Saturday, December 14, 2013

Komen ku tentang maharajalawak mega 2013

Salam.

Semalam balik kerja lewat tapi masih ada masa layan Maharajalawak Mega 2013. Suka tengok Sepahtu dan pengacaranya. 

Minggu ni;

1. Jambu : biasa je. Suka tengok stetoskop gajah tu. Boleh lah pasni buat gaya camtu bila family patient tanya, 'macam mana keadaan mak saya Doktor??!' Hehe

2. Wala : paling smart! Meletop. Gaya naik tangga yang mengagumkan. Idea fresh dari ladang. Macam ni la lawak yang bijak. Bukan menghina ciptaan tuhan, memerli orang lain or double meaning. Ehem!

3. Shiro : diorang sangat serasi.  Simple je sketsa pasal bangla jual karpet. Tapi sangat menghiburkan. Diorang nampak selesa di atas pentas. Deserved 4 stars!

4. SYJ : lawak yang menjadi tapi sebab banyak double meaning buat aku meluat. Tolong lah jangan kuning sangat. Bebudak pun tengok malu la weyh..huh

5. Bocey : nampak diorang berusaha. Keep it up! Lawak selalu menjadi dan ada isi. Cuma kurang peminat. Dan jangan terlalu menjerit kot. Mikrofon ada kan?

6. Saywho : kadang jadi kadang tak. Malam tadi kureng sikit la. New comers tu macam kurang membantu. And aku lihat lawak diorang banyak kenakan yang perempuan berbadan kurang kurus tu. Kesian aku tengok and bosan la..huhu. Jangan hina kejadian tuhan der.

7. Boboi : lawak makan dalam. Kena tengok ulangan kot baru dapat tangkap maksud dalaman diorang. And pada aku, sangat tak perlu tarik diri. Buat macam biasa je. Dato Yusof Haslam saja je kan kasi bintang kesian. Camne industri seni nak maju kalau asyik kasi markah kesian. Aku pun kesian nak tengok diorang next week nanti kang.

8. Zero : sangat tak menjadi. Takpe terkeluar. Mungkin boleh jadi penyanyi lepas ni? Tapi mungkin akan rindu Mawar berduri aduh sakitnya..hee

9. Comey : tak tengok sangat. Sorry

10. Nabil : apa sudah jadi Nabil? Lawak batu belah je yang menjadi. Dia ni kena buat lawak yang berinteraksi dengan penonton. Sebab dia solo. Aku tahu susah. Tapi susah jugak orang nak bagi undi kesian kalau terus tak jadi je. Wake up nabil. Papepun suka otak Nabil. Lawak dia buat aku kena fikir lebih sikit. Aha.

11. Sepah : sanggup kan aku tunggu sampai kul 12 sebab nak tengok korang. Tapi aku dah agak, jangan expect terlalu high nanti kuciwa. Tak best sangat la Sepah malam tadi. Jep pun macam over je cakap macam tu. Tapi aku boleh terima sebab Jep memang dari dulu macam tu, dia memang berlawak secara suka kenakan orang lain dan spontan. And diirang stress kot sbb every week dapat highest vote. Cuba lagi next week. Tak best la kalau undian tinggi tapi usaha tu nampak sempoi sangat. Kumpulan lain berhempas pulas buat lawak tapi dapat bottom 3. 

Last but not least, aku suka AC Mizal sebagai pengacara. Kalau boleh gunakan dia sebab dia banyak membantu di akhir2 persembahan. AC semmmmmpoi!

Belle : tak nampak sangat fungsi Bintang. And juri dibayar untuk komen kan, bukan bagi bintang je kan? Lalalala

Tuesday, December 10, 2013

Chipsmore Girl's diary Part II

Salam
Hi!

Pernah dengar kisah Chipsmore Girl?
Ala kisah gadis 'playboy' yang masih keliru tentang soal hati. Kalau dah lupa atau tak pernah dengar, silakan selak helaian tahun 2011 chapter bulan 6 kat archive belah kanan korang.

Dapat?

Ok mari teruskan pembacaan anda.

*************
Bulan ke-2
Aku mintak putus. Aku tekad. Dia marah. Tapi aku ada sebab aku sendiri. Yang pasti dia bukanlah sebaik yang aku sangka. Jadi aku ambil jalan selamat biarlah ia sampai di sini saja. Dia tanya gak, aku ada orang lain ke? Aku diam. Cuma membalas, saya belum cukup bersedia.

