Monday, December 31, 2012

2012 wrap-up

Salam

Today is the end of year 2012 and since I have time now as tomorrow is a public holiday, I think I want to do a wrap up for this year.

Terasa skema lah cakap English. Jadi, mari teruskan pembacaan anda dalam bahasa melayu. *ting* (bertukar ke BM) cintailah bahasa kebangsaan kita. eh?

Jap.. sebelum tu, INI adalah wrap-up untuk Tahun 2011. 


Kat atas ni, wrap up yang dibuat sendiri oleh Facebook. Klik gambar kalau nak stalk. Terima kasih bebanyak ye Mark Zuckerberg, susahkan U je tolong buatkan review hidup I..hahah! Ops terlebih sudah.

Kalau yang tadi versi auto, jom tengok versi manual pula. 

Archieve


Wah nampak tak, amat ketara berlaku penurunan bukit di situ. Mungkin faktor sibuk menjadi pelajar tahun akhir menjadi penyumbang utama terhadap perkara ini. Korang, doakan kejayaan aku dalam final exam bulan April 2013 nanti k. Thankssss =)

Popular Post
  1. Buang Tahi Lalat 
  2. Ustazah Anom Mengamuk di Blok Kereta Mayat  
  3. Tanda dia suka. Tanda dia tidak suka. 
  4. wanita mudah jatuh hati pada lelaki yang ... 
  5. Dayuskah Lelaki ini? 
  6. jawapan : Tips 'berkawan' dengan budak medik  

Paling best ..

[ gaji pertama kot nih. sayang NUFFNANG ketat ketat! ]

Yang paling tak best bila...


Aku sangat terkejut sebab dapat komen macam ni. Tapi aku berlagak cool je lah. Komen ni korang boleh tengok kat entri aku yang INI.

Dear Anonymous; Apa salah aku ye sampai kau sanggup panggil aku dog? Aku pernah buat salah pape ke kat kau? Papepun terima kasih sebab berjaya buat aku kurang bercakap pasal cinta di blog ni. Tq!

Ok tu je kot antara perkara paling bermakna yang berlaku sepanjang Tahun 2012 kat blog Syafiqa-Belle ni. Terima kasih kepada korang semua, pengunjung blog ni sama ada yang mengenali atau tidak mengenali diri ini, korang yang tak jemu-jemu membaca repekan ku ini, terima kasih aku ucapkan. Harap-harap teruskanlah menyokong aku sepanjang aku berada dalam dunia blogging ni.

Oh ya, tak lupa juga for the most significant picture of 2012, ini pilihan ku;

(Aku kemalangan kereta pada Jun 2012)

As for the future,
aku sebenarnya teringin nak post something yang lebih menjurus kepada bidang yang aku pelajari sekarang which is Medical. Tapi aku risau post tu akan membosankan pembaca aku pula. Lagipun, aku hanyalah seorang pelajar perubatan, belum sah menjadi doktor pun lagi. Bimbang juga, fakta yang aku bawa tu salah.

Aku juga bercadang untuk kurangkan post berkaitan peribadi dan perbanyakkan post yang berbentuk pandangan. Ini betol2 memerlukan azam yang kuat..haha. Aku cuba untuk menjadikan post aku lebih matang, ok? muahaha.

Matang yang macam mana tu? we will wait and see k...

korang pun, bagitahu la selera korang macam mana.
Mungkin aku boleh tolong penuhi selera korang tu.
(^_^)Y 

Happy New Year Everyone!

Salam.

Sunday, December 30, 2012

Shah Rukh Khan kini berumur . . . .

Salam. 
Menurut kata Mr Wiki
Beliau lahir pada 2 November 1965
Kalau tak silap dan mengikut skill mengira aku
yang masih berbisa 
walaupun dah lama tak diasah

********


********

beliau kini berumur

47 tahun !!
[ perlu la kau letak 'large font' siap 'bold' lagi kan? ]

wah, tak sangka kan umur sebegitu masih gantang lagi
macam cikgu Azali..eh?

Ok la, tu je nak bagitahu.
Saje teringat kat Shah Rukh Khan (SRK)
 lepas tengok cerita Korea bertajuk Scent of Women
sedih betol cerita tu
agak-agak kalau mata tu dah lama tak berendam air mata
aku memang suggestkan korang tengok la cite ni
sekarang tengah tayang kat ASTRO
aku tengok kat laptop je


apa kena mengena cerita ni dengan SRK??

hurmm..

Dalam cerita tu, Heroin tu ada buat wishlist sebelum dia meninggal dunia. Dia disahkan menghidap kanser dan hanya boleh hidup 6 bulan sahaja. So sepanjang 6 bulan tu dia sudah tekad nak buat semua yang dia idamkan sebelum ni. Kalau dalam cerita ni dia plan nak jumpa Junsu (penyanyi Korea), aku pula plan nak jumpa.. ehem ehem. Mesti la yang pakai baju merah kat atas ni kan..haha 

ye aku tahu itu mungkin cuma angan-angan, so what? haha
(kalau korang pula, teringin nak jumpa siapa? kongsi la kalau sudi)

[ kalau kita cuba, mungkin kita gagal. Tapi kalau tak cuba langsung, pasti kita gagal! ]

Belle : Kadang-kadang, aku suka jugalah layan cerita Korea. Cerita dia sarat dengan pengajaran. Tapi tak dinafikan juga sebab utama aku boleh layan korea adalah sebab pelakon diorang yang kacak-kacak, cantik dan cecomel belaka. Lagu pun sedap. Scene percintaan pula memang romantik dengan watak hero dia yang sangat cool yang kita sendiri sedia maklum benda tu takkan terjadi kat dunia realiti..haha.

 [ Rafflessia Survey ] << Pandangan aku tentang 'What our film industry really need'. Bacalah.

Itu je kot. Salam. Tq for reading this entry.

Wednesday, December 26, 2012

Sunway Education & keywords Nuffnang

Salam 26/12/12.

