Saturday, January 29, 2011

Sekadar taipan ringkas

huh baru je selesai menunaikan solat Isyak selepas baru pulang menonton
Shaolin
Best cite tu. Lakonan Andy Lau dan Nicholas Tse juga dibantu oleh pelakon undangan, Jackie Chan! hehe. 
Mengisahkan perebutan kuasa dan kisah seorang Raja yang zalim tapi akhirnya bertaubat. Part yang best, kungfu2 la plus Andy Lau yang masih ganteng walaupun sudah berumur..ngee. 
Aku ni, jarang kot layan cite cina, especially cite kungfu2 nih..tapi disebabkan dah takde choice, niat di hati membuak2 ni nak tengok wayang. 
Tambah pula bersama sahabat yang dirindui.
So apa lagi, kami belasah je lah apa yang ada 
(^__^)


Tatkala ini, mesti ramai yang dah berada di kampung halaman masing2.
 Aku je yang tak balik2 lagi. Tiket habis la. terpaksa balik hari Sabtu (padan muka suka beli tiket lambat-lambat lagi). 
Ok, taubat dah, pasni nak beli tiket bas seawal yang boleh..hehe. 

Hari Ahad ni ada satu event yang bole kira agak penting juga lah. 
Harap-harap segala yang telah dirancang, berjaya dan berjalan dengan lancar hendaknya. Doakan kami okay? 

Seminggu aku cuti, aku kena, aku mesti rancang baik-baik jadual aku. 
Semoga masa aku digunakan untuk perkara-perkara yang berfaedah.. yeah! Maju untuk diri sendiri. Okay lah. Babai. Beta mau sleepppzZzzzz

terima kasih sudi baca

Thursday, January 27, 2011

tukar lagi ???

...

..

..

...

apa yang tukar?

atas tu la

atas mane?

Header aku la..

ok tak?

hehe

simple je

takde idea sangat la

amacam ok tak ??

komen-komen ..

(^_^)Y

Belle' : dalam mood mengedit gambar. Study? dah tadi..hehe

Seadanya kamu (^_^)Y

aku baru menonton 
sebuah video klip
yang best!!
mungkin aku agak ketinggalan
tapi aku tetap nak post jugak
sebab ini belog aku
suka hati lah kan
nak post apa pun
hehe
(jangan marah)
jom layan video ni sama-sama

Just The Way You Are
nyanyian Bruno Mars


Oh her eyes, her eyes
Make the stars look like they're not shining
Her hair, her hair
Falls perfectly without her trying

She's so beautiful
And I tell her every day

Yeah I know, I know
When I compliment her
She wont believe me
And its so, its so
Sad to think she don't see what I see

But every time she asks me do I look okay
I say

When I see your face
There's not a thing that I would change
Cause you're amazing
Just the way you are
And when you smile,
The whole world stops and stares for awhile
Cause girl you're amazing
Just the way you are

Her nails, her nails
I could kiss them all day if she'd let me
Her laugh, her laugh
She hates but I think its so sexy

She's so beautiful
 And I tell her every day

Oh you know, you know, you know
Id never ask you to change
If perfect is what you're searching for
Then just stay the same

So don't even bother asking
If you look okay
You know I say

When I see your face
There's not a thing that I would change
Cause you're amazing
Just the way you are
And when you smile,
The whole world stops and stares for awhile
Cause girl you're amazing
Just the way you are

The way you are
The way you are
Girl you're amazing
Just the way you are

 
When I see your face
There's not a thing that I would change
Cause you're amazing
Just the way you are
And when you smile,
The whole world stops and stares for awhile
Cause girl you're amazing
Just the way you are

source
Belle' : Bruno Mars walaupun gelap tapi manis kan muka dia...
 I loikeeeeeeeeeeee !

Wednesday, January 26, 2011

Tips melupakan seseorang!