Bulan ke-3
Dulu berdua, kini berseorangan. Sunyi gak kadang2. Sambil dengar lagu Patah Seribu by shila amzah. Fuh. Tacing betol! Masa tu mulalah syaitan menghasut, I need someone. YM contact list yang sedang online ku pandang. Orang yang aku harapkan online tiada di situ. Kecewa. 

Tahun ke-2
Hurm aku nak bagitahu sesuatu. Ada orang mintak nombor telefon. Nak berkawan katanya. Nak bagi ke tak? Solat dulu lah. Mana tau..

Bulan pertama tahun ke-2
Dah bagi. Tapi dia tak contact pun. Apa ke pelik lah dia ni. Ah biar lah. Whatever. Malas nak fikir. Seminit kemudian 'salam' A message received. From unknown number. Senyum.

TAMAT lah riwayat cerita Diary Chipsmore Girl.

*******
Pengajaran:
1) kadang2 tak semua soalan perlukan jawapan. Mengelak lebih baik. Untuk menjaga hati mungkin?
2) ada lagi ke orang main YM sekarang? Kuno betullah.
3) orang sekarang tak mintak nombor la, diorang mintak camni, 'ada Facebook?' Tak ikut peredaran zaman lah cerita kau ni Belle.. Eh?
4) semoga chipsmore girl happy selalu.

Thanks sudi baca! 

Sunday, November 17, 2013

Jawapan #1

Hi.

Ni sambungan dari entri sebelum ni.

'Lelaki bermulut manis, perempuan pula mudah perasan.'

Sebenarnya ku terculik idea nak buat entri tentang topik ni selepas membaca entri seseorang. Malangnya lupa la blog siapa. Kalau tak boleh kreditkan kat sini kan? 

Alrite.

Betul ke lelaki bermulut manis?

Gila kau tak manis. Kalau tak manis camne nak ngorat anak dara orang. Kadang2 tu manis dia tu sampai boleh kena diabetes. Itu pun kalau termakan hari2 la. 

Mereka acap kali mengungkapkan kata2 seperti, awak ni cute~

Betul ke perempuan mudah perasan?

Memang tidak ku sangkal lagi, perasan dan wanita tidak dapat dipisahkan lagi. Wanita ini lembut hatinya. Mudah tersentuh. Mudah jatuh hati. Mudah termakan kata2. Terutamanya dari seorang lelaki. Bahaya mereka ni.

Mereka ni pula acap kali salah sangka layanan lelaki terhadapnya. Baru sms sekali, terus tak tidur malam. Kemudian apabila tiada lagi sms seterusnya, mula la di maki hamun nya lelaki itu. Kesian, lelaki itu. Ish3.

Papepun, sifat bermulut manis dan mudah perasan ni agak unik. Cuba bayangkan, tanpa mulut yang manis manakan si gadis tertawan. Then, tanpa sikap yang mudah perasan manakan si jejaka tahu isi hati wanita itu. Respons baik baru boleh go on.. And next..

Cuma.

Jangan terlalu manis. Jangan terlalu perasan. Sederhana sudah. Yang penting ikhlas. Akhir kata, terimalah petikan dari filem Taal;

'Don't fall, but rise in LOVE.'

Bye. Thanks for reading this~

Thursday, November 14, 2013

Aku tanya korang jawab #1

Jom cakap soal hati dan perasaan.

'Lelaki suka berkata manis.
Perempuan pula cepat perasan.'

Pendapat korang?

*bersambung*

Sunday, November 10, 2013

My everyday thought

Salam.

How are you guys?

It's been a while since I wrote a post here. Anhedonia? Lost of interest of blogging? I hope it just because of limited time due to work overload..hehe

Alright. 

I have been thinking about something. Everyday I go to the Hospital early in the morning and I checked different patients. By seeing them makes me so happy sometimes but I feel tired also at the same time. Yes, I do feel bored.

Why is that so? At some point I do feel my excitement to go to work had been decreasing from time to time. But then..

This has come to my mind;
"Why I chose medic at the first place?"

Belle'.. Let's take a deep breath and think rationally. I can't give up now. I need to be strong. This is the path that I've took and maybe I was destined to be who I am now. Let's continue the steps and look ahead. Just enjoy medic!

Yes, I can do it!


