Thursday, October 28, 2010

Jangan asyik ingat Laut sampai lupa Darat


"Bila dah berjaya, lupa daratan. Macam kacang lupakan kulit!". 

Pernah anda dengar kata-kata sinis macam tu? Siapa tak pernah dengar, kena banyak makan garam lagi kot..haha. Hari ni, aku jumpa seseorang yang tak lupa daratan. Nama dirahsiakan. Dia merupakan pensyarah di kolej ku. Semasa mengajar kitorang tadi, dia menceritakan kisah hidup dia. Sejarah daripada dia menjadi seorang pelajar sehinggalah dia menjadi dia yang sekarang.. iaitu seorang Doktor Pakar yang berjaya! 


Kenapa aku kagum? Kenapa aku kata dia tak lupa daratan? eh, kita guna perkataan 'beliau' lah lagi proper kan..hehe. ok! Beliau ni 'Malaysian' (kebanyakan pensyarah di kolej ku ialah 'foreigner' iaitu bukan warganegara MALAYSIA) dan beliau berbangsa Cina. Beliau mendapat Ijazah Perubatan di Universiti Malaya. Umur beliau kini 60-an la. (Zaman dulu, bukan senang nak masuk Medic UM kot). Kemuadian, beliau menyambung pelajaran di luar negara untuk menjadi doktor pakar...dan bla bla bla dan blahh sampai lah beliau berjaya menjadi seorang Doktor Pakar. Ok, aku tahu korang mesti dah bosan dengar aku membebel kan...ZzzzZZ (T-T)

Belle, cepat ke tajuk utama!!..    baik lah tuan ^__^

OK. Actually. Aku nak bagitahu yang beliau ni berjiwa besar, kata orang BIG HEART! Beliau sangat lah berbangga menjadi seorang rakyat Malaysia. Beliau sendiri cakap camni, 

"I enjoy my Nasi Lemak and my Laksa. Two thousands ringgit per month is good enough for me to stay here (Malaysia). And all my childrens graduated. I even want to die here maa." 

Untuk pengetahuan korang, sebelum ni, beliau pernah dan banyak kali jugalah dapat tawaran untuk bekerja di luar negara. Gaji yang ditawarkan ada la mencecah lebih kurang .. sejuta dalam setahun. Sejuta tu!!! Tapi beliau dah tolak tawaran tu dan beliau prefer menjadi seorang lecturer di RCMP, mengajar kitorang sampai jadi DOKTOR.. daripada bekerja untuk 'WHITE MAN'..hehe. Sikap beliau amat perlu menjadi teladan kepada kita semua. Jadi betul tak apa yang aku cakap, aku dah jumpa seseorang yang tak lupakan daratan!! You are so amazing Dr~

psssst korang..masa beliau bercerita, aku sempat menjeling keadaan di ward hospital. Aku terpandang doktor pelatih Melayu terkejar-kejar merawat pesakit. Tatkala tu, aku berdoa, semoga doktor-doktor yang lari & bekerja di luar negara, pulanglah membantu rakyat negara sendiri. Ramai di sini amat memerlukan khidmat korang..adehhh.... 

 (eh jangan bagitahu beliau, nanti kantoi la aku tak bagi attention sangat masa dia bercerita, kang kena attack pula masa OSCE exam. aku ni boleh tahan kuat berangan gak orangnya..hakhak)

Beliau ada beritahu, yang pencipta 'pendrive' yang digunakan oleh kita dan korang-korang seharian, cocok sana.. cocok sini, sehingga virus pun merebak (erk tiba-tiba). hah siapa yang cipta?? Cepat teka! orang Malaysia. (aku baru tahu). Dia dah kaya kot kat luar negara tu then tak nak balik balik Malaysia dah. Siapa yang rugi? Malaysia juga yang rugi. Kesian Malaysia. Jadinya, apa yang aku cuba sampaikan di sini adalah, janganlah kita menjadi seperti pepatah "Kacang melupakan kulitnya". Harap-harap maksud tersirat di sebalik pepatah best tadi tu dapat diserap secepat mungkin, sepantas kilat oleh kalian yang membaca. Thank you! Kita jangan lah jadi seorang yang lupa daratan. Ingatlah asal usul kita. Cubalah dan ayuhlah berbakti pada negara (pesanan buat diri sendiri juga). Kalau bukan kita yang nak beri sumbangan pada negara, siapa lagi. Takkan lah PATI plak..adoyaiiii (ok just kidding )

Akhir bicara..