  1. Jauhkan diri. Jangan jumpa dia!
  2. Jangan contact dia.
  3. Delete nick dia from YM korang.
  4. Hindarkan diri dari "lepak" dengan dia.
  5. Tak yah laa dok cerita pasal dia 24 jam. Hal ini mungkin akan menggembirakan anda di saat anda bercerita tu tapi kesan jangka panjang ialah, dengan mengingati dia, hati anda yg terluka tu akan bertambah dalam lagi lukanya.
  6. Kalau boleh delete Friendster/Facebook dia skali agar profile dia tak muncul kat FS/FB korang everytime dia update status.
  7. Fikirkan semua sifat buruk dia yang korang rasa tak worth pun untuk diminati
  8. Stop thinking that he/she is sweet. Tak de sweet nye derrr orang yang tak nampak keistimewaan kita kan?
  9. Ingat. Hanya sayang orang yang sayang kita sahaja.
  10. Berusaha. Berusaha. Berusaha. Berusaha untuk buang terus dia dari ingatan.
  11. Tak yah laa nak "berkawan" dengan dia dengan harapan dia akan merubah fikiran. Kalau boleh lupakan dia terus dan anggap je dia dah mati.
  12. Tumpukan perhatian pada LIFE anda.
  13. Anggap sahaja bukan anda yg bermasalah tapi dia.
  14. Tok sah laa letak org yg tinggalkan kita or treat kita cam sampah sebagai ratu/putera hati kita. 
    • Pertama,orang yg lukakan kita tak layak pun mendapat tmpt yg istimewa dalam hati kita.
    • Kedua,kalau anda tak buang org tu dari hati korang, korang akan terlepas cinta lain yang mungkin lebih hebat daripada ex korang yang sah2 tak sayangkan korang tu.
  15. Akhir sekali tabahkan hati dan sentiasa ingat ni. 
" mana2 lelaki/perempuan pun bertuah memilih anda sebagai teman hidup kerana anda adalah seorang yang tabah menempuh dugaan hidup dan tidak gentar dan tidak bosan hidup secara solo. Malah anda sentiasa happy sama ada solo ataupun berpasangan"

"Anda seorang yang kreatif. Anda mampu mencipta kegembiraan seorang. Tambahan pula, sikap anda yang matang dan optimistic itu mampu menarik perhatian pasangan yg lebih menghormati dan menyayangi anda."

"Siapa yang tidak kagum dengan orang yang pernah jatuh berkali-kali, tetapi mampu bangun semula dari setiap kegagalan yang dihadapi dan hidup seperti biasa secara normal"

GOOD LUCK !

Tuesday, January 25, 2011

Sehari di Hospital TG Pulasan

Aku tak GILA. Aku tak nak masuk wad !!

kenapa korang kejam sangat nih ....

Monday, January 24, 2011

Lagu sebagai inspirasi hidup

Ayuh dengarkan lagu HERO
(automatik dimainkan apabila BELOG ini dibuka)
Nyanyian Mariah Carey
Ni lagu lama
tapi still sedap didengar oleh sang telinga
(telinga aku je lah tapi, telinga korang aku tak sure)
:P
Sekarang ni aku sibuk menguruskan ALUMNI Sekolah
sehingga BELOG ni pun cam dah merajuk ngan aku tau
hehe
tapi takpe, aku tetap sayang kan kau BELOG
So, harap-harap segala yang kami rancang
akan berjalan dengan lancar
InsyaALLAH
RINDUNYE KAT ...
ah aku perlu kuat
good luck kat diri sendiri
esok nak present case
pesakit tu ade Schizo
geram tau mase interview dia
apa aku tanya, dia jawab
tapi jawapan dia ikut apa yang aku tanya
contoh : awak sedih ke gembira?
dia jawab : gembira
Then aku tanya terbalik plak
Awak gembira ke sedih?
dia jawab : sedih
grrrrrr
Sabar je lah wahai Belle'
(memang banyak kali gak la aku mengucap)
jadi!
pesanan untuk entri kali ni :
"bersabar lah!"

Peace U all !
(^__^)Y

Thursday, January 20, 2011

sepintas lalu

ini adalah
UPDATE just for the sake of UPDATE
ada urusan penting yang perlu diuruskan
dan mungkin belog ini akan terbiar 
buat sementara waktu

Emmm korang sihat?
Aku Alhamdulillah
Jaga makan
Pastikan tidur cukup
Senam sekali seminggu tau
Jangan stress
senyum selalu
semoga hari-hari korang yang mendatang
bahagia hendaknya
pesanan terakhir
(untuk diri sendiri juga)

jangan lupa
dan
- Good Night -
emmuah
(^__^)

Wednesday, January 19, 2011

JOM GEGAR BLOG

Klik gambar untuk JOIN
Syarat-syarat penyertaan;
  1. Letak header BEN ASHAARI BLOG
  2. Tajuk : JOM GEGAR BLOG dan linkkan ke entri ini (http://www.benashaari.com/2011/01/pengumpulan-bermula-jom-gegar-blog.html
  3. Tinggalkan link di ruangan komen entri ini .. TOLONG ..TOLONG .. TOLONG .. tinggalkan sekali saja.. nanti termasuk berkali-kali lak..
"Tu jer... Tarikh tutup ? Malam esok !! Esok malam.. Tomorrow nite .. Gud nite ... Terima kasih .. Jangan lambat.. lambat tak dilayan .. Segala airmata tidak dilayan .. okeh ?" kata Encik Ben Ashaari