Selamat Hari Jadi Abah, Hani dan Pipit (ex-classmate SMKBM) and Najwa (junior SBPIM)


Hari ni sepatutnya ku ada wardwork. Pada mulanya nak ke Hospital menonton pembedahan yang ada tapi rakanku memberitahu yang tiada pembedahan rupanya pada hari ini. Jadi, ku terus berkeputusan untuk melekat sahaja di rumah. Kononnya mahu study untuk kelas Mr Lim petang ni..hehe. Cranial Nerve oh Cranial Nerve...lalala.

Sambil ku study, sambil ku online, akibatnya korang paham-paham je lah kan? 

Then, tetiba tergerak hati nak cek apa yang berlaku kat Mr Nuffnang. Sekali buka, nah tengok sendiri apa yang aku jumpa.... keywords untuk minggu ni;


sejam lepas tu, keywords yg ini pula keluar 

                                       
poto perempuan nakal? ohoi, kat entri mana plak ada terselit poto perempuan nakal ni? fening aku memikirkannya. Papepun terima kasih kat entri tahi lalat dan kereta mayat yang menjadi penyumbang keywords terbesar tuk blog syafiqa-belle ni. Tanpa mereka tiada lah pengunjung ke belog ni walaupun tiada entri baru.

Thanks juga buat Mr Enjin carian Google.


Selain tengok keywords, aku juga rajin tengok earnings. Wah mata duitan gitu hah. Dan sekarang ni tengah berlangsung iklan Sunway Education Application. Alhamdulillah, rezeki bulan Doblas namanya ni..hehe. Kalau korang nampak iklan tu terbang-terbang kat belog aku ni, rerajinkan lah diri klik ea.

Ni ada info tentang Sunway Education, mana tahu ada yang berminat =)


Open Day January 2013

Talks

  Sunway University

Talks on 5 January 2013 (Saturday)
11.00 am1.30 pm
  • Career in Art & Design
     
  • Getting An American Degree:
    A Wholesome Education
     
  • Explore: Neurobiology with Psychology
     
  • Cooking Up A Storm:
    Succeeding in Culinary Arts
  • Scholarships and Financial Aid from Sunway College and Sunway University
     
  • Professional Roles in Applied Psychology
     
  • Actuarial Studies: Towards An Actuarial Career
     
  • Connecting to the World through Communication
12.15pm
  • Social Media: Beyond Education
     
  • The 21st Century Accountant
     
  • Performance + Media: Are There Jobs Out There? Find Out from the People in the Know

Activities

Career Assessment

Discover your ideal career path with our computerised Career and Interest Assessment.
Available every 30 minutes (11am-2.30pm)

Screening of Performance and Short Films produced by
Diploma in Performing Arts students

A production by our talented students
(11am & 1.30pm)

Art & Design Caricature

Get your caricature drawn for free by a trained artist Department of Art & Design
(12pm-2pm)

Showcase of campus facilities and residence facilities

On-going

Sunway Scholarships listing

  • Tan Sri Dato’ Seri Dr Jeffrey Cheah
    1. Entrance Scholarship
    2. Continuing Scholarship
    3. Scholastic Award
  • The Chancellors Scholarship of Sunway University and Lancaster University
  • Sunway Talent Scholarship (Music/Sports)
  • Sunway – CIMB ECA Achievers Awards
  • Community Bursary
  • Sin Chew Daily Education Fund
  • The Star Education Fund
  • SUN-MAPCU Scholarship Scheme
  • Nanyang Tertiary Education Fund
  • Kuok Foundation
  • Bumiputra Scholarship

For more information, log on to sunway.edu.my/scholarships


p/s : idea nak iklankan tentang Sunway Education ni datangnya daripada belog Its Story Time lepas baca entri beliau yang INI (nak sambung belajar) =)

Ok tu je nak story. Salam. Terima kasih sudi baca sampai habis.

Sunday, December 16, 2012

Reply entri 'Benda Kecil Dipandang Besar' oleh Hanis Zalikha

Salam.

Tadi ku berblog-walking dan tersinggah ke Belog Hanis Zalikha. Lama juga ku tak membaca entri-entri di blog beliau, iaitu antara blogger terawal yang pernah aku minati. Ku tertarik dengan entri terbaru beliau bertajuk 'Benda Kecil Dipandang besar'. 

Antara kata-kata beliau yang menyebabkan entri ini terhasil ialah;

'Jadi renungkan, macam mana kita treat anak kecil / adik kita? Ingatlah, benda yang tak penting buat kita, mungkin means the world to them. Don't just hear them, but listen to them (jangan sekadar dengar, cubalah untuk mendengar).' - Hanis Zalikha.

Hopefully you will enjoy reading this entri okay? =)


Nabiha Maisarah nama diberi. Bulan Februari tahun depan genaplah umurnya 9tahun. Tak sangka, dah besar rupanya adik perempuan ku yang seorang ini. Petah bercakap cuma malas mengira..hehe. Suka melawo (berfesyen & bermekap) tapi kasar dia, dua kali lima je dengan kakak dia ni.

Baru tadi aku dapat call dari dia;

Nabiha : Kakak, bila nak balik? Lama kakak tak balik..
Aku : Lama ke? bukan Dua minggu lepas kakak dah balik ke..hehe
Nabiha : mana ada. Cepat lah balik, belikan Maisarah hadiah!
Aku : Nak hadiah lagi? Hadiah untuk apa pula kali ni? 
Nabiha : Sebab Nabiha kena gigit semut api kat tandas. Sakitttt tau..
Aku : hekelehhh. Ingatkan apa la tadi..haha
Nabiha : cepat la belikan hadiah. Taknak hadiah buku, asyik buku je bosan. Nak colouring book ke, pensel warna ke
Aku : hamboi3. haa yelahh... oklah, akak ada kerja ni. bye Maisarah!

Perbualan tamat.

