Saturday, September 13, 2014

Ragam orang bersalin

Hampir dua bulan kerja aku duk menjaga ibu-ibu mengandung sehinggalah saat mereka  melahirkan bayi-bayi yang comel lotey. Sepanjang dua bulan ni juga lah pelbagai ragam yang aku jumpa.

Antaranya..

"Doktor tolong saya. Sakit sangat ni!!"

Sabar puan. Nak bersalin memang sakit puan. Sakit tu bagus, membantu bayi puan cepat keluar. Lepas bersalin hilang la sakit tu ye. Sabar ye puan. Itu je yang mampu aku buat. Ye. Bersalin memang sakit.

"Sakit doktor! Operate je lah senang."

Puan, jangan cakap macam tu. Jantung bayi elok lagi tu. Rugi kalau kita operate sekarang. Semua orang nak bersalin normal. Operate lagi bahaya. Sabar ye puan. Sabar. Ye. Bersalin memang sakit.

"Abang urut la belakang saya ni. Sakit tau tak."

Terdiam. Sambil pesan dekat si suami. Sabar ye encik. Tak lama je lagi tu. Berdoa supaya dipermudahkan segalanya. Ye. Bersalin memang sakit.

"Maaf ye doktor saya terberak."

Takpe puan jangan risau. Berak aje kat situ, nanti kami cuci. Ye. Bersalin tak boleh pergi tandas dah. Sebab tu berak dulu siap2 haha.

"Doktor, tak boleh teran. Tak larat. Tak boleh!! *Pengsan*"

Puan jangan macam ni. Kena kuatkan semangat. Lagi sikit je. Teran puan terannn. Ye bagus2. Kepala anak dah kat situ je tuuuu. Ye nak bersalin kena kuat dari semua segi. Mental rohani dan fizikal.

Ye bersalin memang sakit. Tak dapat digambarkan dengan kata2 mahupun gambar sekalipun. Namun ianya memang satu proses yang unik dan indah. Anggap je yang sakit itu penghapus dosa. Bertuah lah menjadi seorang ibu. 

So, dah tau bersalin tu sakit, masih nak menderhaka kepada ibu kita? Tak patut. Memang tak patut.

Ok bye. Nanti sambung cite lagi :)

Wednesday, September 10, 2014

CGM and HB

Today is my off day or else CGM (cuti ganti mingguan)

*setiap minggu Aku dapat satu CGM. Boleh minta bila2 masa ikut suka hati tapi tak best sebab kena apply seminggu sebelum masuk bulan seterusnya. Tak best la. Aku bukan orang yang suka merancang awal. Follow the flow je. Akibatnya, CGM yang dapat ku habiskan dengan spontaneous activity. 

Panjangnye bebel pasal CGM?

Sedih sebab minggu ni tak dapat attend wedding kawan baik akibat daripada apply CGM hari yang salah.

Ok cukup.

Minggu lepas genaplah umurku men-tua lagi setahun. Alhamdulillah kerna dikurniakan kehidupan yang boleh dikatakan OK. Dah ada kerjaya cuma belum berkeluarga. ALLAH masih mahu aku menjaga ibu ayah lagi agaknya. Fikir positif. Serahkan je urusan jodoh pada-Nya.

Kamu2 hentikan bertanya. Jawapan aku masih sama. InsyaAllah. Kalau ada ada laaa..

Kau ok Belle?

I'm fine.

Aku rindu nak menulis. Maksudnye aktif macam dulu. Sekarang ni aku jarang membaca, isu semasa pun tak tahu sangat. Kekangan tersebut membantutkan minat aku untuk menulis. Sebab tu akhirnya aku menulis pasal CGM je kali ni. Kenapa jarang membaca? Sebab balik kerja terus tidur. Tak bagus ni. Mari berubah. 

Doakan saya.

Salam.