Belle' : lame tak join cegmen .. huhu (^__^)Y

Tuesday, January 18, 2011

Berjalan kaki & Hairan

Jam 6.00PM :
  • Mujur, sewaktu aku berjalan pulang ke rumah, seorang Junior ku memberhentikan kereta lalu mempelawa ku menaiki kereta mereka. Lagipun hari dah nak hujan. Takkan nak biarkan aku keseorangan berjalan seorang diri. Ala, potong stim betul lah, baru nak beriadah di waktu petang. Lama tau I tak bersenam. Bagi lah I balik jalan kaki pula. Bukan selalu dapat peluang camtu. Bosan la I asyik naik kereta je...(ayat poyo). Ternyata, lepas beberapa minit selepas aku menaiki kereta mereka, hujan pun turun dengan galak nya. Syukur Ya Allah! Best tau ada junior yang baik hati..hehe thankss sis~


Jam 4.30PM : 
  • Aku bertemu seorang pensyarah UiTM Shah Alam. Beliau bertanyakan terdapat mesin ATM CIMB ke di kawasan hospital? Aku pun menjawab, tiada Pak Cik. MayBank ada lah. Beliau terlihat nametag yg dipakai ku lalu bertanyakan adakah aku student? kat mana?. aku pun jawab. "Ya, pelajar di kolej belakang hospital ni." (nak cakap nama penuh RCMP, takut dia poning pulak..hehe). Kami pun berborak lah. 
  • Katanya, beliau seorang Doktor. Oh nak tunjuk aku ni ramah, aku pun bertanya, Dr mesti kenal kan dengan Dr Khalid, Dekan Fakulti Perubatan UiTM. Tapi beliau jawab, tak kenal. Aku jadi pelik! Giliran beliau pula menyoal diri ini, kenal ke dengan Zambry, bos kolej kamu kalau tak silap. Aku pun balas, tak kenal. Dalam hati, "Erk, mana ada ZAmbry. Tu menteri besar Perak kot. bukan lah Dr. ni silap kot. Tapi aku nampak dia sihat jek"
  • Adoi, aku hairan betullah. Perbualan kitorang dah jadi macam anjing ngan kucing. Macam boleh ngam tapi sebenarnya tak. Lepas aku berjaya mengeluarkan wang dari mesin ATM, bila toleh belakang, DR tu pun hilang. Mana dia pergi? Hairan bin Ajaib..jelmaan kah beliau.. haha (jangan merepek Belle')

Schizophrenia

Pesakit : Doktor, saya rasa TV tu cakap benda yang bukan-bukan pasal saya lah
Doktor : Erm..mana ada. Saya tengok berita semalam takde pun dia cakap bukan-bukan pasal awak
Pesakit : Ada doktor. TV tu cakap saya ni org tak guna!
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
haaaa...tu lah tanda2 orang tu ada satu penyakit. Jeng3 penyakit apakah??
Ikuti artikel di bawah


Tutorial hari ni adalah berkenaan dengan penyakit schizophrenia. Iyalah sempena artikel dalam utusan 2 hari lepas tu dok bising pasal penyakit mental yang semakin menular ni, apa kata azma sedarkan sikit mata orang awam dengan ciri2 salah satu penyakit mental yang paling merunsingkan. Harap2 kalau ada saudara mara yg tunjukkan simptom2 ni, bawak cepat2 dia ke hospital. Penyakit ni ada ubat kalau kesan awal. Kalau biar dia melarat tu yang susah nak baik tu....

Entry kali ni azma nak cerita sikit pasal penyakit schizophrenia ...untuk entry seterusnya, azma akan cerita pula pasal penyakit bipolar disorder. Kedua2 penyakit ini adalah penyakit gila yang kronik dan menjadi isu utama dalam semua ward2 penyakit mental.

Schizophrenia ni atau nama timangannya schizo adalah apabila pemikiran seseorang menjadi tidak bersepadu lagi. kalau orang yang normal, cara dia berfikir adalah hasil paduan:
  • persepsi
  • mood
  • pemikiran
  • tingkah laku
  • sentuhan dengan realiti.

schizo akan mengalami ketidak hubungan (no link) antara kelima-lima elemen ini. kelima-lima elemen ini berhubung kait antara satu sama lain untuk menghasilkan pemikiran yang waras.Tiadanya "link" antara kesemua 5 unsur itu menyebabkan seseorang menghidap penyakit schizo.