Nabiha Maisarah memang selalu minta aku belikan dia hadiah. Cuma aku je yang malas nak layan. Aku selalu beri alasan tak ada duit lah. Jahat tak aku? Kesian Maisarah. Bila terbaca entri Hanis Zalikha, aku macam terasa giler bebeh. Aku jarang memberi layanan yang baik untuk adik-adik aku..huarghh

Selain suka minta hadiah, baru-baru ni Maisarah selalulah juga SMS aku guna Hp emak. Kadang-kadang tu, time aku tengah study, tiba-tiba hp berbunyi. Kalau rajin aku layan gak, tapi kebanyakannya aku akan ignore atau mesej dia sekejap cuma. Tapi aku terkejut bila balik kampung hari tu, emak cerita lah yang Nabiha sangat 'excited' bila  berSMS dengan aku. Dia sanggup tunggu sampai aku reply SMS dia.

waktu tu aku rasa, Ya ALLAH.. maafkan kakak dik. 

Maisarah suka tanya soalan kat aku. Kadang-kadang tu soalan dia memang di luar jangkaan aku. Aku ingat lagi antara soalan yang dia pernah tanya;

Nabiha : kakak, hidung Nabiha tak mancung macam hidung kakak kan? Hidung abang Ami, abang Apan pun mancung. Nabiha tak.
Aku : erk..

Dia ada tanya lagi ;

Nabiha : Kakak, dulu Nabiha keluar dari perut mak macam mana?
Aku : entah. (jawapan malas nak layan)
Nabiha : Kakak gembira tak lepas Nabiha keluar dari perut mak?
Aku : mesti lah gembira, gembira sangat.

Waktu dia tanya soalan ni, dalam hati aku terdetik. Eh budak ni tahu something ke? eh tak mungkin lah, dia kecik lagi, mana tahu apa-apa. Ya Allah, jauhkanlah dia daripada berfikir yang bukan-bukan.


Nabiha. 
Dialah penyeri hidup kami sekeluarga. 
Aku bersyukur dianugerahkan seorang adik perempuan 
yang kini menjadi peneman abah emak dan mokde 
sewaktu ketiadaan adik-beradik yang lain di rumah. 

So, thanks Hanis sebab berjaya menyedarkan aku bahawa aku juga adalah superhero kepada seseorang iaitu Nabiha Maisarah. 

*Tetiba rasa nak call Mai dan cakap sorry kat dia*

oklah. tu je nak story. Selamat malam & terima kasih sudi baca~

Wednesday, December 12, 2012

A laugh for today, 12.12.12 (I hope so)


p/s : Ini ciplak hasil ciplakan seorang pensyarahku daripada wall kawan beliau diFB

A Woman was out golfing one day when she hit the ball into the woods. She went into the woods to look for it and found a frog in a trap.


The frog said to her, “If you release me from this trap, I will grant you three wishes.”

The woman freed the frog, and the frog said, ”Thank you, but I failed to mention that there was a condition to your wishes.

Whatever you

 wish for, your husband will get ten times of it!” 


The woman said, “That’s okay.”
...



For her first wish, she wanted to be the most beautiful woman in the world. The frog warned her, “You do realize that this wish will also make your husband the most handsome man in the world, an Adonis whom women will folk to”.


The woman replied, “That’s okay, because I will be the most beautiful woman and he will have eyes only for me.”

So, KAZAM- she’s the most beautiful Woman in the world!



For her second wish, she wanted to be the richest woman in the world. The frog said, “That will make your husband the richest man in the world. And he will be ten times richer than you. ”


The woman said, “That’s okay, because what’s mine is his and what’s his is mine.”

So, KAZAM- she’s the richest woman in the world!






The frog then inquired about her third wish, and she answered, “I’d like to have a mild heart attack.”

Moral of the story: Women are clever. Don’t mess with them.

Attention Female readers: This is the end of the joke for you. Stop here and continue feeling good. =D

Male readers: Please scroll down.
*
*
*
*
*
*
*

*
*
*
*
*

*

*

*

*
*
*
*
*
*
The man had a heart attack ten times “milder” than his wife!!!



Moral of the story : Women are really dumb but think they’re really smart .

Let them continue to think that way and just enjoy the show.

PS: If you are a woman and are still reading this; it only goes to show that women never listen!!!

'You can share this to all the guys for a good laugh, and to all the ladies who have a good sense of humors!!' -Dr H.

please focus on the Frog, not the double chin =P

Saturday, December 8, 2012

4 Dec, Bowling & Bella Cullen

Salam & Hi semua.

Dah seminggu kita berada dalam Bulan Disember dan ini merupakan entri pertamaku *betul-betul busy ye kau Belle.. er er, dush!* Papepun, selamat datang ku ucapkan kepada Bulan Disember dan pastinya ianya merupakan bulan yang sentiasa mengingatkan kita tentang peristiwa Tsunami  yang pernah melanda negara kita suatu ketika dahulu

Jom sedekahkan Al-Fatihah untuk mangsa Tsunami~

Bulan Disember juga merupakan bulan teristimewa untuk insan yang paling aku sayangi, tak lain tak bukan ialah Cikgu Azali. Walaupun lambat lagi besday abah tapi nak wish juga; Happy Birthday in advance abah & semoga Allah sentiasa merahmatimu, amin!

Hari ke-4 bulan Disember

 Ucapan Selamat Ulangtahun ingin ku tujukan buat Husna, teman suka & duka ku di RCMP sejak dari Tahun Pertama kami di RCMP lagi. Beliau juga adalah teman serumahku sehingga aku di tahun kedua kerana aku terpaksa berpindah ke rumah sewa yang lain atas beberapa faktor tertentu (oh skema betol ayat mu ni Belle).

Nasib baik Phase 4 menemukan kita kembali kan Husna? yeay. 
Glad to know you Husna! 
Semoga cepat bertemu abang Berahim kau tu..hehe

dari kiri : Husna, Nabilah & me
Hari ke-6 bulan Disember

Ku menerima sebiji SMS daripada seorang teman.

"InsyaAllah ada usrah hari ni, tapi mungkin main Bowling."

aku pun reply kata boleh join. Lagipun agak lama juga ku tak bersukan.

lokasi : Pusat Boling Ipoh Parade, Ipoh

Hey, main boling pun dikira bersukan juga tau. Selain dapat menyihatkan tubuh badan (terutamanya bahagian tangan) kita juga boleh bergelak gumbira tatkala ada sahaja bola yang menjadi mangsa si longkang ataupun tatkala ada someone terbaling bola ke belakang *the best moment captured lah*

Hari ke-8 bulan Disember (hari ni)

Semalam, housemate ku si Radin tiba-tiba mengajak kami (aku dan Kid) pergi ke sebuah Gua.