Sunday, October 27, 2013

Jauh

Semakin hari terasa jauh
Jauh dari-Nya
Semakin hari terasa semakin tiada masa
Tiada masa untuk-Nya
Astaghfirullah
Ampuni aku
Kuatkan Imanku
Semoga aku tabah
Menempuhi hari-hari esok
Semoga aku sentiasa istiqamah
menuju redha-Mu

AMIN.

Saturday, October 12, 2013

Saturday call

Hujan lebat membasahi bumi Batu Pahat
Dan seperti biasa
Aku keluar dari kereta bersama sekaki payung
Memayungi diri bagi mengelakkan diri daripada basah kuyup
Oh sejuk!
Aku berjalan dan menuju ke tempat punch card
It was 6 o'clock in the morning
And i have not perform my Subuh prayer yet
Dalam solat aku ingin berdoa
Semoga hari ini berjalan lancar
Semoga tiada pesakit yang collapse
Atau memerlukan CPR
Mahupun perlu dihantar ke JB
Semoga pesakit denggi tidak memenuhi ward
Di kala aku oncall malam ni
Wahaha
Harapan!
Papepun amin!

Have a great and wonderfull weenkend peeps!

Salam.
Thanks sudi baca 
^_^



Friday, October 11, 2013

untuk awak

Pria Band : Kasih Jangan Pergi


Bila ku hanya sesaat bagimu
Jangan biarkan ku terlanjur menyayangmu

Aku tak sanggup jauh darimu
Kerna kau yang membuat aku menyayangmu
Cinta yang ku punya bukan sekadar kata
Cintaku ini abadi untuk mu

Kasih jangan jangan jangan jangan kau pergi
Jangan pernah meninggalkan aku sendiri
Aku tak bisa 
Aku tak sanggup 
Bila sendiri

Kasih jangan jangan jangan jangan kau pergi
Jangan pernah meninggalkan aku sendiri
Aku tak bisa bila kau pergi


Belle: tak bosan dengar lagu ni.. lalala






Monday, October 7, 2013

It was yesterday....










I have a friend
We've been together for about 20 years
There were..
A lot of things that we've shared and been through together
Sad, happiness and hard times
Although the distances once separated us, we're still contact each other
Met once in a year, at least..
I love her
I love us
But..

She is so kejam
How dare her
To get married first before me
Huh!
And next month plak tu

My Dear friend,
I think it's better..
Let's stop being friend!
Because...

...

...

You are not BUJANG anymore
Hehe
(Aku gurau je, sila gelak walaupun ianya tak lawak..ehem)

Dear Taibah!!
Congratulations and we are so happy for you tau tak. Wish you happily ever after with Encik Suami. I know you will. You deserved that. Cecepat dapatkan kitorang anak sedara :P

Last but not least, thanks sudi baca post ni. 

Salam dan jumpa lagi :)


Saturday, September 28, 2013

Memori Hari Jubah

Alhamdulillah.
Terima kasih Allah dan semua yang menyokong diri ini.









Semoga aku terus menjadi insan yang berguna untuk bangsa dan negara.. Cheewah~

Sunday, September 1, 2013

Genap sebulan bekerja. Alhamdulillah!

Salam.

Rindu blog dan juga korang semua. Apa khabar? Rasanya tak terlewat nak ucap selamat hari raya dan salam merdeka kan? Maaf kan salah silap jika ada k..hee

Hari ni balik kerja awal. Masa rehat pun ada lebih. So sementara ada masa ni ku nak ambil kesempatan update blog ni lah.

Nak cerita pasal apa? Aku takde cerita menarik buat masa sekarang melainkan cerita tentang pengalaman sepanjang sebulan aku bergelar doktor pelatih di salah sebuah hospital kerajaan di Johor. Alhamdulillah, dah genap sebulan. Rasa cam baru semalam masuk kerja.

Camne dengan kerja sekarang?

Exhausted! Mula2 kerja memang penat sangat. Ye lah, baru nak adapt dengan suasana dan tempat baru. Tambah plak masa tu bulan pose. Aku dapat posting medical as my 1st one. Pergi kerja kul 5.30 pagi, balik kul 10 malam. Berterusan camtu dalam 3 minggu gak la. lepas tu dah off tag, rileks la sikit sebab dah boleh balik kul 5ptg hari2. Tapi hari ni balik awal sbb habis kerja cepat.

(Sebab tu ada masa menaip skrg ni)

Ada cerita best nak kongsi?