  • Ketidak hubungan ini menyebabkan lahirnya fenomena tertentu dalam diri pengidap schizo. Antaranya ialah:
  • Delusions : kepercayaan salah yang tak dapat di ubah langsung oleh orang lain, yang langsung takde kena mengena dengan masyarakat sekeliling. contoh :ayah pin dan ajarannya.
  • Hallucination : persepsi di alami tanpa stimulus. contoh dpt dgr mende yg dia tak boleh dengar..
  • Cakap merapu/fikir merapu.
  • Berperangai pelik
  • Negative symptoms : memek muka yang flat..paham ke? macam blurr je and takde perasaan.
  • Tidak dapat berfungsi dalam bersosial atau bekerja.
Ok...dah faham ker? Rumusannya..kalau nampak kawan or sedara yang ada kepercayaan karut, dengar benda yg org lain tak dgr, cakap benda yg tak masuk dek akal , muka blurr semacam je, tanya pon jawab nak tak nak jer, yang asyik berkurung je dalam bilik, asyik ada masalah kat tempat kerja and tiba2 jerr baring tetengah jalan tak berpakaian tu...hantar je ke hospitalOkek.....kalau nak bawak tok2 bomoh tu datang spital pon takper jer..doktor tak marah pon..tapi kalau tok moh tu membuat onar kat spital , tolong suruh dia balik..buat kacau staff spital jek :P


Mengikut sistem klasifikasi DSM-IV-TR, ada 4 jenis schizophrenia semuanya.
  1. Paranoid schizophrenia - ada delusions dan hallusinasi pendengaran.
  2. Catatonic schizophrenia - otot tak boleh gerak (e.g stupor (numb),terlebih aktif (teruja-uja), pergerakan otot keras macam robot, posture yang pelik.
  3. Disorganized (hebephrenic) schizophrenia - selalu yang ni orang muda yang selalu kena. pemikiran dia tak masuk akal, kelakuan dia pon pelik, blurr atau inapproprite affect (mood yg tak kene dgn pemikiran,contohnya dia rasa hepi tapi dia sugul).
  4. Undifferentiated (simple) schizophrenia - pemikiran gila dia jadi makin teruk (deterioration) atau keadaan pemikiran yang agak sewel (defect state).
Mengikut Crow pula ada 2 jenis jer...
1.Type 1 Schizophrenia- acute,simptom positif (delusion,hallusinasi), verticles otak bersaiz normal, prognosis bagus, tindakbalas kpd ubat neuroleptic bagus, ada sedikit dopamine abnormalities.
2.Type 2 Schizophrenia- chronic,simptom negatif (muka blurr), ventricles makin besar, prognosis tak bagus, tindakbalas kpd ubat neuroleptic tak bagus.


Apakah gejala-gejala Schizo??
Simptoms klasik nya adalah mengikut 4 A Bleuler yang menggariskan bahawa seseorang pengidap schizophrenia ni menunjukkan 4 jenis simptoms:
  • Autism: berada dalam dunia fantasy sendiri dan tak peduli dah kat realiti.
  • Ambivalence: tetiba je dia ada banyak sangat idea yang bercanggah.*fenin lalat*
  • Affective incongruity: affect(memek muka/emosi yang nampak) dan thought(buah fikiran) dia dah takde link.Contoh ketawa berdekah2 sambil cakap mende yang sedih...*gile iseng dah nihhh*
  • Associative loosening: antara thoughts dia sendiri pon dah takde logical connection.
Salah satu diagnostik kriteria untuk nak confirm orang tu ada penyakit ni adalah schneider's first-rank symptoms (medical student take note ye..sebab soalan ni sgt lahh femes masa VIVA)...Azma sudah mencipta satu mnemonic untuk rakan2..supaya mudah ingat SFRS ni masa VIVA nanti....mnemonic nyer camni..
Baca artikel sepenuhnya di sini : Diari Pelajar Perubatan

Monday, January 17, 2011

setiap hari ...

Setiap hari .. Everyday ..

Setiap hari ada sahaja bayi yang lahir
Setiap hari juga ada yang meninggal

Setiap hari ada je yang berkahwin
Setiap hari juga, ada sahaja yang bercerai

Setiap hari ada sahaja orang yang bercinta
tak lupa juga setiap hari ada yang clash

Setiap hari ada orang yang kemalangan
Setiap hari ada sahaja orang yang sakit
Setiap hari juga ada yang sembuh dan keluar hospital

Setiap hari juga aku perlu study
Setiap hari juga aku asyik online

Apa yang aku cuba sampaikan sebenarnya ni??