"Gua? buat pe? nak bertapa ke?" aku cuba berseloroh.

"Saje. jom la jom la *sambil hentak-hentak kaki*."

"Hurm boleh je... kalau bangun la ye." Aku terpaksa bersetuju bagi mengelakkan rumah kami roboh akibat hentakan gergasi si Radin..heheh

"yeay," Radin terus menari style Gangnam style tanda dia gembira. (ok itu aku tipu..hehe)

Pada keesokan harinya... 

cuba teka kami jadi pergi ke Gua tu ke tak?

rasanya tak payah ku cerita kot. Apa kata korang scroll down je page ni sampai habis. Biar gambar-gambar je yang bercerita apa yang berlaku. ok? Lagipun, aku sedar yang sebenarnya gambar lagi pandai bercerita daripada aku (wah ayat nak touching gitu).

Bella Cullen. eh?

sangat sakit memijak batu itu. adakah ia petanda ku ada banyak penyakit?

Iklan Samsung!



spot the differences!!

baru ku sedar, susah juga nak jadi pengarah fotografi =(


dari kiri : Radin , Shakira & me

LOVE !
Tempat : Gua Kek Look Tung, Taman Rapat Indah, Ipoh
Masa : sebelum pukul 12 pm =)
Aktiviti : Bergambar sakan sambil menikmati keindahan alam semulajadi. 

"Kome tak berjogging ke Belle?"
" oh agak-agaknye? lalala...  "

*oh Ipoh, I'm sure gonna miss you soon*



Dear my lovely Housemates ,

Thanks for making my day today. Tak sangka dah 2 tahun setengah kita tinggal sebumbung kan. Sangat bertuah mempunyai teman serumah macam kome. Sangat unik lah (bak kata Radin). Last but not least, next week jangan lupa bayar sewa rumah..heheh =P

Now?

Rasanya, cukuplah setakat tu je untuk post kali ni. Tiba-tiba teringat yang next week ada exam End of Posting O&G dan Paeds. Jadi marilah kita kembali ke dunia realiti, kembali bercinta dengan buku. So, Good Luck untuk diri sendiri =)

Salam & terima kasih sudi baca sampai habis

(^__^)Y


Saturday, November 24, 2012

HO Survival Skills Course & Breaking Dawn Part 2

Salam hujung minggu.

How you all doing? Semoga sihat selalu. Lama ku tak menjenguk ke ruangan ini. Rindu rasanya. Tapi apa boleh buat, ada hal yang lebih utama untuk aku utamakan terlebih dahulu. Ah alasan betol *geleng pale*

Dah 3 minggu tak berblog. Macam banyak je nak story kat sini tapi aku rasa tak perlu lah kot. Lagi pun tiada apa yang menarik pun untuk aku ceritakan. 

'So, untuk post kali ni ada apa-apa yang menarik ke Belle?'

Hmm, takde lah menarik mana pun cuma .. 

nak bagitahu

yang

aku akan berrr....

*******
****
*

eh silap

aku kini...

sedang mengikuti 
*sila lihat poster dibawah sekarang gak*

 (MMA's Perak 1st National House Officer Surviving Skills Course)

Hari ini dan Esok!

Haa, rajin tak aku menghabiskan cuti hujung minggu aku dengan mengikuti seminar anjuran Malaysian Medical Association's Perak ni kan? Pada mulanya, aku tak berminat nak pergi, tapi entah macam mana tergerak pula hati ni nak join. Terima kasih mak dan abah sebab menjadi sponsor untuk membolehkan aku join seminar ni.

So far it was not bad. I had enjoyed every single time that I had spend there. At least, ada la gambaran tentang HO's life. Cuma, belum boleh nak decide lagi bidang apa nak ambil lepas ni; 

Either nak ambil medical or surgical? Adakah aku ni jenis yang suka berjumpa dengan pesakit atau suka duduk dalam lab. Adakah aku ni seseorang yang suka membaca atau ada skill? Aku pun tak pasti buat masa sekarang, but I think it's okay. I'm still have time to think about it. Yang penting, fokus untuk exam yang tinggal kurang 5 bulan je lagi ni *menggeletar kepala lutut* 

{ Lee Pace  - my new crush =P }

Next. 
Dalam sibuk-sibuk tengah posting paediatrik, aku sempat menonton wayang.
Serious cakap yang cerita ni best bangat untuk ditonton.
aksi yang mantap dan mendebarkan..ececeh
 Aku bagi 5/5. 
*wah terlebih sudah*

Itu aje mau cerita.
Jumpa lagi

Salam.
( let's pray for GAZA )

* Hyperlacrimation for  3 consecutive weeks
* Thanks Allah for sending them, very special people
* Glad to have YOU to share my ups & downs, laughter & tears
* =,)

Wednesday, November 7, 2012

Pesanan untuk Pelajar Perubatan


Tuntutlah ilmu untuk mencari redha Allah, bukan tujuan untuk dipandang manusia.

Ilmu perubatan adalah ilmu yang bermanfaat untuk manusia.

Tanda menuntut ilmu kerana Allah: 
  • panjang masanya
  • bersungguh-sungguh
  • rendah diri kepada sahabat-sahabat dan pesakit
  • menghormati guru yang mengajar kita.
Kekallah dengan apa yang telah ditentukan Allah, itu adalah tanda wali Allah.

"Manusia adalah ciptaan Allah yang agung, jadi persediaan untuk merawat mahluk Allah ini perlulah hebat."

-petikan daripada sumber ini-


last but not least



okbye.

Monday, November 5, 2012

O&G SPM Julia & dot dot dot

Assalammualaikum W.B.T

Apa khabar korang semua? Semoga sihat hendaknya buat semua pembaca setia blog ku ini. Terima kasih sebab sudi singgah di sini even tiada entry baru pun yang ku coretkan di ruangan post ni..huhu.

