Saturday, July 31, 2010

Aku kini masih dalam rawatan...

ASSALAMMUALAIKUM

Selamat pagi Sabtu dan apa khabar? Lama kan aku tak menaip diruangan 'New Post' ni. (seminggu je padahal!). Nak tahu kenapa? Aku sedang menjalani rawatan. 

"Rawatan ape?". Rilek2. Aku sihat walafiat aje lah. Selera makanku masih sama macam dulu. Berat je dah turun sikit. Wakaka. Hmm..Aku kini menjalani 'Rawatan Terapi Menjadi Blogger Tegar'. Mari aku cerita kan serba sedikit apakah yang dimaksudkan dengan benda alah yang aku sebutkan jap tadi.

Rawatan ni serupa la seperti rawatan menjadi Perokok Tegar. Kalau nak berhenti merokok, mana boleh berhenti secara mengejut. Slow-slow betul tak. Kalau dulu, perokok tu menghisap 20 batang rokok sehari, tapi kini dia wajib kurangkan kepada 10 batang sehari. Sebulan kemudian, mungkin sebatang je sehari. Lama-lama, InsyaAllah..pasti dia berjaya "TAK HISAP ROKOK LANGSUNG". Dah paham ke? Bagi kes aku plak, sila transformkan rokok tu kepada Blog pule okay??~

(klik untuk tumbesaran)

p/s : Aku sengaja je kot bagi contoh ROKOK. Biar mereka-mereka yang merokok tu sedar yang ishh, aku nak berhenti hisap ROKOK! tak elok lah merokok. Tolong lah berhenti merokok. Anda boleh punyerrr!! Saya sayang orang yang tidak merokok..weee (gedik)

Next!

Kenapa aku TIBA-TIBA nak berhenti menjadi blogger tegar???! (Ala bukan tegar sangat pun sebelum ni kan) Aku tegar pun baru 3 bulan kot. (tengok gambar kat bawah sebagai bahan bukti kepada yang tak percaya) 


Hmm senang kata, ada sesuatu la yang berlaku then menyebabkan aku berubah fikiran tiba-tiba. Aku ada bagitau di TWITTER ku, seorang sahabat berpesan... " Jangan busykan diri kau dengan blog..". Aku tersentak! Hee..then aku ada jugalah usha-usha pendapat membe-membe lain gak. Dan keputusan yang aku dapat plus pendapat aku sendiri adalah.. I better stop now! Banyak komitmen lain yang perlu aku hadapi. Sebagai student, study itu kewajipan, tapi bukan sebab aku budak medik ye aku berkeputusan sebegini.

Thanks Blog. U make me smile for almost 2 years! And also Sorry Blog :-(

InsyaAllah, if aku ada masa lapang macam hari ni..tambah plak aku tiba-tiba dianugerahkan Allah, idea yang best dan berguna untuk pembaca setia cam korang yang kini sedang menelaah entri ni..aku akan merajinkan diri update sepantas kilat. Blog ni aku biar je lah ye. Tak delete. Nanti cucu cicit aku nak bace ke senang..hehe. Seyes, aku sangat minat menulis, tapi bakat tu baru nak asah. Sama macam aku amek medic ni. Aku minat sangat tapi baru nak belajar kot. Hehehe (tiba-tiba)

Terus kepada kesimpulan.. Aku masih membaca blog-blog yang aku follow. Komen kat entri korang pasti akan kutinggalkan kalau ade kelapangan. Kepada rakan blogger, enjoy blogging korang. Jangan jadi macam aku yang hangat-hangat taik itik je nih :P
Comellah bayi-bayi kat wad paediatrik cume diorang suka nangis. Kelakar bila ade membe baikku cerita kisah dia posting Paeds. Bila dia sergah bayi tu, bayi tu terus nangis. Kawan aku tu terus lari. Nasib baik takde orang nampak. If Doktor nampak terus fail kan kot kawan aku tu...heheh :P


Belle' : Semoga perjalanan ku ke arah tujuan hidup yang utama dan lain-lain diredhai ALLAH...hehe (~_^). See you all next time!