Ah abaikan sahaja..
Welcome to Psychiatric Posting, Belle' !!
Good Luck~

Sunday, January 16, 2011

Lagi-lagi cerita pasal ENCIK ILHAM !

Hampir seratus helai entri juga lah yang aku hasilkan, sepi tanpa ditemani Encik Ilham. Mana dia pergi? Aku pun tak tahu. Kali terakhir kami jumpa adalah pada bulan 9 yang lalu. Hampir 4 bulan gak tu. So, berminat nak tahu ke mana beliau menghilang? jom cekidaud cerita di bawah ni.. hehe

~~~~~~~

"Opocot mak kau! Tak boleh ke lain kali kan, kalau jalan tu tengok depan???!"

"Maaf, saya betul-betul tak sengaja. Eh awak? Lama tak jumpa. Apa khabar?"

"Maaf diberi. Er khabar baik. Awak ni sape? Boleh saya tahu?"

"Em tak kenal ke? err takpelah. Mungkin saya silap orang agaknya. By the way. Maafkan saya ok.. Silap saya. Awak tak apa-apa?"

Encemnyeee... "er awak cakap apa tadi??" si gadis terpesona..

"saya tanya, nak ikut saya minum petang?"

"em ok," jawab si gadis

mereka pun berbual, berborak, berkenalan dan yang pasti .. biasalah. Bila dah berjumpa kali pertama, pasti akan menyusul pertemuan yang seterusnya lalu terbinalah sesuatu (perasaan)..ngee.. Tapi malangnya, si wanita sudah pun berpunya. Hancur lebur lah harapan si jejaka. Namun, mereka tetap berkawan macam biasa.

"Awak, saya tak pernah tengok pakwe awak. Dia macam saya tak?"

"Em, ada lah sikit-sikit. Awak, saya nak cakap sesuatu boleh?"

"Apakah?" Jejaka bertanya. 

"Kita jangan jumpa lagi lepas ni, boleh?" si gadis berkata dalam keterpaksaan

"Tapi kenapa?"

"Pakwe saya dah balik dan saya takut masalah akan timbul nanti."

"Takpe lah awak, saya faham. Ok. Jom kita raikan pertemuan terakhir kita ni.."


"Aku sayangkan kau...tapi.." si gadis berkata dalam hatinya

"I love You.." luah si Jejaka namun sekadar mampu tersekat di halkum.


.......

2 hari kemudian; wanita dan jejaka sudah tidak berhubung lagi. Walaupun hanya 2 hari, rindu antara mereka tuhan sahaja yang tahu. Ah kejamnya takdir. namun sesuatu yang menarik berlaku.. 


jeng jeng jeng

Tatkala, si gadis bakal diijabkabulkan dengan kekasihnya. Alangkah terkejutnya si gadis apabila mendapati bakal suaminya sebenarnya adalah si Jejaka yang sama yang memang sudah lama dirinduinya. Bahagianya si gadis saat itu..aahhh

TamaT

Belle' : mesti korang pelik, kenapa la tiba-tiba Jejaka tu pulak yang kahwin dengan si Gadis. Haa sebabnya adalah, Jejaka tu terpaksa buat pembedahan plastik di luar negara. Sebab tu si Gadis tak dapat cam. Jejaka saja je nak buat surprise buat si Gadis. 


Ada ala-ala cerita The Tourist tak??? Jangan marah~

****************************

Ok sekian sahaja repekan Belle' sebentar tadi. Berbalik pada kisah aku dan ENCIK ILHAM, beliau kini telah kembali. yeah! Tapi kejap je kitorang dapat jumpa. Sekarang, dia dah balik dah pun. Tapi dia sempat berpesan;



"WHAT EACH KISS MEANS"

- Kiss on the Forehead: We're cute together .
- Kiss on the Cheek: We're friends.
- Kiss on the Hand: I adore you.
- Kiss on the Neck: I want you, now.
- Kiss on the Shoulder: Your perfect.
- Kiss on the Lips: I LOVE YOU...
____________________________________________________
WHAT EACH GESTURE MEANS:
- Holding Hands: We definitely like each other.
- Holding you tight pressed against each other: I want you.
- Looking into each other's Eyes: I like you, for who you are.
- Playing with Hair: Let's fool around.
- Arms around the Waist: I like you too much to let go.
- Laughing while Kissing: I am completely comfortable with you.
____________________________________________________
ADVICE:
- If you were thinking about someone while reading this, you're definitely in Love.
____________________________________________________
REQUIREMENTS:
- Add this to ur favorites after reading!! Or you will have a bad year of Relationships.
____________________________________________________
IF YOU (LIKE), (LOVE), OR (MISS) SOMEONE RIGHT NOW:
- and can't get them out of your head.
- then add this to ur favorites within One Minute and Whoever you are missing
will surprise you. 


so Good Night guys.. see yaa!

Free MOVIE Downloads

Nak download Hindi Movies &lain-lain?
JOM..
free SAHAJA..
cuma memerlukan kesabaran yang waja sahaja
hee..


selamat men-download !

Aku Nabila Azali bukan Ana Raffali !

“Geram betul lah. Entah apa yang diaorang tak puas hati sangat dengan aku, aku pun tak tahu. Ah tensionnyerrr!”

“Kenapa dengan kau ni? Cuba cerita sikit dengan aku..”

“Tadi, masa aku jumpa dengan membe-membe lama kat MidValley, diaorang boleh kata muka aku macam Ana Raffali. Tak puas hati ar. Geram! Geram!”

“Bukan bagus ke? Itu kan suatu bentuk pujian. Kau kena hargainya.”

“Pujian mendanya. Kalau cakap muka aku macam Lisa Surihani ker takpe lah juga. Aku tak kata Ana Raffali tu tak cantik okay, Cuma..Cuma....Cuma..em..Cuma.”

“Cuma apa??”

“Cuma aku still marah kat Ana Raffali sebab dia kalahkan Black. Menyampah! Aku Nabila Azali, bukan Ana Raffali, titik!”

“ &^%#@!$%^&* ......”

Cerita tamat..

motif gambar??
Salam guys. Apa khabar? Harap sihat hendaknya. Maaf Blog, hampir 2 hari kau sepi tanpa sebarang entri. Nanti aku belanja kau Prosperity Burger eh pasni..hehe

Hari Minggu ni, U Guys buat apa? Kalau tanya aku, tadi aku pergi Kuala Lumpur. Sebenarnya sebelum pergi, aku kena buat pilihan sama ada nak panjat gunung ataupun turun KL. But aku pilih KL sebab.. ala, next posting pun boleh plan lagi nak bercuti kat mana kan. Tapi, jumpa membe lama, setahun sekali pun tak tentu lagi. Betul tak. Hehe.

(total perbelanjaan pergi balik KL = RM44.00)
 - termasuk tambang Bas & KTM -

Pergh lama kot tak jenjalan kat sana. Iyelah, bukan selalu ada masa free nak turun sana plus keadaan ekonomi yang tak mengizinkan. Tujuan aku ke sana, berjumpa teman lama yang hampir 4 tahun gak lah tak jumpa. Lepas grade matrikulasi, contact guna FB and Hp je. So tempat yang menjadi pilihan adalah MidVAlley. Ada ke yang pergi sana tadi? Angkat tangan please. Hah kamu! Kenapa tak jumpa ek tadi???!

“Woi, ko ingat Mid Valley tu kecik. Macam Wetex kat Muar??”

“Hee..ye tak ye juga la. Maaf maaf.”

Tapi, ada jumpa juga lah, 2 orang yang aku kenal kat sana. Ternyata, dunia ni takde lah bengang besar mana..hehe. Penat woo jalan satu Mid tu. Bayangkan je lah dari pukul  1 sampai pukul 6. Ini semua gara-gara si sherry la ni. Hampir semua kedai kasut dia nak masuk..hehe. Nasib baik jumpa kasut yang dia berkenan, kalau tak memang nak kena la..muahaha.

Ternyata, Kuala Lumpur berbeza dengan Ipoh. Haha. Aku tak pasti, sama ada aku yang jarang berjalan, hang out dengan membe or keje aku asyik duk terperap dalam rumah sampai lupa apa yang jadi kat dunia luar sekarang ni. Apa yang aku pasti, kat KL memang ramai gile orang pakai Shawl ala-ala Fatin Liyana (nak jugak mention nama dia nih..adoi, kang jadik isu la plak..haha).

“Cantik plak aku tengok diorang pakai tudung camtu. Nak jugak!!”

Memang dah jadi trend rupanya ye. Aku je yang baru tahu. “Out-dated sungguh kau ni Belle’”. Aku mana lah tahu, tak sangka plak fesyen tu memang tengah hot sekarang ni. Patutla, kat mana-mana je mesti ada kedai jual Shawl. Sampai kan tudung ikan Bawal pun gile susah nak cari sekarang. Pastu terasa cam kat tengah2 orang ramai di Mid Valley tu...

 ”oi ape ni, aku sorang je ke yang pakai tudung (bawal) camni lagi?? Haha.”