Apa perkembangan terbaru seorang aku?

Untuk yang belum tahu, aku kini dah pun bergelar pelajar tahun akhir ataupun kat RCMP ni kitorang panggil student Phase 4. Tak sangka, dah 4 tahun lebih aku belajar di Ipoh ni rupanya, lama betol!

So, agak-agaknya apa perasaan menjadi pelajar tahun akhir ye?

Perasaan cam biasa je la. Cuma bezanya, kalau pergi hospital dan Doktor tanya pelajar tahun berapa, aku still malu-malu nak mengaku pelajar tahun akhir. Cakap pun slow je haa. Mana tak nya, ilmu perubatan masih belum penuh di dada malah masih banyak yang perlu dituntut.

Okay la, tak mau cakap banyak tentang study aku. Cukup la korang tahu yang kini aku sedang menjalani posting O&G, kemudian disusuli Paediatric, Surgery dan diakhiri dengan Medicine. Aku bakal menghadapi peperiksaan Akhir pada bulan April 2013 *sesak nafas*

Doakan kejayaan aku tau. Amin~

Baiklah.

Aku rasa semua orang pun tahu yang SPM akan bermula pada Isnin ni. Dan tak terkecuali Adik lelaki ku, Muhd Rusyaidi yang aku sendiri tak sedar, entah bila budak ni membesar. Dah nak SPM rupanya. Rasa seakan baru semalam aku dodoikan dia dalam buaian. (nampak beno nipunyer haa)

Papepun, selamat menjawab dengan tenang, Syaidi. 


Kakak yakin, kamu boleh! 
Kami sekeluarga sentiasa mendoakan kejayaanmu. 
InsyaAllah~

Sedikit cerita tentang beliau : 
  • Kini bersekolah di SMS Rembau. Sebelum tu bersekolah di Sekolah Tinggi Muar. 
  • Sangat suka main DOTA & kipas susah mati (die-hard-fan) Merlin. 
  • Sangat disenangi kakaknya sebab beliau sangat mendengar kata. Maklumlah, kakak dia ni memang suka membuli adik-adiknya. 
  • Berkulit hitam manis dan kakaknya selalu menyarankan beliau menggunakan produk Fair & Lovely.
  • Beliau suka menegur kakaknya tak reti berfesyen & gemukss. cessss! takpe takpe. Tegur tanda sayang, ye tak? hee
  • Pembahas Sekolah. (I never expect that he had such talent..hoho)
  • single/not? - I don't know but mak kata dah carikan calon untuk dia..haha. Kemain lagi mak aku haa -

Ok lah. Cukuplah untuk entri kali ni. Terima kasih sudi baca. Salam.

p/s : 
  • Minggu ni last episode cerita Julia kan? Harap sangat ending dia Julia dengan Amir.
  • Tahniah Farid Kamil & Diana Danielle
  • Cantikkan tarikh 10/11/12 ?
  • Ku dah tengok cerita 'Aku Terima Nikahnya'. Bagi 3/5. 
  • Samsung Galaxy Note 11 sangat memikat!
  • Minggu ni aku ada OLC (Observe Long Case dengan Dr Maizun). Harap lepas 1st attempt.
  • ok cukup. Sudah cukup-cukup sudah. 
-syafiqa-belle-

Friday, October 19, 2012

Kenangan pahit dan manis sepanjang Phase 3B

Salam.

Sebelum tu, jom sebut perkataan ni ramai-ramai dan sama-sama ;

[ gambar curi hasil carian di Google ]

Alhamdulillah sebab aku dah lulus Exam Final PHASE 3B!!
Terima kasih Mak. Terima kasih Abah.
dan semua yang mendoakan.

'Sungguh, setiap yang berlaku itu tentu ada hikmahnya. Aku anggap apa yang telah terjadi itu merupakan satu 'Wake Up Call' sebelum aku move to the next Phase, iaitu Phase 4.'

Sepanjang setahun aku di Phase 3B, bermula daripada akhir bulan Oktober 2011 hingga pertengahan bulan Oktober 2012, bermacam-macam hal yang aku dah alami dan tempuhi.

Ada yang pahit, dan ada juga yang manis. 
Itu barulah dinamakan sebagai sebuah kehidupan, bukan? 
Sekejap kita berada di atas.
Sekejap kita berada di bawah. 
Macam sebuah roda!

Kenangan manis sepanjang 3B
  • Ber-Elektif di Hospital Muar atau dengan kata lain berholiday lepas dah lulus exam Phase 3A. Baca ni Elektif 3B-ep1 & Elektif 3B-ep2. Seronok betul sebab dapat duduk dekat dengan family =)
  • Abah & Mak belikan kereta Viva putih untuk ku.  Ada ku cerita tentang tu di SINI.
Kenangan pahit sepanjang Phase 3B
  • Aku kemalangan selepas terlanggar kereta orang. Melayang RM600 macam tu je > malang tak berbau
  • Seminggu kemudian, aku eksiden lagi. Kali ni, orang pula yang melanggar aku > mungkin jodoh kami memang pendek
  • Kehilangan Handphone Samsung ACE putih. Aku memang cuai betol. But tolong la, siapa yang curi tu, sila la pulangkan balik. (ok, itu memang tak mungkin terjadi la kan) ='( 
  • Kena repeat exam 3B. Ya Allah, tuhan je yang tahu betapa sukarnya aku nak menerima kenyataan tu, apatah lagi nak berdepan dengan semua orang time ni. But Alhamdulillah, aku kuatkan juga semangat ni. Dan akhirnya, selepas 3minggu bertarung, usahaku.. berbaloi-baloi, disusuli berkat doa keluarga dan teman-teman.

congrats kawan!

Bak kata orang tua-tua ; Yang baik itu kita jadikan sempadan, yang buruk itu kita jadikan tauladan.

6 months left!

Aku hanya harapkan yang terbaik untuk 6 bulan yang mendatang ni.
Fokus Belle.
Lupakan yang lain.
Belle boleh buat punyer!