Ada! Dah kerja, macam2 ragam manusia aku jumpa. Dan aku gak baru faham suasana hospital kerajaan ni camne sebenarnya. Paling tak tahan bila deal dengan pesakit yang baru masuk ward terus nak mintak 1st class. Kurang suka sebenarnya nak layan orang2 yang macam ni. Sikit2 nak cepat dan tak tau nak bersabar. Tapi apa boleh buat, org kata customer is always right! Zas layan~

Satu benda yang aku perasan kat ward, dari segi penjaga melayu dan cina. Ni bukan nak racist ke apa tau. Tapi serius cakap, mmg obvious beza sgt. Kalau tengok anak org cina jaga emak dia, rasa terharu sgt. Prihatinnya. Cuma kdg2 ada je yg ter-over. Contoh, pernah sekali pesakit disahkan menghembuskan nafasnya yg terakhir, kemudian kuat gila anak2 dia meraung. Gegar ward aku weyh. Ada jugak yang every hour mesti pergi kaunter mengadu mak dia ada masalah sekian3.

Oh ya, lupa nak cakap. 1st day aku jejak ward, aku ada tegur sorang pesakit ni. Sempat la salam2 tanya2 sikit dia sakit apa. Lepas tu, tak lama kemudian aku diberitahu makcik tu collapsed hokay. Adakah itu satu petanda tak baik untuk kerjaya aku yg baru nak membangun ni? Wohoo, mintak dijauhkan. Then attended CPR, dan innalillah. Semoga arwah ditempatkan dikalangan orang yang beriman. Masih ku ingat lagi muka arwah sampai sekarang....

MO garang tak?

Kat mana2 mesti ada MO yang garang. Dah banyak kali kena marah. Tapi terima je lah. Semoga aku kuat setiap hari. Doakan k.

Rasanya setakat ni je lah. Nanti ada masa aku sambung citer lagi. Besday aku baru lepas. Mesti korang tak tahu kan. Takpe tak sedih pon... Aku harap yang terbaik je lah untuk umur Christmas kali ni. Akhir kata, tq sudi baca blog ni.

Salam dan jumpa lagi~

P/s: Gaji? Belum dapat lagi. Sabo!

Saturday, July 20, 2013

Kenangan Ramadhan dulu-dulu

Salam.

meh sini, aku nak cerita satu rahsia kat korang...

Aku pun ada kenangan yang tak dapat dilupakan sewaktu kecil dulu. Kenangan nakal..haha.

Dulu-dulu aku selalu tolong mak suapkan adik makan tengahari. Aku hanya gorengkan adik nasi dan telur pastu tambah kicap sikit, siap! Bau dia, memang seolah-olah ingin menggugat imanku yang sedang berpuasa waktu tu.

Namun, imanku semakin lemah bila bau nasi goreng kicap yang sedap tu tiba di perutku. Aku tekad. Masa nak suap adik, dan bila dah pastikan yang line semua clear je, aku pun suap diri sendiri. Wow enaknya. Hilang juga akhirnya lapar yang ku tahan sejak pagi tadi.

Jahatnya aku kan?

Dulu, aku bersekolah agama pada waktu petang. Aku juga agak lincah orangnya. Selalunya aku berjaya menahan lapar. Entah kenapa waktu tu aku rasa letih sangat. Lantas aku mendapat satu idea nakal.

Tangan diangkat. 'Ustazah, boleh saya ke tandas?' Aku terus meminta izin ustazah untuk ke tandas. Dan aku membasuh muka. Namun aku tetap letih dan tak bertenaga. Air paip ku buka dan minum setelah ku pastikan tiada orang yang melihat. Aku kembali ke kelas sambil tersenyum kenyang..hehe.

Haa, adik2 jangan tiru perangai buruk akak tu pula ye. (Rasanya selamat kot sebab mana ada budak2 baca blog ni). Yup. Kalau difikirkan balik, menyesal juga sebab dah menipu mak. Ampun mak. I promise tak buat lagi...hehe.

Dulu-dulu, anak-anak kecil akan diberikan ganjaran mengikut berapa banyak hari mereka berpuasa. Ganjaran yang diberi selalunya berbentuk wang. Cara tu dilihat lebih senang dalam usaha mendidik anak2 belajar berpuasa.

Haa, nampak tak betapa aku ni jenis tamakkan wang. Demi duit, sanggup minum air paip, nasib baik tak sakit perut lepas tu, kuang3.