Saturday, July 24, 2010

Buat sesuatu perlu ada target

Salam hari Sabtu. Wah, nyaman udara..merdunya suara burung berkicau, bunyi ombak laut juga mendamaikan hatiku. Try teka aku di mana sekarang..cepat.. 1..2..3. Okay. Salah. Bukan kat Pantai. Mane 'logic' update blog kat pantai. Even pakai broadband pun mana dapat line daaa..lol~

Jadinya, jawapan yang tepat adalah aku kini berada di hadapan laptop, baru selesai minum secawan Milo dan 'mencekik' dua keping roti. Ada la membe ajak mandi sungai pagi ni, tapi aku tolak sebab malam ni dah ada plan yang baik punya..wakaka. Sorry kawanku. Jadi, jangan takut untuk berkata tidak ye kawan-kawan (tiba-tiba).

Terus kepada tajuk UTAMA.

Tajuk diberi berdasarkan status Facebook ku berbunyi....tengok gambar la lagi macho ye tak..ok ayuh 

Scroll kan 'mouse' anda ke bawah lagi...

Lagi bawah..

Ini lah dia..

(klik untuk tumbesaran okay)

Mengikut status di atas, aku berkata.. hidup ni kena ade target (hmm to be honest, itu aku copy daripada ayat seorang kenalan..hehe). Tak xbest tu umpamalah main bola takde gol dan sebagainya. em..ada lagi ke perumpamaan yang korang nak tambah? 

Bagi para blogger plak, perumpamaan yang paling tepat..umpama ada blog tapi takde Nuffnang. Yeah. Contoh, jika seorang blogger menetapkan target 100 visitor sehari maka dia pasti berusaha untuk update selalu dan buat entri yang lebih baik. Maka pasti bernyawalah blog blogger tu sehinggalah target tu tiada lagi.

Info : Nuffnang tu macam tabung kepada sesebuah blog. Lagi banyak klik, banyak la dapat RM$$$. Ramai gak tanya aku, 'apa Nuff tu?'. Aku just boleh explain, dia bagi duit sebab kita tolong iklan kan iklan diorang kat web kita. Tak reti aku nak explain panjang lebar..hmm. 

Adanya Nuffnang, boleh buat aku lagi semangat nak update blog. Hari-hari leh semak bilangan visitor. Tapi aku punya matlamat utama berblog, masih padu dan jitu iaitu untuk berdakwah, berkongsi pendapat, Alumni sekolah dan suka-suka. InsyaAllah. Pasal jana pendapatan tu, tak kisah la..Nuffnang aku tak sampai 2 hengget pun la..(T-T). 

Dah jelas tak contoh yang aku beri tadi tentang buat sesuatu takde target ni tak best.

Contoh paling senang yang aku jumpe pagi ni plak adalah.. Aku alami sendiri. Sejak kelmarin, aku mengetest, speed test. Target aku mesti lah nak dapat higher words kan. SO bila aku dapat lower daripada yang aku dapat sebelum ni, aku terus cuba. Dan sehinggalah pagi tadi.. aku cuba, I did it! Walaupun sikit, tapi ok lah..akan usaha lagi. Seronok ada kemahiran menaip pantas ni..hehe. Paling-paling boleh buat keje part time ke macam yang sorang kawan aku lakukan. Membantu mak dia taip dokumen, ade la dapat duit sikit..hee.






Dari perspektif kehidupan lak, perlu diingatkan.. target yang ada janganlah terlalu tinggi...jangan pula terlalu rendah. BUkan kerna apa, jika tidak mencapai target, kecewa akhirnya. TArget perlu sepadan dengan keupayaan diri. Siapa yang tahu keupayaan diri sendiri kalau bukan kita sendiri. 

