Monday, December 22, 2014

Dia dah takde..

6/12/2014

Dalam senyap dia pergi
Aku terlalu busy dengan kerja
Tak sempat bertanya khabar
Tak tahu dia menanggung sakit

Tapi syukur lah sekurang-kurangnya..
Aku ada sewaktu dia menghembuskan
Nafasnya yang terakhir
Di pangkuanku.

Mak uda
Nabila rindu kan mak uda
Semoga mak Uda tenang di sana
al-fatihah~

Saturday, September 13, 2014

Ragam orang bersalin

Hampir dua bulan kerja aku duk menjaga ibu-ibu mengandung sehinggalah saat mereka  melahirkan bayi-bayi yang comel lotey. Sepanjang dua bulan ni juga lah pelbagai ragam yang aku jumpa.

Antaranya..

"Doktor tolong saya. Sakit sangat ni!!"

Sabar puan. Nak bersalin memang sakit puan. Sakit tu bagus, membantu bayi puan cepat keluar. Lepas bersalin hilang la sakit tu ye. Sabar ye puan. Itu je yang mampu aku buat. Ye. Bersalin memang sakit.

"Sakit doktor! Operate je lah senang."

Puan, jangan cakap macam tu. Jantung bayi elok lagi tu. Rugi kalau kita operate sekarang. Semua orang nak bersalin normal. Operate lagi bahaya. Sabar ye puan. Sabar. Ye. Bersalin memang sakit.

"Abang urut la belakang saya ni. Sakit tau tak."

Terdiam. Sambil pesan dekat si suami. Sabar ye encik. Tak lama je lagi tu. Berdoa supaya dipermudahkan segalanya. Ye. Bersalin memang sakit.

"Maaf ye doktor saya terberak."

Takpe puan jangan risau. Berak aje kat situ, nanti kami cuci. Ye. Bersalin tak boleh pergi tandas dah. Sebab tu berak dulu siap2 haha.

"Doktor, tak boleh teran. Tak larat. Tak boleh!! *Pengsan*"

Puan jangan macam ni. Kena kuatkan semangat. Lagi sikit je. Teran puan terannn. Ye bagus2. Kepala anak dah kat situ je tuuuu. Ye nak bersalin kena kuat dari semua segi. Mental rohani dan fizikal.

Ye bersalin memang sakit. Tak dapat digambarkan dengan kata2 mahupun gambar sekalipun. Namun ianya memang satu proses yang unik dan indah. Anggap je yang sakit itu penghapus dosa. Bertuah lah menjadi seorang ibu. 

So, dah tau bersalin tu sakit, masih nak menderhaka kepada ibu kita? Tak patut. Memang tak patut.

Ok bye. Nanti sambung cite lagi :)

Wednesday, September 10, 2014

CGM and HB

Today is my off day or else CGM (cuti ganti mingguan)

*setiap minggu Aku dapat satu CGM. Boleh minta bila2 masa ikut suka hati tapi tak best sebab kena apply seminggu sebelum masuk bulan seterusnya. Tak best la. Aku bukan orang yang suka merancang awal. Follow the flow je. Akibatnya, CGM yang dapat ku habiskan dengan spontaneous activity. 

Panjangnye bebel pasal CGM?

Sedih sebab minggu ni tak dapat attend wedding kawan baik akibat daripada apply CGM hari yang salah.

Ok cukup.

Minggu lepas genaplah umurku men-tua lagi setahun. Alhamdulillah kerna dikurniakan kehidupan yang boleh dikatakan OK. Dah ada kerjaya cuma belum berkeluarga. ALLAH masih mahu aku menjaga ibu ayah lagi agaknya. Fikir positif. Serahkan je urusan jodoh pada-Nya.

Kamu2 hentikan bertanya. Jawapan aku masih sama. InsyaAllah. Kalau ada ada laaa..

Kau ok Belle?

I'm fine.

Aku rindu nak menulis. Maksudnye aktif macam dulu. Sekarang ni aku jarang membaca, isu semasa pun tak tahu sangat. Kekangan tersebut membantutkan minat aku untuk menulis. Sebab tu akhirnya aku menulis pasal CGM je kali ni. Kenapa jarang membaca? Sebab balik kerja terus tidur. Tak bagus ni. Mari berubah. 

Doakan saya.

Salam.




Wednesday, July 23, 2014

Tak tahu nak letak tajuk apa... tapi korang baca je lah

Salam.