Berikut merupakan pesanan beliau agar kitorang dapat belajar bersungguh-sungguh dan ianya berbunyi;

"We study to be a good DOCTOR, to be a good Engineer, to be a good Lawyer"

Berikut pula merupakan ucapan khas untuk kalian yang bakal menempuh peperiksaan akhir semester (exam final) dan ianya berbunyi ;



 Semoga kita semua diberikan kelapangan dada, ingatan yang kuat dan pahaman seperti para Nabi serta diampunkan segala dosa-dosa yang telah lalu. Pada-Nya kita bersujud. Caiyo3. Good Luck!!

Belle' : pssst....ayuh renung-renungkan dan selamat beramal..hehe..(^___~)V. 


I'm proud to be Malaysian!

Saturday, October 23, 2010

Sindrom anak kedua?? ada ker?


pagi ni, semasa aku dan dua orang kawan sedang study di cafe kolej...

aku bertanya, "Eh Usman, ko anak ke-berapa ek?" 
Usman menjawab, "anak kedua dari lima." 
Dan dia pun bertanya aku kembali, "ko?"
"oh, aku pun anak kedua daripada enam." jawabku
Tiba-tiba Usman berkata, "korang pernah dengar tak, anak kedua ni pelik daripada adik beradik yang lain. Aku pernah terbaca la. Aku tak ingat kat mana tapi yang pasti memang ada kajian tentang anak kedua. Balik nanti ko try ar 'search' kat tenet." 
"Oh yeke, tak tahu plak aku..orait!" (sambil aku bertanya kepada Ain -membe yang seorang lagi- dia anak ke-berapa? guess what! dia pun anak kedua lah..oh kebetulannya)

makanya...
lahirlah artikel yang berkaitan dengan sindrom anak kedua yang ku copy bulat-bulat daripada sebuah laman web..jom cek-it-out~

**************************************

1. Adakah kita pernah memerhatikan anak-anak kita secara serius? Adakah pernah kita membandingkan anak-anak kita? Pernah tak kita dapati bahawa mereka berbeza di antara satu sama lain? Anak-anak yang lain cergas dan bijak, tetapi seorang anak kita ini “sedikit berbeza”. Mungkin anak-anak kita yang lain pada usia tertentu, sudah pandai bercakap, mengira dan lain-lain, tetapi anak kita yang seorang agak perlahan atau terlalu perlahan.

2. “Psychiatrist” barat menamakan hal keadaan ini sebagai Sindrom Anak Kedua (Second Child Syndrome) atau Sindrom Anak Tengah (Middle Child Syndrome). Kenapa dinamakan Sindrom Anak Kedua? Kenapa ia kerap berlaku kepada anak kedua? Saya permudahkan untuk kita senang memahaminya.

3. Biasanya, apabila kita dianugerahkan Allah SWT anak pertama, kita menjadi sangat gembira. Ya! Sangat gembira kerana dia adalah anak pertama. Kita menjadi tidak sabar untuk melihat bagaimana rupa parasnya, cantik ke tidak, “mengikut” rupa kita atau isteri dan sebagainya. Apabila dia lahir ke dunia, kita juga menjadi tidak sabar untuk mengambil gambarnya, membeli pakaian dan permainannya, tidak sabar menunggu dia memanggil kita “ayah” atau “ibu” dan lain-lain.

Penyejuk Mata Ayah & Ibu
Penyejuk Mata Ayah & Ibu
 4. Dalam keadaan gembira tersebut, mungkin ketika anak itu baru berusia dua atau tiga bulan, tiba-tiba suatu pagi, isteri kita memanggil kita dengan suara yang agak cemas. Kenapa? Sebabnya, dia membuat sendiri “pregnancy test” dan mendapati “positif”. Kenapa cemas? Sebab kita mungkin tidak merancang atau bersedia untuk anak kedua. Kita mungkin lantaran usia masih muda ketika itu 24 atau 25 tahun, banyak perkara kita mentah. Lalu berita mengandungnya isteri kita itu tidak disambut dengan ceria, malah mungkin kita terlintas di hati untuk menggugurkannya!