Okeh..cukuplah motivasi Belle' tuk kali ni. Perlu buat sesuatu yang rahsia..hmm

Belle' : Nak set target beli Blackberry lah. Bape ek, seribu ke? 100hengget sebulan ok tak? wakaka..abah aku tahu ni mampuih aku :P

Result Speed test saya.....

Ni masa mula-mula try test ni...

31 perkataan


 Lepas tu try sekali lagi, aku dapat..

37 perkataan


Ada kemajuan di situ nampaknya..




Anda cubalah.. pasti menarik punyer lah..




Belle' : Saya suka menaip....



Friday, July 23, 2010

Persepsi umum terhadap Budak Medik

Fuh, tajuk je dah panas.. Isinye sepanas tajuk ke tidak ni? Kena baca dulu la baru tahu.

Intro : Budak Medik. Tak perlu dijelaskan lagi definisi 'Budak Medik'. Semua orang tahu! Encik tak tahu? ayooyo, sila search kat google cepat. Ala pelajar yang belajar lima/enam tahun dalam jurusan perubatan dan 24 jam berkepit dengan buku tu..merekalah 'budak medik'..hehe

Kos perubatan merupakan antara kos pilihan Ibu Bapa dan pelajar lepasan sekolah kerana peluang pekerjaan yang terjamin. So automatically nye masa depan pun pasti terjamin lah. Selain tu, gaji yang ditawarkan pun agak lumayan..$$$.. Tak kurang juga, pekerjaan doktor dianggap sangat mulia kerana Doktor membantu menyelamatkan nyawa manusia. (dah boleh masuk isi ke belum ni?? awat lambat sangat Belle'?)

"okeh..kita straight to the point!"


Terdapat pelbagai persepsi orang ramai terhadap budak medik. Bawah ni adalah antara persepsi yang aku paling tak suka dengar..hehe. Hmm tapi, sejauh mana kebenaran persepsi itu? Mari kita rungkaikan bersama.. ayuh cepat..

Isi 1 : Budak Medik skema!
Hmm ayat ni memang biasa sangat kot kita dengar. Skema! Mungkin la maksud skema di situ adalah wajib pakai nametag, baju formal, berkasut, berkepit dengan buku je, pakai cermin mata dan sebagainya. Haa..betullah tu. Kat IPTA terutamanya, boleh kenal pasti la budak medik ke tak. Hmm tak semua skema, ikut la. Ade je yang study study, ade yang enjoy study dann ade yang enjoy enjoy.

Tapi, boleh pikir sendiri la. Kita kan bakal doktor. Bila lagi nak berlatih pakai pakaian formal dan kemas kalau bukan sekarang. Jangan anggap peraturan tu satu beban la, anggap ianya latihan masa kelak. Bukan budak medik je yang skema okay!

Isi 2 : Budak Medik takde LIFE
Hmm..sape kate? Masa weekdays, belajar lah. Masa weekend enjoy la. Ada je masa gi shopping, wayang dan bersukan. Aku rasa, yang kata budak medik takde life ni selalunya sebab masa kuliah yang padat, cuti yang jarang2 dan sekejap plus banyak benda nak study. Bayangkan lah, examnya 3 hari je tapi nak kena cover 2 tahun punya study..mane tak tension. Kena pandai2 lah jaga emosi ye.

belle' : Kalo budak medik takde life, kitorang dah dalam bilik mayat sekarang ni..(T-T)

Isi 3 : Budak Medik kaya
Sebab konfem dapat tajaan MARA atau JPA. Boleh terima ke? ala, tak kaya pun la. MARA tu pinjaman je la..kene bayar gak nanti. Mane ade kaye. "Korang lagi kaye, keje awal dari aku..nanti leh la belanja aku..hee". (Belle' : ada la elaun tiap2 bulan, bila akhir bulan je sengkek.. uwaa)