Dah lama aku meninggalkan kau wahai blog. Berkulat dah rasanya. Papepun terima kasih pada 'kamu' yang tak jemu2 berkunjung ke mari walaupun tiada update terbaru dariku. 

Sungguh. Aku rindu untuk kembali aktif menulis. Tak dinafikan, kesibukan bekerja menjadi punca utama untuk aku tidak/malas untuk menulis di blog, selain disebabkan oleh kewujudan laman sosial seperti Facebook dan Instagram yang lebih mudah dan simple untukku update tentang diri ini. Eh, simple itu kan mudah? kenapa aku repeat benda yang sama??

ehem.

Aku terdetik untuk menulis hari ni selepas terbaca status seorang rakan yang bunyinya lebih kurang macam ni;

'day 3 MH17: Kenapa MALAYSIAN sangat senyap kali ini? Semua sudah kembali kepada aktiviti harian seperti sedia kala. selfie, gambar buat kuih raya, kemeriahan aktiviti Iftar, check in shopping raya dan bla bla bla...'

aku terdiam jap lepas baca status tersebut..

ada masalah ke kalau kita masih dalam suasana Ramadhan dan bakal menyambut syawal tak lama lagi? Salah ke untuk kita teruskan hidup kita macam biasa walaupun kita sedar dunia kini sedang dilanda musibah? ish aku tak faham..

mungkin dia ada maksud lain yang cuba nak disampaikan. aku tak pasti. atau aku je yang terlalu negatif. Ye la, mungkin aku je yang mudah terasa dan sedang mengalami gangguan emosi. Yup, aku baru je upload gambar selfie beberapa hari yang lepas. orang kemain duk post pasal Gaza, tetiba terselit muka aku besar gedabak kat celah2 tu kan. memang over kau Belle.

Aku mengaku yang aku tak mengikuti sangat perkembangan Gaza dan MH17. Sebabnya, balik kerja aku terus tidur. Tapi aku doakan yang terbaik untuk mereka. Semoga dunia kembali aman hendaknya. Bagi aku anggaplah itu semua tanda2 kiamat. Semoga ia membuatkan kita lebih menginsafi diri dan mengingati mati. 

InsyaAllah.

Alfatihah.

Salam.

belle: gaya macam nak tulis panjang kan? nanti lah ada masa aku bebel lagi. Mengantuk lah. Tulis sikit dah terlelap haha. bye. Jumpa lagi. Tq sudi singgah sini =)


Tuesday, July 1, 2014

Next Chapter : O&G!

Hi. Salam ramadhan to all.

Im done with my one week holiday.


And tomorrow im going to start my third posting.

Medical : done!
Surgical : done!
O&G : downloading....
Paeds & ortho : coming soon :)

Wish me the best okay?

Bye. Good night!

Thursday, May 29, 2014

Nak pesan something lah

Antara kes yang selalu jumpa kat klinik pembedahan:

1) buasir (hemorrhoid)
Aduan : berak darah berasingan dengan tahi. Ataupun ada keluar 'sesuatu' melalui salur berak.
Pesanan : banyakkan makan sayur dan buah. Selalu lah berendam air garam supaya si Buasir mengecut. Tiada ubat diberi, kecuali jika ada sembelit kita akan bagi ubat pelembut najis. Kena la bedah atau ikat jika buasir yang teruk. 
Cara elak : jangan meneran waktu berak!

2) batu karang (renal stone)
Aduan : sakit perut bahagian pinggang, kencing berdarah dan susah kencing. 
Pesanan : banyakkan minum air. Kena bedah untuk kita buang batu tu jika buah pinggang merosot atau batu nya besar gajah haha.
Cara elak : jaga kebersihan alat sulit anda. Jangkitan di bahagian tu antara penyebab utama dapat batu karang.

3) gastrik 
Aduan : sakit perut, muntah darah atau berak hitam.
Punca : ubatan ( pencair darah ) , merokok, jangkitan kuman
Cara elak : makan tepat pada waktunya. 

4) angin pasang (hernia)
Aduan : benjolan di bahagian kiri atau kanan alat sulit. Boleh sebabkan usus tersumbat kalau berlarutan.
Punca : kerja berat, batuk yang teruk dan berpanjangan, sembelit, prostat, kesan pembedahan sebelum ni.
Cara elak : elakkan punca, dilarang keras mengangkat batu konkrit, rawat prostat, makan sayur banyak kalau ada sembelit. Dapatkan rawatan segera jika ada gejala usus tersumbat seperti muntah selepas makan, perut kembung dan tidak berak beberapa hari.

