terjun, haa terjun je la [Jep menendang Shuib jatuh ke bawah pentas]

*penonton bersorak & memberikan tepukan gemuruh

___________________________________________________

Aku sokong Sepah! Lawak yang bermoral, asli dan kemelayuan. Suka Sepah berbanding yang lain-lain. Tapi aku rasa dah tahu dah siapa yang akan menang Maharaja Lawak kali ni. Tentu lahh Jozan. Dan tak dinafikan, minggu ni lawak diorang memang the best, sangat kreatif! Dah la best, lawak, popular, dan juga paling 'senior'. Senang cakap, cukup lah semua kriteria untuk jadi juara..hehe

So, untuk minggu ni, kedudukan carta dari aku ;

1st - Jozan
2nd - Sepah
3rd - Nabil
4th - Jambu
5th - R2

belle' : aku tak pernah sms undi untuk AF, mentor or raja lawak. Tiba-tiba terasa nak undi untuk Sepah. berbaloi tak agak2? hmm

Friday, June 10, 2011

Just a Friday Thought

Sebelum kata-kata dan bicara diteruskan


Jemput makan semua!!

Ok nak cakap tu je. Ada kerja perlu disettlekan. Hal2 yang tertangguh pada hari bekerja/berkuliah perlu dilaksanakan segera. Jumpa lagi. Jangan marah ye. Gunakan hari minggu dengan sebaik-baiknya. Have a nice weekend peeps!

This weekend, don't forget to smile 
because you never know 
who's going to fall in love with it ♥ 
-twitter. =))


Thursday, June 9, 2011

RCMP VS MIMET

Alhamdulillah !


mungkin ini lah yang dinamakan berkat kesungguhan dan kegigihan
akhirnya membawa hasil yang memberangsangkan

walaupun kami tewas
menang sekali, kalah dua kali
tapi kami seronok bermain
tak macam time kami kalah pada game yang sebelum ni
main macam hape..huhu

mungkin itu lah yang dinamakan
kita main bukan untuk menang
tapi untuk kepuasan

kira macam tewas bermaruah jugak la
hehehe

Syabas Team RCMP
kita bermula daripada zero. 
- tak pandai dig dan main tiga -
tapi akhirnya,
 kita pandai dig, first ball dah lawa, boleh main tiga 
dan paling best sekali ..
boleh spike!

"nak upload gambar bersama team MIMET kat sini
tapi gambar tu pada diorang
tunggu la diorang upload kat Facebook.. hehe"

kata-kata akhir; Thanks MIMET, jumpa di MIAT dan sama-sama lah kita menyokong antara satu sama lain di sana nanti ye..hehe. Maju untuk PERAK! {tiba-tiba}

Hard Work Pays -





Perfectionist

ada seorang hamba Allah ni, dia...

Tak makan kat cafe kolej sebab tak suka bau roti canai melekat di bajunya.

dia juga..

Tak makan coklat sebab takut gigi kotor

malah, dia..

Pantang tengok perempuan yang tak pandai berhias dan menjaga penampilan diri. Pasti lancang mulutnya menegur.

well well well..

Korang suka tak dengan orang yang jenis 'macam tu' ?

Filem wajib tonton!



Aku bagi 5/5 bintang !

Wednesday, June 8, 2011

Wordless Wednesday !

see here for more detail

Meaning of Wordless Wednesday :

On Wednesdays all over the internet, bloggers post a photograph with no words to explain it on their blog. Hence the ‘wordless’ title. The idea is that the photo itself says so much that it doesn’t need any description.

Tuesday, June 7, 2011

sape je yang tak tengok Nora Elena?

yes! I do watch Nora Elena. Walaupun balik rumah lewat, kadang-kadang tu jam 7.30PM baru sampai rumah, but still ada masa untuk tekan butang on kat TV, then tonton Nora Elena. Padahal solat tak lagi tu. Kalau iklan baru pi solat..ish3. kadang-kadang, cite habis baru cepat-cepat amek wudhuk..adeh

So, apa aku nak bebel hari ni? ye, pasal Nora Elena, bukan Nora Danish. Episode hari ni ada satu scene yang really tipikal punya scene dalam drama melayu. Tak sure la pulak scene ni tipikal ke tak dalam reality. hmm tipikal la kot. mungkin la.


ia adalah scene di mana perempuan ni sedih sebab baru kena dump dengan pakwe die. Disebabkan tiada tempat mengadu, dia pun pergi kat bekas teman lelaki dia which is dah jadi suami orang dah pun. Siap datang rumah lagi. Maka, bahu si lelaki dipinjamkan untuk wanita yang sedang bersedih. Malangnya si isteri tertonton pulak adegan tersebut. kacau betul lah. maka si isteri mula cemburu.