5. Sepanjang kandungan anak kedua, anak itu tidak dialu-alukan oleh si ibu dan si ayah. Si ibu tertekan sepanjang tempoh tersebut. Lebih malang jika si ayah juga mengenakan tekanan kepada si ibu justeru masalah-masalah berkaitan atau tidak. Maka lahirlah si anak itu dalam keadaan dia dibenci atau (lebih manis) tidak disukai oleh si ibu dan si ayah. Dia dibesarkan dalam keadaan “terpaksa”. Maka berlakulah “second child syndrome” tersebut.

6. Ini juga dipersetujui oleh psychiatrist barat. Sebagai contoh:-
Alfred Adler, an Austrian psychiatrist who lived around the same time as Sigmund Freud, was one of the first theorists to suggest that birth order may influence personality. He suggested that birth order leaves a life-long impression on one’s style of life, the way s/he deals with friendship, love, and work. Other things that influence a person are parental attitude, illnesses, disabilities, gender, and the social, economic and religious situation of the family.
Untuk membaca sepenuhnya, klik sini

6. Di sebabkan sikap ibubapanya, anak tersebut mengalami pelbagai masalah sewaktu pembesarannya. Sedarkah kita, bahawa masalah anak itu sememangnya berpunca daripada kita? Insafkah kita akan kebenaran hadith Nabi SAW bahawa ibubapalah yang bertanggung jawab menjadikan anaknya itu yahudi, nasrani dan majusi? Sedarkah kita sememangnya anak itu putih bersih, sebaliknya kita yang menghitamkannya? Artikel Dr Amran Kasimin baru-baru ini mungkin menarik untuk dibaca. >> KLIK SINI
  
SEKIAN

Ahmad Jailani Abdul Ghani
18/04/09
www.ustjai.wordpress.com (reblogged from here)

*********************************************

belle' : semoga kita sama-sama mendapat manfaat daripada post kali ini. especially bakal2 ibubapa..hee.  wassalam 

>> psstt.. harap mak abah tak baca post ni. Ye la, takut mereka terasa pule. Nabila tak pernah salahkan mak abah kalau perangai nabila sama cam yang artikel di atas sebut tu. Kebetulan je tu kot. dan ianya mungkin disebabkan nabila ni memang dah pelik..kan kawan-kawan...hehe (^___^)V

manusia itu..

Manusia...
 lebih suka GOSIP drpd INFO,
lebih suka FANTASI drpd REALITI 
&
 lebih suka AUTA drpd FAKTA..

Hasil tangan Belle yang tak berapa nak kreatif (^_^")











Friday, October 15, 2010

HOUSE 6 EP14

"You blogged our argument? I asked you to quit talking about me. I don't want a bunch of people that I don't know hearing stuff that's meant to be between me and you." said a husband.

"I write about my life and you are a big part of that." the wife replied.

The husband said, "That's great! I want to be a big part of your life. But I don't want to be a big part of their life! Take it down, erase it, delete it. Make it go away." 

>>kadang-kadang tidak semua benda perlu kita kongsi dengan semua orang dan sebab itulah wujudnya perkataan 'RAHSIA'~

Dialog dipetik daripada drama HOUSE season 6 episod 14.

kalau berpacaran


Sohaimi Mior Hassan
Kalau berpacaran
Memang banyak pantang larang
Menjaga susila
Ibu bapa adik abang

Apabila berdua
Carilah tempat yang terang
Agar tidak pula
Mencuba aksi terlarang
Korus
Boleh pandang-pandang
Jangan pegang-pegang
Duduk renggang-renggang
Bertambah sayang
Biar malu-malu
Biar segan-segan
Kerna malu itu
Perisai orang beriman
Ana Raffali
Kalau berpacaran
Jangan tunggu lama-lama
Kalau dah berkenan
Jumpalah ayah dan mama
Hantarkan rombongan
Meminang dengan segera
Kalau terlambat kasihmu disambar buaya
Ulang korus
Altimet
Yeah
Kita sambung cerita
Kalau kamu berdua
Aku yang ketiga
Aku penambah perasa
Akulah pendarab nafsu serakah
Hai teruna bikin perangai selamba
Hati si dara kata tak apa
Berani buat terima padah
Kalau tak sedia
Ucap syahadah
Ulang korus 2x


belle' : okay..biar malu-malu tau..peace no war (n_n)V

Monday, October 11, 2010

Tolong jangan jadi orang tak sabar cam Belle'