Thats all for now.

Last but not least,

Jangan datang ke klinik pembedahan jika anda tidak mahu dibedah. Thank you :)



Monday, May 26, 2014

Thomas terlepas lagi..

Salam. 

Mesti semua sedang bersedih dan kecewa.
Ku pun begitu.
Namun hakikatnya.. Bukan mudah
'Eh macam lirik lagu zizan plak'
Takpe, its ok.
Kalah tapi sengit
Good enough kot

Yang menonton pun seronok menonton sama2
Seronok berdebar sama2
Sorak sama2
Marah sama2
That 'moment' lagi penting daripada sebuah cawan Thomas tu pun.

Aku membesar dengan Thomas
Maksudnye bukanlah Aku makan nasi Thomas hari2
Maksud aku, jarang terlepas untuk menonton perlawanan thomas
(Bunyi macam patriotik betol)
Yup, seronok tengok diorang main especially tengok dengan family

Si abah lah komentator
Si adik lah tukang kritik
Si akulah yang tukang sorak
Siapa yang suka tengok, paham lah kot

*Yes, I feel you Belle. Feel sgt.
Ok tq haha!

Okaylah. Till here then. See you. Miss you. Bye. Salam. Mari puasa esok? Daaa


P/s: Maaf, gambar tiada kaitan dengan tajuk..

Monday, May 12, 2014

Happy nurses day

Sewaktu aku sedang melihat pesakit di unit rawatan rapi, seseorang telah menegurku,

'Dr, ingat akak lagi?'

'Er maaf, tak pasti la. Kat mana jumpa?'

'Akak la, yang Dr rawat haritu. Ingat tak, amek xray nampak usus tersumbat. Bla bla bla...'

'Oh ingat! Eh dah sihat? Alhamdulillah.'

'Alhamdulillah. Hari ni akak ada buat makan2 jemput lah tau.'

'Iye? Bestnye rezeki.. Terima kasih'

Waktu itu, kau akan rasa betapa indahnya menjadi doktor.

Happy nurses day buat ibuku dan sekalian jururawat yang membaca nukilan beta ini.

Good night! Hehe

Sunday, March 30, 2014

My Current Updates

Salam.

Today is my offday and I would like to bebel something. Hope that you don't mind. aha

Currently I'm at Surgical Department. Lebih rileks daripada posting yang sebelum ni. Papepun alhamdulillah la, sebab dah lepas posting sebelum ni (medical). Only Allah je tahu betapa 'strugglenye' aku mengharungi hari-hariku di medical department. Sungguh pun begitu, medical tetap best. aku banyak belajar.

Kalau sebelum ni bangun pagi kul 4.30, tapi sekarang dah boleh bangun lewat sikit. sebab start kerja kul 7pagi. Then, pagi tu review berapa kerat je. Dan selalu jugak ku balik awal. Cuma yang tak bestnye adalah, surgical ada TDS review. Maksudnya dalam sehari kena tiga kali review patient. Then, ada 3 kali ward round and proses kena soal-jawab dengan specialist or MO pun berlaku selama tiga kali dalam sehari.

Pressure akan berlaku bila mana kau oncall/extended seorang on that day and mati la kau nak review semua patient kat ward tu sorg2 malam2. Tapi so far im survived sebab ada bantuan taggers. Depa tu plak lagi senior dari aku, so memang sangat membantu. Surgical seronok sebab dapat masuk Operation room. Kadang2 terfikir gak nak jadi surgeon, tapi macam tak larat la plak nak berdiri berjam2 lamanya. Sakit pinggang..adeh.

next. Its about my latest activities during my offday. Selalunya jarang ada aktiviti selain tidur. Ish memang jarang la. boleh kira pakai telinga je. eh?

jom kira sesama...


satu - 25 January 2014


dua - 1 Feb 2014
tiga- 22 Feb 2014


empat - 29 Mac 2014

yeay ada empat je dalam tahun ni. Wedding plak, tiga kenalan je yang sempat aku pergi. Memang tak dan nak pergi semua. mintak mangap sangat2. Jangan korang boikot tak datang wedding aku plak pasni dah la..hehe. but still rasa syukur sebab sebulan sekali dapat attend wedding kawan2 and reunite dengan membe lame, daripada tak dapat pergi langsung kan.