Terasa lama ku tak meng-update status di wall Facebook ku. 
Bila buka Facebook, just scroll down gambar-gambar grad, kahwin or tunang kawan-kawan. 
Yeah, maybe.. my life is not that interesting to share with others. 

Anyway;
Tahniah buat kawan-kawan yang dah grad.
Tahniah awak sebab dah bergelar graduan. Good Luck for you!
Hidup Graduan untuk negara! (tiba-tiba kan)
Tahniah buat kawan-kawan yang dah bergelar suami/isteri. Berumahtangga leklok ea..hehe.
Tahniah juga buat kawan-kawan yang kini menunggu kelahiran bayinya yang pertama. Pasti excited kan?

6 months left!

dan semoga masa tu nanti 
merupakan giliran aku pula yang menerima ucapan Tahniah..hehe
amin!
(er, tahniah sebab dah lulus exam k, bukan sebab yang lain-lain..adeh)


Ok la kawan-kawan. Jumpa lagi.

salam.

Terima kasih sudi baca sampai habis aku membebel hah.

(^_^)Y

bye Phase 3B, hello Phase 4!

Friday, October 12, 2012

Ustazah Anom mengamuk di Blog Kereta Mayat (Hamka) ?

Salam.

Sebelum tu, aku nak nasihat kan supaya korang baca lah artikel ni terlebih dahulu [menghina kekasih].

ok, dah baca? kalau malas nak baca, meh aku ringkaskan je. Artikel tu berkisar tentang seorang ayah yang membiarkan anaknya dipukul dengan penyapu oleh seorang tukang sapu selepas anaknya bermain-main di tepi jalan raya. Ayahnya langsung tidak memarahi tukang sapu tersebut malah berterima kasih dan berkata;

“Lagipun, eloklah kena pukul sebelum kemalangan, jika dia di langgar lori, baru nak ketuk kepala dengan penyapu, dah tak guna dah..”

moral daripada cerita tu;

''jika ada orang marah atau denda anak kita kerana kesalahan anak-anak kita, janganlah jadi seperti ibu bapa yang bangang yang mana akan pertahankan anak mereka dan marah pulak kepada mereka yang cuba selamatkan masa depan anak kita'' -Hamka (penulis)

ok.

Artikel ni ditulis pada bulan March tahun lepas lagi. Dah lama dah, aku je yang baru nak baca. Fair enough la sebab aku pun belum berkahwin lagi kan..haha. Pastu, lepas je menamatkan pembacaan aku terhadap artikel tu, aku pun teringin nak komen.

Dan bila scroll di bahagian komen, terjumpa lah Ustazah Anom. Korang baca sendiri lah 'screen captured' kat bawah ni untuk kenal sape tu Ustazah Anom k.


Banyak lagi dia komen. meleret-leret. Cuba lihat kat komen terakhir, beliau ada cakap pasal 'blog useless korang citer pasal pathetic life korang'. Panas je bila baca kan? huhu. Makan dalam!

Komen aku ;

  1. Tak boleh ke bersangka baik tentang apa yang ingin disampaikan oleh penulis tu?
  2. Perlu ke guna nama Ustazah, tapi....
  3. Kenapa nak bergaduh sesama umat Islam hanya disebabkan perkara remeh? Malu la.
  4. Aku tak sokong sape-sape.
  5. Yang baik jadikan tauladan, yang buruk jadikan iktibar.
  6. Aku pun tak baca habis komen kat entri tu. Nanti lah kalau ada masa aku baca..haha.
Belle' : Tiba-tiba teringat pesan atuk abah. Atuk Abah pernah kata camni, kita ni kalau nak marah anak, jangan cakap nakal, bodoh dan sebagainya. Gantikan dengan perkataan, 'bertuah'. Kata-kata tu kan satu doa. =)

Bacaan tambahan :

Saya masih ingat sehingga kini, semasa saya mengandungkan Muhammad Thoriq Ziyad , saya pernah meminta nasihat dari seorang ukhti (yang sudah berkahwin dan mempunyai seorang anak pada masa itu), bagaimana untuk saya mendapat dan mendidik anak menjadi anak yang soleh. Kerana saya amat takut jika saya belum bersedia sepenuhnya untuk mendidik anak yang bakal lahir.


Ukhti tersebut berkata, untuk seorang anak menjadi soleh, kita sebagai ibubapa mesti mewujudkan persekitaran yang soleh (biah solehah) buat anak2. Anak-anak membesar sambil belajar daripada persekitaran, lebih banyak daripada belajar dari apa yang kita perkatakan dan ajarkan. Isi rumah kita, akhlak kita, kawan2 kita, jiran kita, tetamu kita dan suasana sekeliling kita, mempengaruhi siapa anak-anak kita kelak.


Salam.

Friday, October 5, 2012

Hasil Kerja Dakwah & We love Rasulullah

Salam. Hari Jumaat menjelma kembali.

*nafas ditarik sedalam-dalamnya dan ucapan ALHAMDULILLAH dilontarkan*

Bersyukur ke hadrat Illahi kerana masih lagi berpeluang untuk mencoretkan sesuatu di ruangan ini.

Mari muhasabah diri sama-sama. Idea untuk penghasilan entri kali ini bukan datang dari diri ini mahupun hasil perahan otak kiri dan kanan yang hampir nak tepu ni. Diri ini cuma menyalin kembali apa yang telah dibaca dan tertulis di artikel ini >>  Zul Fattah.blogspot .

Menurut artikel tersebut..

Antara hasil yang Sahabat2 akan dapat daripada kerja Dakwah ialah;

  1. Diberikan keKUATan Iman.
  2. Allah beri keLAZATan dalam beribadah.
  3. Mudah memahami Al-Quran.
  4. Allah beri sifat kasih dan sayang kepada sahabat-sahabat.
  5. Diberi niat yang IKHLAS dalam melakukan sesuatu perkara.
  6. Diberi semua sifat sayangkan AGAMA ISLAM.
Beruntungnya Sahabat2 yang menjalankan kerja dakwah ni. Bukan senang nak mendapatkan IMAN yang tetap. Selalunya Iman ni diibaratkan seperti roda. Kejap di atas kejap di bawah.