Isteri pun bertanya, "kenapa tadi tu?" si suami pun terangkan la A-Z. Si isteri membalas, "oh, sampai kena peluk2 la." Si suami balas balik, "kitorang just kawan je la. kenapa, cemburu eh?" Then, perempuan yang sedih tadi tu suka sebab kononnya dia berjaya la buat isteri dia jeles pastu gaduh. Yes! tahu dah apa jalan cite seterusnya. Boleh jadi pengarah filem ah gini..muahaha

Tapi, tadi ada part sedih la. Part di mana, kawan Elena terdengar lelaki yang dia suka cakap dengan Elena yang dia sukakan Elena. Sedihnya. Kesian kawan Elena tu. Harap-harap lelaki tu akhirnya suka la kat kawan Elena tu. Amin..

Tadi, perlawanan persahabatan Volleyball antara RCMP & Kelab Rekreasi Ipoh menghasilkan kemenangan berpihak kepada bukan RCMP, 25-10, 25-10, 25-5. Takpe, try lagi RCMP! You can do it! Bak kata seorang teman ku, "Jangan kita fokus untuk menang, nanti kecewa! Main untuk enjoy, baru kita akan puas hati dan seronok" =) thanks kawan!

Oklah. Perut sudah berlagu riang. Tomyam ayam ku bersama nasi putih dan telur dadar pun sudah selamat sampai di meja hidangan. Tiba waktu untuk beta bersantap. Jemput makan semua. bye bye. { kenapalah mahal betol tomyam ni, 7hengget 40puluh sen kot..bankrap bankrap! }

jumpa lagi. terima kasih sudi baca =)

Monday, June 6, 2011

Panas panas panas! 3 karipap singgit!

Salam. {waktu sekarang adalah jam 10.30mlm}

Panas!. Perkataan panas sangat sinonim dengan kita kan sejak kebelakangan ni. Tapi alhamdulillah, semalam Ipoh dituruni hujan renyai-renyai sepanjang malam semalam tanpa henti kalau beta tak silap. Sedap betol tido, lepas tu nak bangun pagi pergi ke kelas punyalah payah. haa siapa lagi kalau bukan si Belle ni hah. haha. Ala, geng-geng sekuliah dan sekolej aku pun sama gak kan? korang jgn tipu ea.


Kenapa panas yang aku jadikan sebagai isu sekarang ni? 

sebab pertama! em aku bukan apa, aku kesian kat kulit muka ni, burn gak ar kena panas petang-petang hari-hari. Panas tu, panas terik plak tu, panas yang macam matahari sejengkal je kat kepala tu, tau tak? {erk kenapa mcm hyperbola je ayat ko ni Belle}

sebab kedua! mengganggu ketenteraman malam akibat bahang yang teramat sangat. Tak selesa sangat bila berpeluh-peluh time nak tido. Time tu, terpaksa lah 2-3 kipas meja dihidupkan demi mendapatkan tidur yang tenteram. Makanya, bil elektrik pun melambung, haishh.

cukuplah dua sebab tu je aku kasi. Yang penting, sekarang ni memang panas panas dan panas. Nak puasa pun boleh terbatal niat. Hmm, walauapapun, kita redha je lah dengan cuaca yang Allah dah beri ni. Anggap yang ianya ada hikmah di sebalik semua ini. Contoh! best kalau basuh baju ni, cepat betol kering..hehe. Nak basuh toto, karpet pun sangat sesuai, kan kan?

Ok, cukup ar dah bebel pasal panas. Sebelum hati-hati korang panas sebab baca bebelan aku tadi, jom kita dengar lawak yang ku petik dari majalah Remaja ni {ye, aku still membaca Remaja walaupun aku sedar aku bukan lagi remaja..haha}

Tajuk : 3 Karipap Singgit!


Seorang murid darjah 2 ditanya oleh guru matematiknya..

Cikgu : Jika sebiji karipap berharga empat puluh sen, berapakah harga bagi tiga biji karipap?
Murid : Singgit (RM1), cikgu! (jawabnya dengan penuh confident)
Cikgu : salah! cuba faham soalan cikgu betul-betul. Mari cikgu terangkan semula ya. Jika sebiji karipap berharga empat puluh sen, berapakah harga bagi tiga biji karipap?
Murid : singgit (RM1), cikgu!!

CIkgu yang mula hilang sabar berkata, "salah tu!" sambil membuatkan carta matematik  di papan hitam.

Jawab murid berkenaan, " Tapi cikgu, tiap-tiap pagi bila saya pergi membeli karipap di warung berhampiran rumah saya, makcik jual kuih tu selalu kata, 'kuih karipap sebiji empat puluh sen, tiga biji seringgit!' "


{waktu sekarang adalah jam 11malam} >>>> bermakna aku ambil masa setengah jam untuk siapkan satu entri? lama gak tu. pasni akan cuba kurangkan jadi 15minit je =)