marilah kita menjadi orang yang bersyukur. Nak jadi orang yang bersyukur ni senang je. cuba tengok orang yang takde kaki. kita kena bersyukur sebab masih ada kaki untuk berjalan dan memakai kasut. Jangan tengok orang yang ada tiga kaki dah la. Ok aku sedang merepek.

perumpamaan nya begitulah. jangan tengok kelebihan orang lain, kita akan rasa kita lemah dan selalu tak bersyukur. Tapi tengoklah orang yang kekurangan serba serbi, nanti kita akan enjoy je dengan hidup yang kita sedang lalui sekarang, InsyaAllah.

bila aku dah start merepek, tandanya aku sudah mengantuk. maka penulisan harus dihentikan dengan kadar segera. ok selamat malam Malaysia =)

p/s: awak, thanks for the surprise!









Wednesday, March 26, 2014

Dah besar nak jadi apa?

Saya nak jadi Doktor!
Eh tak boleh, nanti kena belasah dengan pesakit sendiri.

Nak jadi pilot lah!
Eh terhempas nanti. Bahaya.

Kalau camtu jadi jurutera la.
Nanti kena hempap bangunan. Jangan.

Jadi peguam?
Tak masuk syurga kalau bela orang yang salah nanti..

Polis?
Ko terjebak dengan rasuah nanti. Susah!

Kalau camtu malas lah nak jadi orang. Apepun tak boleh.

Mesej aku: mana ada kerja yang tiada risiko. Be positive always! If semua orang berfikiran macam kat atas ni, bila la Malaysia kita nak maju? 

Congrats adik2 SPM. Choose your bidang wisely. Consult orang yang betul.

Takziah buat mangsa pesawat MH370.

Ketahuilah, dengan mengingati Allah jiwa akan tenang.

Salam :)


Wednesday, February 26, 2014

Duit oh duit

Hi blog! Long time no see huh?

Lama gila tak menulis kat sini. Then bila nak menulis rasa kekok pula. Pastu tak tau nak tulis pasal ape. 

.......

Argh tak tau la nak tulis apa. Dah tak reti kot. Tu la sapa suruh tinggalkan blog lama sangat kan. 

Let's start with...

Haritu aku tergerak untuk tengok slip gaji sendiri. Ko bayangkan lepas tujuh bulan baru ada masa tengok slip gaji sendiri. Punya busy weyh jadi doktor ni hah. Ok itu over melampau ye belle.

Haa then.. Tenung punya tenung aku pun terfikir, apakah ada cara untuk aku menambah atau menggandakan jumlah yang ada dalam slip tersebut. Yup, selain tunggu lagi dua tahun lepas jadi MO la ofcoz!

ASB! Yeah why not aku melabur?

Tapi macam pernah dengar yang ASB ni haram. (Sambil google blog ustaz zaharudin) ish tak boleh tak boleh.

Takpelah, daripada aku melabur ke arah yang diragui lebih baik aku berjimat. (Tabung katak digapai dan dicelup wang seposen ke dalamnya) lama2 jadi bukit tu. Esoknya aku ke Tabung Haji. Lalala.

Belle : Sesungguhnya, wang tak menjamin kebahagiaan. Eh tetibe je kau!


Thursday, January 16, 2014

Salam tahun baru 2014

Tahun baru hampir masuk minggu ketiga
Tak sangka 2013 berlalu begitu cepat
Begitu banyak kenangan pahit manis dan masam manis yang ada

Yang buruk usah diingat tapi jadikan pengajaran
Yang elok pula jadikanlah ia sebagai pembakar semangat agar lebih berjaya pada tahun ini

Sudah hampir mencecah umur
DUA PULUH ENAM TAHUN
Umurku rupanya ye.

Apa azam baruku agaknya?
Belajar dah
Kerja dah
Apa lagi?
Ehem.
Banyak lagi.. Yang belum
Settle..

Yang pasti 2014 agak mencabar.
Nampak macam begitulah.
Bersyukur dengan apa yang aku ada kini
Perlukan strategi pengurusan kewangan yang mantap
Pengurusan hidup yang lebih teratur
Dan yang paling penting
Perlu istiqamah dalam mencapai 
Tujuan hidup yang satu

Good Luck

Untuk kita semua.

Berusaha!

Salam~