Apatah lagi kelazatan beribadah; Hari-hari solat awal waktu cukup 5 waktu sehari pun, belum tentu lagi boleh capai nikmat khusyuk dalam solat. Berapa ramai pula antara kita yang setiap hari membaca Al-Quran? Memahami Al-Quran? 

Semoga kita semua diberikan kekuatan untuk menjalankan aktiviti dakwah. Ingat, dakwah ini luas ertinya. Bukan 'pendakwah' sahaja yang boleh berdakwah. Kita semua boleh berdakwah. Cuma mahu atau tidak sahaja.

Oh ya. Sebut tentang DAKWAH. Teringat tentang isu Nabi kita telah dihina oleh segolongan manusia yang..uh malas nak cakap la. How could them? Semoga Allah membalas perbuatan mereka.

'If they can make film on Prophet Muhammad SAW, so can we'-youtube-

 So, jom luangkan 3minit jap menonton video yang cute ni. -Video ni ku jumpa kat Tumblr-


It's not easy to fall in love with someone that you have never met. 
He promises that he will loves you. 
He promises that he will guide everyone into paradise. 
If you open your heart like that it is easy to love. 
We love Rasulullah!

salam.

Wednesday, October 3, 2012

Adil ke Photo Contest di Facebook?

Salam.

Hye Mr October!

Apa khabar para pembaca semua? Semoga sihat hendaknya. Hari ini, ku tidak bercadang untuk bercakap panjang. Cuma nak lepas gian je sebab terasa macam lama sangat tidak menaip entri yang berbentuk idea dan pengalaman. Maklumlah entri yang sebelum ni kebanyakannya repekan semata ^_^''

So. Let's go straight to the main topic.

'Photo Contest' di Facebook

Pernah dengar ke tentang Photo Contest di Facebook? Rasanya ramai dah familiar dengan hal ni kan? Aku pun selalu je dapat arahan invitation daripada rakan-rakan terdekat supaya menge-like gambar mereka di Facebook. Hari ni je, dapat 2 jemputan dan aku dengan gigihnya menge-like. Habis tu, tak like nanti kecil hati pula kan si kawan itu? so, better kita layankan aje.

Aku bukan apa. Aku tiada masalah pape pun dengan isu ni. Cuma aku terfikir, adil ke 'Photo Contest' tersebut?

  • Contest yang tiada pengadil
  • Pemenang dikira berdasarkan jumlah 'like' yang diterima
Kalau yang masuk pertandingan tu adalah orang yang berpengaruh dan mempunyai ramai kenalan di Facebook, sekali suruh pasti ramai yang 'like' padahal gambarnya itu biasa-biasa sahaja. And then, terus ditabalkan menjadi Juara, dapat hadiah kereta sebijik. Hurm..adil ke buat contest macam tu?

Hal ni sama la isunya dengan 'Raja SMS' kita iaitu Mawi. Dulu, dia pernah dikritik sebab popularitinya diraih hanya bersandarkan SMS bukannya bakat. (er macam lari tajuk je ni. ok abaikan je)


So pada pendapat aku, peraduan sebegini bukan bermatlamat untuk mencari yang terbaik sebaliknya lebih kepada tujuan mempromosi tak kiralah produk, tempat, blog dan sebagainya. Mana taknya, sebelum kau boleh like photo tu, kau kena like page tu dulu..aigoo.

Selain tu, aku lihat cara memilih pemenang juga lebih mudah, cepat dan menjimatkan (masa dan wang). Ye la, nak upah pengadil segala bagai kan kena guna duit, ye tak?

Apa pula pendapat korang? Suka tak like 'Photo Contest' di Facebook? Rela atau terpaksa? aha.

Belle' : Siapa yang tak suka join 'contest' kan? Mana tahu bertuah..hehe

Sunday, September 30, 2012

Filem terbaru Shah Rukh Khan : Jab Tak Hai Jaan







  • Menurut sumber, Filem Jab Tak Hai Jaan ni merupakan filem terakhir arahan Yash Chopra (80tahun)
  • Filem ni bakal ditayang kan sempena Diwali pada 13 November 2012. Tak tahu la kat Malaysia ditayangkan atau tak.
  • Kalau takde tayangan di Malaysia, ada sape-sape nak sponsor aku gi India tak? lalala~
  • Muka kedua-dua heroin ni nampak seiras, susah untuk aku bezakan.
  • Macam biasa, Shah Rukh Khan nampak muda sentiasa walaupun umur dah pun > 40tahun.
  • Last sekali, apa maksud Jab Tak Hai Jaan?? Sangat curious nak tahu ni.
  • Looking forward on this film. Hope it will be the greatest film at least for this Year 2012.

Kedai Runcit Cina VS Kedai Runcit Melayu

Salam.

Kedai Runcit Cina.

Dua hari yang lepas, aku ke kedai runcit yang terletak berdekatan dengan rumah sewa ku untuk membeli roti dan kaya. Biasalah di Ipoh ni, sangat susah kot nak jumpa kedai runcit Melayu, makanya kedai runcit Cina la yang menjadi pilihan hati. Hendak membeli di 7Eleven, mahal lah pula..kan?

Nak dipendekkan cerita, setibanya aku ke kedai runcit tersebut aku tertawan dengan layanan yang diberikan kepada ku.

"Ya Miss, mahu beli apa?"

Dengan senyuman dan panggilan Miss, terasa diri ini dihormati, walaupun berlainan bangsa. Tiba masa untuk membayar, harga yang perlu ku bayar adalah berjumlah RM 5.10. Sengaja ku keluarkan sekeping wang kertas 50 hengget sebab mahu kan duit pecah. Nakal amat ya diri ini..lalala.

Ye la, jarang sekali kita dengar peniaga kedai runcit Cina bertanya, "Miss, tiada duit kecil kah?"

Malah, Uncle tu tak tanya pun, "Miss ada duit syiling seposen?"