Isi 4 : Budak Medik kahwin awal
Ni memang tak leh blah la. Sape kate begitu? meh nak sekeh sikit pale die. Budak kos lain pun ade je kan kahwin awal. La, jodoh dah sampai, mane leh tolak..hehe. So far, rakan sekuliah ku baru sorang je yang dah kahwin. Ada sorang yang akan kahwin, minggu ni. macam best je kalau dapat gi Kedah..hehe. Cek jarang pi UTARA. So, jadi sangat amat tak benar yang budak medik suka kahwin awal! (apesal emo je lebih aku nih)

Kesimpulan : Terdapat 4 persepsi yang saya rasa tak patut ditujukan kepada budak medik. (ayat skema). Sama-samalah kita ubah pandangan dan pemikiran agar kita lebih maju kehadapan pada tahun 2020. Hidup Klinik 1 Malaysia --> memang tiba-tiba (^_^")

********

Yes siap! cikgu, saya dah siap karang esei hari ni. Lepas cikgu baca, jangan lupa bagi markah sekali tau. Keesokan harinya, markah pun diberi....aku dapat .. emm.. tak nak bagitahu sebab aku kan dah janji tak nak bagitahu result aku kat orang lain dalam entri ni...:P


Belle' : Senanya, Budak Medik ke Budak Medic?? lantak la labu..Percaya tak yang 2017 nanti, bilangan doktor akan sangatlah banyak hingga mungkin leh dapat nasib yang sama dengan....

Wednesday, July 21, 2010

Perkara biasa dan luar biasa dalam dunia blog...

Semalam masa sedang melayari tenet, terjumpalah laman web ni. Macam 'best' sebab tu rasa cam nak kongsi ngan korang di blog ni. Jom lihat hasil kreativiti kartunis-kartunis dalam web www.CartoonStock.com 

(1) 
(2)

(3)
(4)


(5)

(6)

(7)

(8)

(9)

(10)


Belle' : Just for fun and smile always tau U oltz~

Tuesday, July 20, 2010

Yesterday's Visit (Nuff)

Yesterday was a nice history for this blog because ...


(click for a clearer vision)

It was like a firing level in Physiology term huh..
Never passed that threshold level before


and

Thanks for your support.. my readers~

Monday, July 19, 2010

Thanks to Allah. Saya bebas SLE.

Salam. Selamat hari Isnin wahai pembaca ku yang dihargai sekalian. Sebelum kita terus kepada topik utama hari ni, meh sini nak bagi tau jawapan untuk soalan dalam post yang sebelum ni iaitu 'Maksud tersirat ayat ni...'. Jawapannya ialah "can U be my special girlfriend?". So senang kata, itu ayat nak declare jadi couple. 

Ok cukup!

Alhamdulillah!!

Syukur kehadrat Illahi kerana aku disahkan tiada SLE. SLE? Apekah? Begini ceritanya. Bulan lepas aku ke klinik sebab ada doktor clinical ni tegur;

"Pipi awak tu kenapa? Ada 'butterfly rash' .. 'malar flush'. Did you check for A & A test. You know about it right, SLE?. As a medical student you should..bla bla bla.."

Aku pun maen angguk je la. Huh.. Berani kau kate tak tahu pape??! Habis je kelas bed-side ngan doktor tu, aku terus ke klinik. Eh risau beb.. Ni soal hidup ngan mati. Nak tak nak kena pegi gak..huhu. Nak dipendekkan cite, ujian darah pun dibuat dan aku perlu tunggu sebulan untuk tahu keputusannya iaitu pada 19 Julai 2010.. Hari ni la tu!! haissh.

opss..lupe nak bagi info NI : SLE is stands for Systemic Lupus Erythematosus SLE is a chronic autoimmune connective tissue disease that can affect any part of the body resulting in inflammation. Hah sebab tu antara sign yang obvious ialah 'butterfly rash' aka PIPI MERAH!! ANA test lak untuk cek autoimmune disorders.