Papepun, kupu-kupu pun kupu-kupu lah. Lantak pi la kome nak cakap pe. Janji wa happy!


Bercerita tentang 2 orang kawan lama aku pula, wah makin cantik diorang sekarang. Ye lah, dulu umo kanak-kanak hingusan lagi, sekarang dah cantik menarik kau memang debom lah..hehe. Sorang tu, BF dia teman sekali. Bagus lah juga, dapat jadi Photographer tanpa gaji tuk kitorang..hehe. Semoga cepat kahwin ye. Untuk kawan aku yang sorang lagi, baru sahaja sah menjadi tunangan orang..selamat menempuhi alam pertunangan dan seterusnya alam perkahwinan pula. Aku?? Hehe (^__^)Y

Yang bagusnya, kami bertiga mengambil jurusan dalam bidang yang sama iaitu perubatan. (Iyalah, dah sama-sama ambil Aliran Sains Hayat dulu). So takdelah masalah sorang cakap pasal mesin, sorang cakap pasal ubat..hehe. Seronok dapat kongsi cerita pengalaman posting masing-masing di hospital yang berlainan.  Sorang bakal Dietician dan sorang lagi bakal Nurse. InsyaAllah tahun ni diorang habis belajar. Aku je yang lama lagi kan..uwaa (T_T)..

Ok lah. ENouGh for now. Bye Bye..

Eh ingat tau...

Aku bukan

Ana Raffali

Tapi




Aku adalah



Nabila Azali


belle' : hah amek kau. Konon nak try berfesyen. pakai tudung syria. sekali pakai, hah bul-bul bulat macam bola..hadoyai
Terima Kasih Sudi Baca .. Muah ~

Friday, January 14, 2011

kebaikan ShoutBox, tapi...

Soalan ni dah lama nak tanya tapi baru sekarang berkesempatan nak buat. Seperti yang dah tercatit di atas (tajuk), aku nak tanya pendapat korang.

Perlu ke letak SHOUTBOX kat Blog?

Sebelum jawab, nak bagi sikit pandangan aku tentang 
kebaikan ShoutBox, tapi... ;

Baiknya .. tapi ..
  • Dapat bersembang dengan pembaca blog kita
    • tapi.. sembang real lagi best kot
  • Merapatkan ukhwah gitu
    • tapi.. opss takde tapi :P
  • Boleh exchange Link
    • tapi aku dah ada page khas untuk exchange Link 
  • Boleh tambah Follower. Best2!
    • tapi banyak cara lain lagi kan nak tambah Follower 
  • Mudah untuk Blog Walker meninggalkan jejak mereka
    • tapi betul ke diorang 'JUJUR'. Dah baca entri kita? Kadang2 mereka (bukan orang di sini) puji, "nice entri!", tapi tak sure lagi kan mereka betul2 dah baca entri kita. Tak suke lah jejak tak ikhlas ni..uwaa
  • Hah baru la meriah sikit Blog kita, terasa ber 'nyawa' gitu ..
    • selain cek komen di entri, setiap kali buka blog, mesti nak cek ShoutBox. tapi .. widget tu memberatkan blog la pulak.
So, ape kata korang pula ye? jangan segan-segan meninggalkan komen

Belle' : abes la, pasni Shoutbox aku mesti kena ban dengan pelawat :P

Tuesday, January 11, 2011

Berani giler ah 'ARTIS' nih

Selamat Malam Selasa ..
Entri kali ni
aku ingin memperkenalkan seseorang kepada korang
Beliau ni 'Artis Youtube Malaysia'
Ikut sejarah pengetahuan aku
Beliau adalah artis Youtube kedua yang aku kenali
selepas ANAS TAHIR
em perlu ke aku masukkan Ana Raffali dalam senarai Artis Youtube?
 kalau ye, beliau ni jatuh ke tangga ke-3 la..hehe
tak mau cakap banyak
tengok sendiri lah video ni
then baru komen best ke tak 
okay?


 sweet nyer .. agak2 ada tak orang nak buat macam ni tuk aku
(^_^)Y

ni boleh kena kencing manis.. triple double sweettt.. haha

Nama beliau Aziz Hazmi
(klik untuk ke page beliau)
Berminat untuk melawat belog beliau ?
nahh amekkk nih

Siapa tak kenal Hanis Zalikha kan
for those yang belum kenal dan nak kenal
meh pergi belog HANIS ZALIKHA

1st posting : OSCE Exam

Semekum orang kampung? hehe. (bagi la salam betul-betul ye dak?). Baik!!

Assalammualaikum W.B.T