Dan Uncle tu mengembalikan duit baki sebanyak RM45 hengget. Yeay, dah ada duit pecah; 4keping duit merah, sekeping duit hijau.

Memang respect lah! Aku je yang jahat. Padahal ada je wangkertas warna merah dalam dompet tu..uh. Perasaan bersalah tiba-tiba menyelubungi diri ini lalu aku mengeluarkan wang syiling seposen.

"Uncle, ni saya ada seposen."

"Takpe." Uncle tu menolak rejeki..alolo, cutenyee.

Tapi disebabkan aku insist gak nak bagi, Uncle tu pun ambil seposen tu akhirnya.

Kedai Runcit Melayu.

Lain pula cerita yang aku dengar daripada seorang rakan tentang kisah dia membeli di Kedai Runcit Melayu sewaktu zaman kanak-kanak dulu. Dia menceritakan kisah ini kepadaku selepas kagum dengan cerita Uncle Kedai runcit di atas..haha.

"ko nak tahu?"

"em, boleh gak. Aku memang suka nak tahu..lol"

"Pernah dulu masa aku kecik-kecik pergi beli jajan kat kedai runcit Melayu. Time tu aku tak cukup duit nak bayar. Dah kat kaunter ni, pakcik tu suruh aku balik rumah ambil duit. Seposen je kot!! Grr geram aku kau tau."

Haa, see? Nampak dah ke perbezaan antara kedai runcit Melayu dan kedai runcit Cina?

Tapi tak semua kedai Melayu macam tu, dan tak semua kedai Cina bagus macam tu.

Papepun, I Love Malaysia.

*jajan = makanan ringan.

Belle' : Atuk pernah berpesan, Nabila, kalau boleh beli la di kedai Melayu. Kalau dah tiada kedai Melayu sangat-sangat baru lah beli di kedai Cina.


Saturday, September 29, 2012

Friday, September 28, 2012

1 Malaysia : Bajet 2013


Assalammualaikum.

Sepertimana yang kita semua sudah ataupun baru tahu, Perdana Menteri Malaysia, Dato' Sri Najib Razak telah pun membentangkan Bajet Negara bagi tahun 2013 dan berikut adalah antara intipati menarik yang terkandung dalam Bajet 2013.

Bajet 2013 - Bajet Rakyat Tersenyum

Let's cekidaud sama-sama!

  • Seramai 170,000 individu tidak perlu membayar cukai pendapatan. Sebagai contoh, golongan profesional muda yang belum berkahwin dengan pendapatan bulanan RM5,000 akan menikmati penjimatan cukai pendapatan sehingga RM425 seorang.
  • Pencen minimum dinaikkan kepada RM820. Kadar pencen minimum bagi pesara kerajaan yang berkhidmat sekurang-kurangnya 25 tahun akan dinaikkan daripada RM720 kepada RM820.

  • Pegawai dan anggota ATM akan menerima insentif khas bernilai RM200 setiap bulan bermula Bulan Januari tahun hadapan.
  • Seramai 224,000 pesara tentera tidak pencen mendapat bantuan one-off RM1,000
  • Seramai 242,200 anggota polis dan tentera akan menerima insurans berkelompok kepada dengan had perlindungan RM15,000.

  • BR1M 2.0 akan diteruskan dan kriteria meliputi  golongan bujang berumur 21 tahun ke atas, yang berpendapatan tidak lebih RM2,000 sebulan, akan menerima bantuan RM250.
  • Rebat RM200 pembelian telefon bimbit 3G untuk golongan belia berumur antara 21 – 30 tahun dengan pendapatan bulanan RM3,000 ke bawah.
  • Bonus sebulan gaji untuk kakitangan awam. Kira-kira 1.3 juta penjawat awam akan menerima bonus sebulan gaji manakala pesara akan menerima RM500. Kerajaan pada Ogos lepas memberikan bonus setengah bulan gaji dengan minimum RM500 kepada semua penjawat awam, manakala pesara menerima RM500 bagi menyambut Aidilfitri.

  • Elaun kepada nelayan- sebanyak 55,000 nelayan diberikan bantuan RM200 sebulan dan skim insurans perlindungan dengan perlindungan maksimum hingga RM100,000.
  • Skim takaful pertanian sehingga RM13,000 kepada 172,000 pesawah.

  • Memperkenalkan empat kawasan jelapang padi baru berkeluasan 19,000 hektar di Kota Belud, Batang Lupar, Rompi dan Pekan, dijangka menghasilkan 104,000 tan metrik padi.
  • Subsidi dan insentif pertanian sebanyak RM2.4 bilion diteruskan
  • Diskaun untuk bayaran PTPTN. Beberapa insentif berupa pemberian diskaun akan diperkenalkan bagi memudahkan proses pembayaran balik pinjaman Perbadanan Tabung Pendidikan Tinggi Nasional (PTPTN). Kerajaan turut mencadangkan pelepasan cukai sedia ada kepada ibu bapa yang mempunyai anak di institusi pengajian tinggi daripada RM4,000 seorang kepada RM6,000 seorang mulai tahun taksiran 2013.
  • Diskaun 10 peratus kepada pembayar PTPTN yang konsisten.
  • Diskaun separuh harga tambang Komuter bagi pengguna berpendapatan bawah RM3,000.
  • Diskaun separuh harga bayaran membuat pasport kepada warga emas RM150 untuk lima tahun dan RM80 untuk dua tahun.
  • Diskaun separuh harga tambang feri Sarawak-Labuan-Sabah
  • Seramai 1.4 juta ahli Perkeso diberikan pemeriksaan percuma bernilai RM200 juta.
  • Bantuan persekolahan RM100 kepada pelajar sekolah diteruskan.
  • Baucar buku RM250 kepada pelajar universiti diteruskan. =D
  • Pemeriksaan percuma mamogram untuk 100,000 wanita.
Sekian laporan dari bilik berita.
sumber : Nurizspace.com

Belle' : Agak-agaknya, sempatkah aku nak gunakan RM250 tu? Papepun, aku sayang Malaysia. Keranamu Malaysia! (tiba-tiba patriotik ni pehal?) Peace yo ^__^Y

salam.