Okeh. Sebulan pun berlalu. Dengan dada yang berdebar-debar, aku pun masuk kebilik doktor untuk mengetahui keputusan ujian darah aku. (sebenarnya berdebar-debar tu jadi lagi bertambah sebab bengang kot kena tunggu 2 jam..jpe doc tak sampai 2minit pun! huh.. Kalo tengok House, boleh abes 2 episode..adoi). Takpe, sabar ye wahai hati Belle'. Yessss! NEGATIVE. I love u Doc! Lepas amek ubat sapu, aku terus balik dan makan nasi ayam dengan hati yang ceria.

Tapi.. tapi.. tapi.. Still risau la. Kenapa ye dengan kau wahai pipi? Boleh aku tahu supaya aku boleh rawat kau. **blushing** Entah lah, dah malas nak pikir. Belum nak kahwin pun lagi..**blushing** kuang3. So lantak lah labu. 

..:: mak cik pipi merah ::..

Belle' : Teringat kejadian di mana secara tiba-tiba ada senior lelaki bertanya namaku dan kenapa dengan pipiku? Dia juga ada bertanya, ada merah kat tempat lain ke? Aku dah salah sangka. Rupa-rupanya baruku tahu. Dia just nak diagnose je la..perasan je ah ko ni~ hahaha LOL

Sunday, July 18, 2010

Maksud tersirat ayat ni...

Bila lelaki berkawan baik dengan wanita. Mereka tak gaduh pun. Tapi tiba-tiba dia berkata ;

" Let's stop being friends... "

Apakah yang lelaki itu cuba sampaikan kat wanita tu???

Hah siapa tahu angkat tangan! Then tinggalkan comment kat bawah ni ye..

Ala takkan tak tahu??


Emm later I will let U all know okay??!


Personal Taste..

Belle' : I enjoy watching Personal Taste this weekend..lalala

Mari kita daftar sebagai pemilih!


Entri khas buat rakan-rakan sebaya ku, seperjuangan ku!


Juga kepada rakan-rakan yang telah mencapai umur 21 tahun


Juga kepada rakan-rakan yang belum lagi mendaftar sebagai pemilih


Jom daftar sekarang!


Senang je, tak susah mana pun..bagi je I/C (kad pengenalan) korang tu kat SPR, tak payah isi borang pape pun la..seyes


Kena pergi pusat pendaftaran SPR la tapi, boleh je nak daftar kat karnival atau booth SPR seperti yang aku buat baru-baru ni..heheh


Hah..Tunggu apa lagi..ayuh mari jom!


Lepas dah daftar, ajak kengkawan lain okay???!!




Pesanan penaja :
"Rakyat perlu sedar bahawa pilihan raya negara kita mengamalkan sistem majoriti mudah, kalau menang satu undi pun dikira menang, jadi rakyat perlu tahu tanggungjawab mengundi merupakan tanggungjawab besar dalam menentukan masa depan negara dan kita sebagai rakyatnya, bukan hanya bersemangat bercakap tentang masa depan negara sahaja tetapi tidak mendaftar sebagai pemilih," kata Timbalan pengerusi Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR), Datuk Wira Wan Ahmad Wan Omar.


Bele' : siapa lagi nak ajak anak muda zaman sekarang ni mengundi kalau bukan kita yang muda-muda ini..kui3

Thursday, July 15, 2010

Funny Turtle

Masa di klinik tadi, seorang rakan menyuruh aku membaca sebuah cerita Haiwan. Jadi aku pun baca lah. Jom korang baca sekali jom!

**  **  **  **


Dalam sebuah hutan, tinggallah Raja Singa dan rakyat-rakyat. Suatu hari, Raja Singa mengarahkan semua haiwan membuat lawak jenaka. Syarat pertandingan, sekiranya terdapat seekor haiwan yang tidak ketawa, maka si pembuat lawak akan serta merta dibunuh.

Acara pun dimulakan....