Macam yang aku dah janjikan kat entri sebelum ni, aku nak buat catatan ringkas tentang pengalaman aku jawab exam OSCE semalam. Mana lah tahu, berguna untuk sesiapa yang ingin menggunakannya kelak. wee. Untuk pengetahuan pada yang ingin tahu, Exam OSCE ni bertujuan menguji tahap clinical skill para pelajar. Cara exam pula, ada station-station. Setiap station jawab selama 8 minit dan lepas tamat 8 minit, loceng akan dibunyikan dan move lah ke station yang seterusnya sehinggalah tamat. (macam naik keretapi plak ada station-station nih..adoi). Sebelum tu, aku nak ingatkan diri sendiri.. "Blame myself first before I blame others!"

Ok!

Untuk posting MITC, kitorg hanya ada 5 station (2 statik, 2 interaktif & 1 rest station) sahaja. SAHAJA! Memang la sahaja, tapi cuaknya sebelum nak gi jawab tu, tuhan je lah yang tahu. Kitrg plak baru aje dapat tahu yg masa untuk setiap stesen adalah 2+6=8minutes. Maksudnya, 2 minit untuk baca soalan, dan 6 minit untuk jawab soalan

Jom. Kita terus ke Station 1 :
Percentile Chart & Easycare for elderly ! Ok, susah sebab memang tak baca sgt bab ni..muahaha. Dapat markah tuk plot chart je kot. Tapi, serius.. 6 minit untuk jawab soalan yang agak banyak ditambah pula ada dua bakul separate 2 soalan. Apa nih? Siap kena pindah2 kerusi lagi nak jawab soalan dalam satu station. Adoi. Tapi aku kena ingat pesanan di atas. Salah kan diri dulu, sebelum salahkan org lain. Memang aku tak dapat jwb, bg lah mase sejam.. tak cukup jugak..muahaha (T_T)Y

Station 2 :
Aku boleh menyanyi dengan gumbira sekali. Pap smear! Alhamdulillah. I think I have done my best. Just aku salah pilih speculum. Patutnya aku amek the larger one. Oh shit! I guess, got extra time to sleep on this station.. :P . em aku pelik la, kenapa isu pakai GLOVE mengambil masa yang lama perlu ada? Susah ea nak pakai glove tu? Tapi tadi tgk membe tu punya masalah, rupa-rupanya tangan dia berpeluh, mmg berpeluh even tak nervous pun. So maybe memang kena bwk glove dari rumah la tuk next exam nanti..hehe :))

Station 3 :
Ultrasound for early pregnancy! Aku gagal score tuk station ni. I didn't manage to answer half of the question. Time was running so fast. I should blame myself because tak read a lot about ultrasound. Tak expect kot soklan ni kuar! Even Dr sendiri kata, setuju yg soklan tu tak fair tuk ktrg...aaa menci la camni.. takpe2. Ingat Belle, jgn blame others :P

Next, Station 4 :
Assesment of baby. Kami diarahkan mengajar seorang ibu mengakses ketumbesaran bayi mereka sama ada normal atau tidak. Umur bayi adalah 12minggu. Sebelum tu kena bagitahu dulu 4 areas yang kita nak akses. Adoi. Sekali lagi aku gagal mengingat dengan baik. Boleh ingat 2 je. Itulah, org suruh practice ekau malas..haa padan la ngan muka ekau.. "maaf2.". Tapi yang lain, just ok je kot.

Overall, I'm doing bad in Osce. Harap, aku dapat belajar dari kesilapan. Dah jawab exam, baru la nyesal tak study betul2. Banyak main je kot posting ni.. Belle Belle (^_^"). Okey lah. Cukup la tuk kali ni. Thanks for reading. See yaa~

pesanan penaja : study lah sebelum terlambat. Ko nak deal dengan nyawa orang kot Belle'.. ayoyoo~

Monday, January 10, 2011

Ini bukan entri pasal AJL25 !

Tak nak cakap pasal AJL!

I'm done with my exam..yeehaa
Maybe I will space my time to write an entry about it later
Because this is my first examination in Phase 3A.

Kenapa bukan Black yang Juara??
Aku tak nak cakap pasal AJL lah!

Best tadi makan Dominos Pizza
Ada masa aku upload gambar okay??

Benci la
Vokal terbaik 
kenapa bukan Black??
Aku tak mau cakap pasal AJL lah!!

Penatnya..
Letihnya..
Apa nak buat weekend ni??
Okay, takmau mengarut lagi
jumpa lagi

pssst : ada orang kata muka aku iras-iras Ana Raffali ? adeh jangan lah kata begitu.. malu I. Muka dia yang macam I :P