Ok lah, dah baca tu, harap2 rahsia kita sampai di sini saje ye. Biar pecah diperut jangan pecah di mulut! Selamat menjalani ibadah puasa dengan jayanya buat semua umat Islam :)

Salam.

Wednesday, July 17, 2013

Laman Sosial?

Pernah bayangkan tak.. Yang satu hari nanti tiba-tiba Facebook diistiharkan tutup buat selama-lamanya. Atau mungkin Twitter, Instagram dan laman sosial yang lain juga ditutup.

Apa agaknya yang bakal berubah?

Boleh ke golongan yang dikatakan anti-social gara2 social media bertukar menjadi ramah serta merta? Atau result exam terus melonjak naik? Atau mungkin permainan tradisional mula mendapat tempat di hati remaja kini?

Bunyi nya macam social media ni membawa malapetaka je. Tak boleh ke berfikiran positif sikit..

Satu benda yang aku perasan, dulu-dulu laman sosial memang menjadi laman suka-suka dan hiburan sahaja. Tapi kini, aku akui yang ianya boleh dikategorikan sebagai satu keperluan;

Di situlah tempat kita bersosial, mengetahui info terkini, berjual-beli, menambah ilmu pengetahuan, bermesyuarat, reunion, berdakwah dan banyak lagi la.

Tapi ingat..

Asalkan jangan taksub dan ayuh manfaatkan ia dengan sebaik yang mungkin.

Tuesday, July 16, 2013

Induksi 22 Julai 2013

Salam.

Alhamdulillah. Akhirnya surat induksi/PTM yang ku tunggu-tunggu selama lebih kurang dua bulan lamanya, tiba juga di kediamanku pagi sabtu lepas. Maka terjawablah segala teka-teki tentang tarikh induksi sebelum ni.

Memang banyak spekulasi yang timbul sepanjang fasa menunggu surat tersebut. Tak mengapa lah, yang penting fasa tersebut dah berjaya kami lalui.

Terima kasih Allah. Tq Mr posmen.

Dah bersediakah aku? Pastinya belum! Cuak, takut, gementar dan perasaan lain yang sama waktu dengannya kini ku rasai. Tu lah, siapa suruh tak ready lagi awal? Cuti sakan bebenor...

'Huu mane tau induksi diawalkan. Ingatkan buat lepas raya...' Aku cuba memberi alasan yang tak best langsung.

Hey mane boleh ingat2. Ko kene ready bile2 masa je.

'Ala, nak rayeeeee...'

Huu macam budak kecik! Cuba berkorban sikit. Bukan ke hidup ko baru nak bermula, jangan jadikan raya sebagai alasan. Selamat berkhidmat untuk negara.

'Ye, baiklah.'

Mata ku pejam. Nafas ku tarik dalam2. Otakku cuba membayangkan.. Hidup aku seorang doktor pelatih. Fuh.

'Ya Allah, kau permudahkanlah urusanku. Betulkan niatku. Semoga aku ikhlas dalam menjalankan segala tugas dan tanggungjawab yang bakal ku galas tak lama lagi. Amin..'

Akhir kata Belle', selamat menjalani ibadah puasa buat semua umat Islam. Dan, Jangan lupa doakan yang terbaik untuk Mesir.

Salam.

Saturday, July 6, 2013

Aku stress sebab . . .

Ceritanya begini..

Pada suatu hari, berlaku perbualan antara Mer Monolog Belle Dan cik Belle. Saksikanlah situasi tersebut. enjoy!

******
wowo.. chop! kau ni dah kenapa?

"Aku stress!"

Yela, itu aku tahu, tapi kenapa?

"Aku stress, stress!"

Hurm, meh aku teka. Ni mesti sebab surat induksi tak sampai-sampai kan?

"Bukan! ada benda yang buat aku lebih stress dari tuuuuuuuuuuuu."

Haa, aku tau. Sebab kau takde duit. Yelah, sape suruh pergi berjoli ke Korea kan. Pastu tak hajak aku kan. Haa padan muka kau.

"Takde duit? Ye memang aku stress takde duit, tapi bukan. Ko silap. Nice try bro!"

aik salah lagi? Haa cuba kau bagi clue sikit.

"FB."

FB? okeh tau dah. sebab ramai membe ko dah kawen? ko jeles lettew. Ala tak payah jeles, masa kau akan tiba gak tak lama lagi. InsyaAllah aku doakan. Kalau tak tahan sangat stress tu, deactivate je FB ko tu, senang citer.

