Saturday, March 23, 2013

Alhamdulillah. Tahniah budak!



hey!
semoga berjaya mencapai apa yang dicita-citakan selepas ni
teruskan menjadi adik yang baik kepada kakakmu yang cute ni
hehe

Monday, March 18, 2013

wanita baik itu . . .


Wanita baik itu 
dijanjikan untuk lelaki yang baik 
dan sebaliknya.
Telah terungkap sebaris nama lelaki di Loh Mahfuz untukmu. 
Cuma peribadinya ditentukan oleh 
sejauh mana ketinggian peribadimu. 
Jika kau taubat di atas jalan yang diredhai, 
insyaAllah, 
si dia turut di jalan yang sama. 
Wahai diri, lupakan segala kegundahan, 
teguhkan diri pada CINTA HAKIKI 
nescaya cinta lelaki soleh turut kau miliki. 
Senyumlah pada sinar yang menantimu di hadapan
Ya Allah, teguhkan aku di jalanMu,
 agar si dia turut berada dalam redhaMu
Ya Allah, perindahkanlah akhlakku,
agar si dia turut dihiasi akhlak yang cantik.
Ya Rahman, aku mohon CINTAMU.
agar jiwa ini terisi, 
hati ini terus tenang 
dalam dakapan KASIHMU.
 Ya Rahim, aku mohon pelihara si dia 
walau di mana jua dia berada.
dekatkan dia padaMu Ya Rabb.
kerana sesungguhnya 
tidak ada sebaik-baik pelindung
 selainMU...

Sunday, March 17, 2013

My current updates.

Hye ALL! I think it's been a while since I wrote about my current updates. 

You can see HERE

I guess, my stress level has increased recently. It’s probably due to a combination of eating too much fatty foods and lack of exercise. If I could, I’d play volleyball everyday. It’s the best method I have to de-stress! I haven’t gone for it in over a month, or maybe a year. 

Actually, I had an intention of going for one this Saturday morning, but then I had to stay in my room. Of course it was because of I need to study for final. (My final exam is just around the corner, 28 days to go! So, can not play-play!) Plus I developed a cough, runny nose, stomach ache and diarrhea last week. Plus it’s raining heavily outside. How come I can get out from my room? 

Orite. I admitted *raised both hand up* that I just make so many excuses. So, people will think that I really want to play Volleyball but I just can't and don't have time for it. It really sounds good for me, at least. That is what we called as better had an intention than never..haha. I'm just kidding! ignore me please.

I prefer this more : Hendak seribu daya, taknak seribu dalih (^__^)Y.

Uh! But I’m hoping I will be able to play Volleyball again, later. I missed you, Volleyball! 
Also, just in case anyone out there is curious what my schedule is for this coming week (my 6th week in Medical Posting), here ya go to feed you, my lovely stalkers out there (tiru ayat Instagram Nora Danish):
  • Mon : Attend tutorial + study
  • Tues : 2nd Attempt Observe Long Case Exam for Medical Posting + Attend Lecture
  • Wed : Attend Bedside + Attend tutorial + study
  • Thurs : Attend Bedside + study
  • Fri: Attend Bedside + study + ready for weekend!
p/s : lub dup lub dup.. exam exam and exam. wish me luck ! XOXO~

smile!

Belle : SPM result will come out next week. 
I wish I'm able to spend my coming weekend with family. 

Tuesday, March 5, 2013

Alia Maisarah : Episod 3 (akhir)

Sebulan kemudian..

 "BOSAN!" Entah bagaimana perkataan itu terkeluar dengan kuat sekali di bibir Maisarah. Lantas telefon bimbit berjenama mini LGnya dicapai. Butang Whatsapp ditekan.

  "Eh, ada status baru. NO ONE CARES.. Kacau jap la.."

Sarah : who said no one cares?

  Sarah menanti dengan sabar. Namun dia gagal mengawal perasaannya lalu menyembamkan mukanya ke bantal. Telefon bimbitnya digenggam erat.
  Bunyilah, bodoh! Bunyi! Bunyi! Bunyi!
  Namun, LG tetap diam seribu bahasa.

Dua hari kemudian..

Sarah : kenapa kau tak reply? kau marah kat aku ke?

Ali : Takla. Aku jarang on Whatsapp

Sarah : Oh, bagus lah. Lega aku dengar. Tak elok marah-marah nanti cepat tua

Ali : baiklah..hehe

  Maisarah kini riang kembali.

  Beberapa bulan kemudian, alangkah terkejutnya Maisarah apabila mendapat berita pertunangan Ali melalui seorang teman. Bukankah dia sepatutnya gembira dan mendoakan kebahagiaan untuk Ali dan tunangnya?

  Telefon bimbitnya dicapai.

Sarah : Tahniah atas pertunangan kau!

Namun tiada balasan daripada Ali. Nombor Anissa didail.

"Salam, Nisa."
"Waalaikumussalam. Haa kau apa khabar? Lama gile tak dengar cerita ni ape cer? "
"sihat...."
"Eh kau ok tak ni? suara kau tu, macam ada yang tak kena je?"
"Ali dah tunanggggggg."
"So what?"
"Kau ni. Aku serious, ko main-main plak."
"Haa betul la. So what kalau dia dah tunang. Bagus lah. Cakap tahniah ea kat dia."
"Malaslah cakap ngan ko."
"ok ok. Ko nak cakap ko sedih sebab Ali dah tunang ea. Nangis lah, aku dengar dari jauh ea..hehe."
"uwaaa...."
"Sabar ea Nisa. Kuatkan semangat kau. Yang penting hidup kena teruskan. Aku yakin 'someone' yang lagi baik tengah tunggu ko kat mane-mane ni. Cuma kau je yang tak tahu. Sabar ea."
"Bodoh kan aku?"
"Kenapa plak cakap macam tu? hei, kalau bodoh tak masuk Universiti tau. ape daa."
"Ye la. Masih bersedih sebab Ali."
"Aku faham perasaan kau. Biasalah tu. Bukan senang nak lupa cinta pertama ni."
"ok, dah start dah dia.."
"ei, walaupun aku tak pernah bercinta, tapi aku kan Novelis...hehehe."
"Thanks Nisa sebab memahami aku. Kau lah sahabat sejati dunia akhirat."
"Ingat, kau kena bersyukur. Pengalaman lah yang mematangkan kita. Nak bersyukur, jangan pandang atas, tapi pandang bawah."
"Baiklah Ustazah Nisa..hehe."

Maisarah kembali tertawa.

'Ali, aku doakan kau bahagia disamping orang yang tersayang. Tahniah.'

-TAMAT-