Mata ini tak membenarkan aku menutupinya lagi, belum tiba masanya lagi barangkali lalu bermulalah sebuah post yang bakal aku coretkan di sini. Apa khabar pembaca setia belog hambar SYAFIQAH BELLE'. (T-T). Oh lupa nak bagitau. Aku telah pun menukar nama timangan belog ini kepada Wake Up Syafiqah Belle'! The time says. !! Oh memang perlu agaknya nak bagitau kat korang ye (-_-") Kepada yang perasan akan hal itu, bagus lah. Itu tandanya anda memang pembaca kesayangan saya .. heheh (tak masal kan saya). "Kenapa tukar Belle'?". Em akhir bicara akan aku revealkan sebabnya k, tunggu. Meh dengar celoteh ku sebentar..boleh? bagus..jommm ayuh!

Seminggu telah pun berlalu, esok (hari ni) bermulalah hari Isnin seperti biasa. Aku seperti orang-orang lain (bukan orang disini, tapi orang di sana k), membenci amat hari Isnin. Eh ada orang yang suka kot. Tapi ikut mood jugak lah. Kadang-kadang aku suka hari Isnin kalau weekend aku dipenuhi dengan aktiviti yang best. kalau aku tak suka, ianya disebabkan sebaliknya lah kan. Got it? So, enggak perlu dijelaskan, sudah terang lagi bersuluh..sebab utama aku kata aku benci hari Isnin sebab, weekend yang lepas aku tak isi dengan sebaiknya. Uwaaa. Study? Usah cakap la. Jalan-jalan? Hmm ade lah, pergi UO beli barang dapur nak masak. 
(ku bukan jenis yang rajin masak di rumah..jangan silap sangka..pleasee...hee)

Ye. Aku masak. Masak nasi, masak air. Heheh. Yang lain, aku tolong tengok roomate ku masak SUP AYAM dan SAYUR GORENG. Best la, kitorang enjoy memasak. Tapi tapi tapi. Potong mood betul lah. Boleh plak terbocorkan freezer peti ais. Tu lah tak sabo sangat nak pecah kan ais yang membeku dengan lena nya kat dalam peti tu.  Eh, takkan la roomate aku yang buat, mesti lah insan kecil bernama Belle' yang buat. Sebelum tu roomate aku dah pesan, jangan guna pisau. Aku degil. Aku ambil gak pisau yang boleh tahan tajam dan mula mencucuk-cucuk ais dalam freezer tu. Dan tak lame kemudian...fushhhh (bunyi gas keluar). Adoi mak abah. "Apa aku nak buat ni??" Cuak jugaklah. Gile kau tak cuak..haha. bukan murah peti ais tu, baru plak tu..Bell bell bell. Habis terbang melayang duitku..uwaa.

So! Pengajaran nya di sini. Silalah hati-hati dalam melakukan sesuatu perkara.
Jangan degil, dengarlah cakap orang. Kalau orang dah kata jangan Belle, jangan lah..haha. Last but not least! Banyakkan bersabar. Kalau aku tunggu ais tu cair, bukan ke tak jadi semua ni. Istighfar banyak-banyak ye Belle'.

K lah mata dah berkata, "tutuplah daku sebelum aku menutupimu" (sila abaikan maksud tersirat) manakala tangan berkata, "stop! stop! stop!"..with that I end my bebelan.

Ops lupa..I dah janji ngan U olz (apesal tiba-tiba gedik nih..huhu). Sebab aku tukar nama belog ni adalah, aku suka lah dengan tajuk Filem hindustan yang baru aku beli = WAKE UP SID!. Filem lakonan Ranbir Kapoor (pelakon baru la bagi yang kurang mengikuti perkembangan artis bollywood). Sebab minat ngan Ranbir Kapoor pun ye jugak...hehe (^_^)V

p/s : bersabar itu separuh daripada iman. Harap korang dapat sesuatu daripada post ku kali ni..peaceV 

Sunday, October 10, 2010

Tahniah Dr Sheikh Muszaphar Shukor (T-T)





Dr Sheikh Muszaphar Shukor berkata..