"hey hey apa kau merepek ni. Tak jeles langsung k, cemburu je. Papepun aku doakan kebahagiaan diorang terutamanya buat seseorang yang langsung tak jemput aku ke majlis dia. Ah stress!"

Haha, yang lepas tu lepas. Baguslah macam tu, mungkin itu yang terbaik untuk ko. So cuba cerita apa yang buat ko stress ni? Aku dah penat teka, asyik salah je. Give up ar gini.

"Aik, tak sangka aku ko ni cepat mengalah juga orangnya. betul ni dah tak nak teka lagi? ok lah, masa dah tamat. Meh aku bagitau jawapan sebenarnya...jeng jeng jeng..."

Gedik giler..

"aku stress sebab...

sebab..

jap, ko kena janji jangan gelak k?"

ye lah,  I promise! *sambil tangan diangkat dan mulut dikatup*

"aku stress sebab

.. asyik tak lepas level Candy Crush Saga ni! Pastu nyawa asyik abes je. Nak mintak ngan orang segan. Tension tau takkkkkkk!"

hekeleh..ade yang makan kasut tengahari buta ni karang!

"I'm sorry."

-Tamat-
p/s : Hanya para pemain Candy Crush  Saga Game je yang faham perasaan tension itu..muahaha.

Friday, June 21, 2013

A Trip to Korea : Places we go

Salam.

Let's continue.

Day 1 : Hi Korea & E-Land Cruise

As soon as we arrived around 3pm, our tour guide, one of Korean University Student, a Malaysian has brought us to Jongnowon Hostel to check-in.


sangat tertarik dengan posisi TV touch screen yang sangat menjimatkan ruang

Malamnya pula, kami pergi makan kebab dan naik cruise.

Persembahan bersahaja daripada barisan pelakon/pelawak yang sememangnya memikat hati penonton. Kagum sangat tengok ekspresi muka diorang!

Day 2 : Shopping!

Ni kuih tradisional Korea. Sedap!
Masa gambar ditangkap, oppa berkata kepada ku; 'Hurry up, I'm busy!'

Hasil tangkapan sepanjang di Korean style tradisional market.

Sepanjang hari asyik berjalan je. Kami menaiki subway, macam monorel/KTM. Tapi subway diorang memang terbaiklah. Selain ianya dibina dibawah tanah, ia juga sangat sistematik dan memudahkan sesiapa sahaja untuk pergi ke mana sahaja. Janji ada kaki yang sihat! 

Oh ya, aku diberitahu bahawa mereka ada peraturan semasa menaiki escalator dimana kita dikehendaki berada di sebelah kanan melainkan kita hendak berjalan. ada membe aku kata, itu memang peraturan naik escalator. Begitu rupanya. Kalau begitu, kenapa Korea sangat obvious tetapi Malaysia tidak? Mungkin orang Korea berjalan lebih cepat daripada kita.

Day 3 : Namsan Tower


Takut gak time tengah lompat tetiba Time Capsule meletus kan..hoho

Harini keje kitorang cuma melawat sahaja. No more money to be wasted. Pagi-pagi lagi dah pergi ke war museum tapi kitorang cuma menikmati pemandangan di luar sahaja. Tak mau masuk dalam..bazir masa dan tenaga je..haha. Then kami ke Seoul Tower dan Hanok Village melawat Time Capsule. Apa dia Time Capsule tu? Korang boleh google sendiri kalau nak tahu lebih lanjut. Menarik gak sejarah dia.

Day 4 : Nami Island


Hari ni hari Nami. Kesian tau aku sebab baru tahu yang di sinilah penggambaran Drama Winter Sonata dijalankan. Tapi yang lagi kesian adalah aku belum tengok drama tu..tsk tsk. Kata kawan aku cerita tu sedih. Balik korea terus Youtube and layan sampai lebam.

Sepanjang di Pulau Nami, banyak gila pemandangan menarik yang ada. Bayangkan musim panas je dah best, apatah lagi kalau dapat gi musim salju? Boleh feel2 winter sonata gitu.. Kat sana, sebelum korang masuk better amek peta dia dahulu supaya dapat lawat semua tempat yang ada dan kalau sesat senang jumpa jalan balik..hehe.

Day 5 : Bye Korea, tsk tsk!