Peserta pertama ialah si GAJAH. Gajah pun mula berjenaka. "Kucing dan anjing bergaduh..bla bla bla..dan cerita pun tamat." cerita si gajah. Maka, semua haiwan ketawa melekek-lekek kecuali kura-kura. Disebabkan kura-kura, gajah dibunuh serta-merta. Kesian sungguh nasib si Gajah.

Peserta seterusnya ialah si Tupai. "Ada seorang budak lelaki, jatuh dalam longkang..bla bla bla dan  tamat." cerita si Tupai dengan gaya-gaya sekali. Selepas itu, bergema lah suara gelak tawa semua haiwan kecuali kura-kura. Harimau terus menikam si Tupai. Sedihnya.. (slack betull lah si kura-kura ni)

Selepas tu, tiba pula giliran sang Harimau. Belum sempat sang Harimau buka mulut nak bercerita, tiba-tiba kura-kura berguling-guling di atas tanah, ketawa dengan galaknya..."hahahaha, kuikuikui, hehehe"

Harimau bertanya!!

"Kenapa kau ketawa wahai kura-kura?" soal Harimau.

"oh, sebab cerita Gajah sangat kelakar..hahahahaha" jawab kura-kura.


**  **  **  **

amacam?? korang dah gelak ke belum?? kalau dah anda memang hebat!

sebab.. sebab.. sebab..

Habis je aku membaca cerita tu, rakan ku bertanya. Tak faham ea? (sebab dia tengok aku tak gelak kot). Then dia bagitahu la maksud disebalik cerita tu, iaitu kura-kura tu 'lampi' sebenarnya. Otaknye nak proses cerita gajah yang funny tu sama lambat serupa cam ia jalan. Kalau kura-kura tak lampi, takdelah si gajah ngan Tupai kene bunuh..hehe 

Then, barulah aku "oh aah la...LOL!!!" 

Belle' : Lampi gak aku ni..(aku memang selalu lampi) 

Wednesday, July 14, 2010

Ilusi dan House

My current status on Fb and Twitter..



Sekarang tengah syok layan cerita Akasia TV3 ILUSI. Tak tengok dari awal, lepas mak kata cerita tu best, baru layan. Oklah juga. Ashraff Muslim tu, mana boleh tak tengok. (sambil angkat-angkat kening). haha.


Sedikit sinopsis tentang cerita ILUSI. Lyza, Shahril dan Rizal berkawan baik. Shahril kemalangan sehari sebelum berkahwin dengan Lyza. Disebabkan Rizal baik terhadap Lyza selepas tertekan dengan kematian Shahril, mereka pun akhirnya berkahwin. Lyza ada kelebihan mendapat bayangan sesuatu yang bakal berlaku dan telah berlaku. Nak kata ada kuasa ajaib pun boleh gak lah. Lyza mendapat bayangan tentang kematian Shahril yang agak mencurigakan. Suami dan bapa Lyza bimbang dengan keadaan Lyza yang asyik kata nampak itulah, nampak inilah sampai tak tidur. Maka diorang pun hantar Lyza ke Hospital Sakit Jiwa. Di situ lah muncul DR Imran, lakonan Zamarul Hisyam. Rupanya ada nama untuk kuasa ajaib si Lyza ni, ESP or six sense. Dr Imran la yang tolong Lyza tajamkan kuasa ajaib tu sehinggalah Lyza dapat tahu rahsia di sebalik kematian Shahril yang sememangnya dirancang. Ok cukup..nak tahu lagi, sila tengok sendiri lah ye.

Status di Twitter menunjukkan aku sedang dalam usaha habiskan menonton cerita HOUSE Season 6. Baru nak start tengok, tapi dah tahu ending dia. Of course la Dr House dengan Dr Cuddy..opss terberitahu la pulak~ sila gunakan masa yang ada sebaiknya sementara ia masih ada lagi..baik!


(buku Macleod di sebelah kanan, laptop di sebelah kiri..boleh juling jadinya..huh)

belle' : Hindari sikap pemarah..istighfar banyak-banyak!