 "Saya mula tertarik dengan Dr Halina semasa mengajarnya (Dr Pelatih) kerana dia mampu menjawab semua soalan yang diajukan.

So ALL future Docs.. Did you get 'the message' here? (^_^)V..


Friday, October 8, 2010

Trouble is a Friend

Emm .. kenapa kan .. aku mudah menyelesaikan masalah orang .. bagi nasihat itu ini ... aku suka nak tolong menyelesaikan sesuatu yang kita panggil MASAALAH .. tapi bila benda alah tu jadi kat diri sendiri .. aku jadi cam bingung .. akuu tak tahu nak selesaikan macam mane .. akhirnya aku biarkan .. dan biar .. huhu .. normal ea camtu? ..  ke abnormal? Ya Allah, tabahkan hati hambamu ini dan padamu ku bersujud .... p/s : TROUBLE is a FRIEND .. lalalala


Thursday, October 7, 2010

Yang Lalu Biarlah Berlalu

Mengingati masa lalu dan menghadirkan kembali dalam kehidupan kita sekarang, kemudian bersedih atas kedukaan dan kegagalan di dalamnya merupakan suatu tindakan yang bodoh dan gila

Bagi orang yang berfikir, peristiwa masa lalu akan dilipat dan tidak akan dilihat kembali.

Jangan hidup di dalam mimpi-mimpi buruk masa lalu, angkatlah diri dari fantasi tersebut!

Apakah kita mengharapkan matahari kembali ke tempat asalnya??

Apakah kita mengharapkan bayi ke perut ibunya?

Air susu kembali ke payu dara si ibu?

Air mata ke dalam kelopak mata?

Padahal semuanya hanya akan mengalirkan kembali air mata kita?

Membuka kembali lembaran lalu hanya akan merosakkan suasana yang ada dan menyiakan perjuangan yang selama ini telah dilakukan

Allah SWT telah mengingatkan kita dengan umat pada masa lalu :
ITULAH UMAT YANG TELAH LALU....
(Al-Baqarah:134)

Dalam sebuah riwayat diceritakan, bahawa terdapat segolongan orang yang mengerti bahasa binatang. Orang-orang tersebut bertanya kepada keldai: "Mengapa engkau tidak merenungi apa yang telah berlalu?" Keldai itu menjawab: "Kerana aku tidak suka akan kebohongan!"

Masalah akan datang jika kita gagal menghadapi masa kini akibat terlalu menyibukkan diri dengan masa lalu.

Kita seolah-olah mensia-siakan keindahan ISTANA yang kita miliki dan mempertaruhkan semuanya demi sebuah penampilan masa lalu yang telah USANG!

Mengembalikan hal yang telah lalu itu MUSTAHIL!

Manusia sebenarnya tidak perlu menoleh ke belakang, kerana angin akan terus berhembus ke hadapan, air akan mengalir ke hadapan dan setiap khalifah berjalan ke hadapan.

Oleh itu janganlah menyalahi sunnah kehidupan!

p/s : Ditulis kembali daripada BUKU Don't Be Sad 'setelah kesulitan pasti ada kemudahan'.

Sunday, October 3, 2010

saje menghupdate sebab bosan sangat

Hmm pagi ni tak terasa nak post sesuatu yang boleh dimanfaatkan bersama, cuma terasa ingin menulis dan bercerita. Ok tak? kalo tak ok, sila close window ni cepat-cepat ye!! hehe. Weekend kali ni, aku isi dengan berada di kampung (Johor), setelah hampir sebulan di Perak after raya haritu. Semalam, teman mak ngan abah pergi kenduri kahwin dan rumah terbuka. Lama gak tak join kenduri kahwin dan berjumpa orang kampung. Sekali jumpa.. biasalah soalan yang kedengaran di telinga ku " anak ea? Laa dah besar...cantik (saje tambah2 :P) belajar ke dah keje? ". Erk sebenarnya tak biasa pun sebab aku ni jenis yang liat sikit ke kenduri kahwin kecuali lah kenduri saudara terdekat. 
Alasan = malas nak bersiap dan prefer duduk rumah..hehe. Kali ni lain, aku rajin plak. Tak tau kenapa. okeh nak dijadikan cerita (sebab cerita kenduri kawen ni bukan cerita utama).. semalam ada dua rumah terbuka yang kitorang sekeluarga perlu hadiri. Satu belah petang, satu pula belah malam.