Kesian kat kitorang, pagi2 kul 6 dah kena gerak gi airport sebab flight pagi tu kul 8pagi. Pengajaran tuk vacation kali ni ialah kalau beli tiket flight, pastikan sampai ke destinasi malam dan bertolak pulang malam. So, takdelah vacation yang sepatutnya 5 hari cuma jadi 4 hari je nanti. papepun, Korea best!

Till here. Salam.

Tuesday, June 18, 2013

A Trip to Korea : The foods that we eat.

Salam.
Minggu lepas, aku berpeluang melancong ke Korea bersama 3 orang rakan sekolej RCMP yang lain. Kami ke sana selama 5 hari, dari hari Rabu hingga Ahad. Sebenarnya, trip ni aku tak pernah jangka untuk join sekali sebab diajak last minute, lebih kurang seminggu sebelum tu. Diorang plak memang dah lama plan, sejak exam final lagi haritu. 

So aku agak rugi dari segi tiket kapal terbang je lah. Tapi takpe, sebab pengalaman ke Korea kali ni adalah kenangan paling manis untukku. Ianya seolah-olah satu rewards je sebab ku dah berjaya tamatkan Ijazah MBBS April yang lalu..ecewah!

So, let's see the foods that we eat..

Day 1

Kebab Ayam & Daging

Day 2

Nasi Briyani

Day 3

Day 4

Nasi Goncang at Nami Island

Ikan Bakar & Sotong masak pedas

Susu Pisang

Belle: Hurm, tak susah sebenarnya nak cari makanan halal di Korea asalkan ada Tour Guide (eh boleh plak macam tu?)

Chow dulu, nanti sambung cite lagi.. daa. Kamsahamnida!

*Kamsahamnida = Thank you / Terima kasih

Sunday, May 26, 2013

My current updates

Salam.

It has been a while since I wrote about the above title. The latest one was entitled MINI CONVO, which is posted about a month ago. How time flies! And right now, I'm sitting in front of my lappy to write a post, (takkan nak jual nasi lemak pula) while waiting to go to my friend's wedding jap lagi.

What happened during a month ago? Or to be more specific is what am I doing at home?

Actually, I had no intention to tell my daily life here. But since Instagram Facebook and Twitter has been created and I already signed all it up.. they really made my work easier. And I better let the photos speak themselves ~

Zulaikha & Aiman's Wedding (11th May 2013)





A visit to my Atok Abah's place at Kota Tinggi Johor. 
"My name is Han," said Atok Abah.
-24th May 2013-


and you still can't believe that Shah Rukh Khan is my uncle?

Ayuni & Hamzu's Big day! - 25th May 2013





'Can I speak in Malay?' Belle.

'eh, aku kan CEO blog ni. Maka ku tidak memerlukan izin sesiapa!'

Baiklah. Mari teruskan pembacaan anda.

Seperti yang kalian lihat. Hari-hari minggu ku dipenuhi dengan sesi menghadiri undangan perkahwinan rakan-rakan sekolah lama. Belle, sila hargai waktu lapang sebelum sibuk. Tahniah kawan! Semoga masjid yang dibina berkekalan dan cepat-cepat timang cahayamata k, amin =)


Selain tu, aku tak buat pape sangat pun untuk cuti kali ni. Hanya duduk goyang kaki di rumah sahaja sambil tunggu surat dari KKM tiba di pintu rumah. Dengar-dengar macam lama lagi. Kalau betul lama lagi, haruslah aku plan sesuatu untuk dibuat kan? Teringin nak pergi melancong. Hurm, we will see.

Mungkin dah terlewat tapi nak ucap juga. Tahniah Barisan Nasional kerana menang pilihanraya haritu. Semoga Malaysia bertambah maju pasni. Aku doakan yang baik-baik aja. Yang pasti, seronok dapat mengundi untuk kali yang pertama dalam hidupku. Terasa dah dewasa sebab dapat mengundi..eh?

Tahniah juga buat JDT, sebab menang lawan Pahang malam tadi. Sepakan lencong yang sangat menawan! Nanti ada peluang, nak rembat satu jersey JDT tanda aku sokong JDT. Luaskan kuasamu Johor! chewahh.

Oklah. Jumpa lagi. Salam.

update gambar:

Walimatul Urus Dilla & Suami, 25 Mei 2013.


Walimatul Urus Zaki & Isteri, 26 Mei 2013.


Tahniah!