Step membaca 'Facebook' cara saya

Sebelum tidur semalam, aku tiba-tiba terfikir nak buat satu entri tentang Facebook. Kalau korang perasan, Facebook kini sudah pun menjadi satu trend. Maksudku di sini adalah setiap orang mesti ada satu akaun Facebook. Takpun, setiap hari mesti nak buka Facebook. Boleh ke kalau nak kata 1 Malaysia 1 Facebook? hmm...Sehinggakan ada disediakan perkhidmatan subscribe status Facebook (selepas ini akan disebut sebagai FB) ditawarkan. Kalau tidak silap seringgit seminggu harga langganannya. Wah betapa dahsyatnya kan.

Ok. Tak perlu diterjemahkan apa itu FB kan? Semua orang pun tahu. Budak sekolah rendah pun kenal kot apa itu Facebook. Cikgu-cikgu tidak terkecuali. Seronok dapat contact balik bekas anak-anak murid. Hmm. Tetapi adakah semua orang tahu cara membaca FB yang sebenarnya? 

"Ada cara ke nak baca FB?"

" Takda pun sebenarnya, aku saja yang reka-reka sendiri. Tak salah kan."


Step 1 : Cek Notification Merah kat tepi kiri bahagian atas.

Ok first, mestilah sign in dulu kan. Umpama macam kalau nak masuk rumah orang mestilah buka pintu dulu, betul tak? (ok tiada kaitan). Lepas tu, perkara pertama kita lihat, mestilah benda kat belah atas kiri yang berwarna merah tu. Ingat kan? ada nombor yang tertera. (Friend Request, Messages & Notifications). Kalau nombor banyak, "wah banyak orang komen, popularnya aku". Takpun begini "bestnya, I ramai peminat la".

Then apa yang perlu korang buat adalah, klik aje button merah tu, maka akan hilang lah ia serta merta. Pastu ceklah dan pilih lah mana-mana yang best untuk dilihat (itupun kalau banyak sangat notification la). Tapi sedih bila, rupa-rupanya, ada orang tag kita nak promote minyak urut cap kapak. Ayaak manyak sedih woo..

Step 2 : Decide la nak online ke offline chat di FB

Ok bagi para Facebooker baru, kat sini nak bagitahu yang kita sebenarnya boleh offline kan status chat. Caranya : Klik butang Chat di bahagian bawah belah kanan --> Options --> go Offline. Chat di FB agak 'sengal' sedikit. Lebih baik chat di skype atau YM. Lebih puas hati kot.

Step 3 : Baca status dan view gambar kawan-kawan lain

Step seterusnya adalah 'menghendap' status kawan-kawan yang terpapar di 'news feed' bahagian HOME. Di situ ada 'tops news' dan 'most recent'. Kenapa guna perkataan menghendap? oh sebabnya, aku selalu view aje status orang tapi jarang memberi komen. Malas lah nak komen, nanti memenuhkan inbox notification aje. 

Tapi kalau mood rajin datang, memang aku komen la. P/S : jangan sedih la kalau takde orang komen status yang kita post. Ada dua maksud di situ. Anda punya post tak menarik ataupun anda jarang mengomen orang lain punya status. So buat apa orang lain nak komen status anda pulak. U give and U will get back huh! Best kan tengok gambar kawan-kawan, tapi hati-hati mengupload gambar di FB okay?!

Step 4 : Post status

Tulis lah apa-apa yang berada di fikiran. "what's on your mind?". Taip dan klik share. Status pun ada musim gak. kalau tengah exam fever, antara yang famous..."study study, exam lagi seminggu". Kalau musim piala Thomas pun best jugak. "Malaysia kecundang". World Cup jangan cakaplah. Hah, dengan baca status kawan-kawan pun boleh dapat info terkini. Mudah kan, tak payah beli paper dah..haha. 