Yang belah malam, selepas kitorang sekeluarga beriya-iya bersiap..dah gerak dah pun ni nak ke rumah si 'pembuka rumah'.. mesej jemputan ke Rumah terbuka pun dibaca untuk kali kedua. 

"La Bang, bukan hari ni..Jumaat malam Sabtu. malam semalam..lol"... erk aku terkejut dan diiringi gelak ketawa yang serious tak ikhlas (gerem jek hati ni. nasib baik lah emak..hehe). Adeh, kesian mak, busy sangat keje sampai mesej pun boleh salah baca. ish8. Takpe lah. mak. jadinya, tak jadi pergi rumah terbuka, memandangkan perut pun dah berkeroncong, kami ke kedai terbuka. pun oklah.ngeh3. best gak makan nasi putih + tomyam + telur dadar = slurrrpppp!!

Hah, sepanjang dua hari dua malam di kampung..benda best yang aku dapat tentu sekali melayan ASTRO! (abes tu nak gi tengok wayang, takde membe..diorang tak balik..uwaa). Antara cerita yang aku tonton ulangan dia banyak kali ialah CINTA KIRANA & LAGENDA BUDAK SETAN. 


CINTA KIRANA mengisahkan pengorbanan KIRANA terhadap cintanya dimana bekas tunangnya  (GALANG)  dah pun hilang ingatan.Dah la hilang ingatan, boleh plak bertunang dengan orang lain. Sedih betul lah. Dalam masa yang sama, Kirana diminta membantu bekas tunangnya itu untuk memulihkan semula ingatan 'beliau'. Bayangkan ajelah, KIRANA terpaksa duduk sebumbung dengan 'beliau' dan tunang kepada 'beliau'. Tentu-tentu lah hari-hari tertengok diorang bermesra, makan suap-suap dan tak ke sedih gitu..huuu. Suka tau buat cite sedih-sedih..haha. Lagi satu watak yang aku suka dalam cite tu, RAKA. RAKA ni cintakan KIRANA, tapi disebabkan GALANG dah kembali.. KIRANA mestilah pilih GALANG. RAKA pun terpaksa lah berundur dan sanggup berkenalan dengan perempuan lain demi nak lupakan KIRANA. ayat yang best dari RAKA yang aku ingat, lebih kurang macam ni lah ea " Aku rasa aku perlu jujur, aku masih tatap cinta sama KIRANA walaupun aku tahu dia tidak ada perasaan yang sama pada aku. HIdup ini perlu diteruskan. Dan aku harap kau percaya sama aku, dan kita akan bahagia selamanya." kata RAKA pada perempuan yang dikenalkan oleh ibunya kepadanya.



Drama Lagenda Budak Setan pulak, macam best sebab aku memang tak tengok lagi movie dia.  (Lagenda Budak Setan diadaptasikan daripada sebuah novel. Selepas Filem berjaya dihasilkan, kini die didramakan pula). Rupa-rupanya bukan ada dua heroin dalam cite tu ea, tapi mereka adalah watak yang sama cuma berubah wajah..haha. Ok fine, memang perlu tengok..tapi entah bile lah boleh tengok lagi. Kat Perak takde ASTRO..uwaaa. P/S : aku tak malu nak ngaku yang aku memang meminati drama dan filem MELAYU. Kalo kita tak sokong produk tempatan, siapa lagi nak sokong..ngeee. Yang penting I LIKE JUE Aziz. Lawanya tatkala engkau bertudung..hehe~ peace bebeh (^_^)V




akhir kata dari ku, ayuh lah study sebab exam pun dah nak dekat..hehe .. Pada rakan-rakan ku yang dah abes belajar dan masih menunggu atau dah pun dapat tawaran bekerja..GOOD Luck!! For now this is ... The END ~