Step 5 : Check request

Request ada di bahagian tepi belah kanan anda. Selalunya, invitation join group atau event ke. Request main game dan sebagainya. Sekarang ni, orang jemput pergi kenduri kahwin pakai RSVP kat FB je. Mudah memang mudah, tapi praktikal ke? Hmm tak tahulah nak cakap camne. Suka hatilah. Selalunya, ramai yang tak perasan bahagian 'request' ni, ada yang sampai beratus-ratus request. Jadinya, memang sorry lah kalau tak join atau reply RSVP. Tapi kalau ada request ajak main game, memang aku ignore aje, serik addict main Restaurant City. Tak nak terjebak lagi dah..huhu.

Step 6 : Main GAME kat FB dan application

Okay, ini memang best. Antara daya tarikan utama FB adalah game yang sangat best dan juga melekakan jika terjebak. Siap boleh bina dan decorate restoran sendiri, bangunkan pekerja, kumpul duit banyak2, tanam sayur, bela kambing dan macam-macam lah. Ala, mula-mula excited, lama-lama akan bosan gak, percayalah. Itu yang berlaku kat aku. Sekadar hiburan melepaskan tension, okay kot. Ikutlah masing-masing. Application pun, tengok gak lah. Ada yang memang entah ape-ape, better ignore je lah.

Okay. Cukuplah step yang ada kat atas tu. sebelum sign out FB, jangan lupa cek profile dan privasi kat bahagian account. Boleh je setkan privasi terutamanya gambar dan status. Caranya, cek dekat account --> privacy setting. Ni khas untuk mereka yang ramai stalker. Bagus jugalah sebagai langkah berjaga-jaga. 

Em korang tahukan yang kita boleh groupkan kawan-kawan kita. Contohnya, kenalan sekolah rendah, kenalan universiti dan unknown people. Caranya, kat HOME, klik friends --> +create a list --> groupkanlah mereka. Hal ini berguna bila kita nak post status, kita boleh setkan hanya kawan-kawan tertentu je yang boleh view status kita tu. selamat mencuba!

belle' : Enjoy reading your FACEBOOK!

Monday, July 12, 2010

Entri Penutup Keputusan Piala Dunia 2010

Sambil mendengar LAGU " Tamina mina ea, waka waka ea ea..lalala" aku menaip entri ini.


 "oi bola dah habis lah! Tukar lagu lain weyh..!" bebel rakan ku.

Em masa perlawanan akhir Spain menentang Belanda, aku dapat tengok sikit je. Gol yang dijaringkan pun dalam minit masa tambahan. Ok lah aku tak terlepas tengok jaringan gol yang satu itu kan? hehe

ayuh lihat gambar di bawah, ihsan daripada web ini

Stadium berlangsungnya majlis penutup FIFA WORLD CUP 2010

Kemenangan akhirnya berpihak kepada pasukan Sepanyol!


Gaya Juara..

*******

Jom lihat pemenang-pemenang anugerah FIFA~

Keputusan penuh dan Bola Emas

Kasut Emas dan Sarung Tangan Emas

erk award apekah ini?? layann~

Pemain Muda Terbaik

woahaa..haha

and the last but not least


******


sudah pasti dan tidak bukan lagi


*****


anugerah selebriti terkenal


*****

**

*

Eh haiwan terkenal

***

Paul si sotong kurita (entah bila si Paul ni minat dengan bola, konfius aku). "Paul adalah haiwan, aku ingatkan lelaki Sotong" haha

rujuk sini tuk baca entri kelakar pasal Paul oleh seorang blogger..memang lawak..haha

p/s : Si Sotong ada pesaing, seekor Burung. Si Burung meramal Belanda yang akan menang. Apalah nasib si Burung sekarang agaknya. Si Sotong dah terselamat daripada kena goreng, tapi Si Burung?? huhu. Kasihan kan mereka, tak tahu pape langsung pasal Bola..selautan simpati ku hulurkan buat kalian wahai si Burung dan Si Sotong..(~_^)