Saturday, August 27, 2011

4 hari sebelum Hari Raya 2011

Kisah bermula apabila aku terpaksa bergegas ke kolej kesayangan ku, RCMP semata-mata ingin melunaskan kerja penghantaran borang elektif. Info : Elektif merupakan posting aku untuk Phase 3B seandainya aku lulus exam pada bulan Oktober ini. 

Setelah kerja tersebut berjaya dijayakan dengan jayanya, aku terus bergegas pulang ke kampung. Jangan ditanya untuk apa kerana sudah pasti ianya merupakan soalan BO***. Yes, aku pulang untuk berhari raya selama seminggu di Johor. Sekiranya anda tertanya-tanya aku menaiki apa untuk pulang ke kampung, ianya soalan yang baik. Dan jawapannya adalah kereta.

Sudah pasti lah aku tidak menaiki kereta ku tetapi menumpang kereta kawan. Perjalanan yang memakan masa selama lebih kurang 5jam itu berada dalam keadaan selamat ye kawan-kawan. Jika tidak selamat, masa kan aku ada di sini menaip sebuah entri. Haiyya... *sila hantuk dagu ke dinding sekarang. Eh gurau-gurau, sila teruskan pembacaan anda.

tet tet tet..a message received!

"Capiq, ko sampai Muo bile? jom buka sama hari ni."

"InsyaAllah aku sampai dalam kul 7. Bole je."

"Ok, nanti jumpa kat Pizza Hut eh."

"Orait!"

Hee bestnye dapat berbuka puasa dengan kawan lama. Tapi, alamak, mak aku..T__T.

Satu panggilan kecemasan terus dibuat. segera!

"er salam Mak. Nabila dah nak sampai Muar ni. Hari ni tak jadi berbuka puasa kat rumah. Nabila nak buka puasa dengan Taib, Hajar, Wana & Zunur kat luo. Pastu nak gi shopping jap, bole eh mak?"

"La yeke. Ok jangan balik lewat sangat, banyak keje nak buat ni. Take care."

"Ok, nanti balik Nabila buat semua keje uma ea..hehe. thanks."

"K, janji jangan tido je nanti."

"erk.."

***perbualan tamat. tuut tuut

dan, jeng jeng jeng..

dari kiri : wana, zunur, syafiqa, taibah, hajar

dan.. Terhasillah sebuah pertemuan yang manis antara kami. Entah bila la dapat keluar sama-sama macam ni lagi kan. Tak lama lagi, masing-masing mesti dah busy kan. maklumlah umur dah semakin dewasa. Komitmen terhadap benda lain pastilah semakin bertambah. Anyway thanks korang, sudi meluangkan masa, sanggup menunggu aku pulang dari Ipoh untuk buat gathering ni. Sayang korang sangat-sangat. Semoga persahabatan kita yang hampir mencecah 20tahun ini kekal buat selama-lamanya.

Oh lupa, Happy Birthday to Cik Wana (yang duk paling kiri sekali). Semoga kau mendapat segala apa yang dicitakan dalam hidup.

Last but not least,

SELAMAT HARI RAYA

MAAF ZAHIR BUAT SEMUA PEMBACA BLOG INI
MAAFKAN KESILAPAN SAYA
SEKIRANYA..
SEPANJANG SAYA MENULIS DI BLOG INI
ADA MENGGURIS PERASAAN SESIAPA
ATAUPUN
ANDA TERASA DENGAN PENULISAN SAYA
AMPUN DAN MAAF SAYA HULURKAN
DARI HUJUNG RAMBUT HINGGA HUJUNG KAKI

BUAT SEMUA RAKAN TERDEKAT YANG MENGENALI DIRI INI
JEMPUT LAH DATANG KE RUMAH RAYA NANTI
INSYAALLAH, 
KUIH RAYA ADA MENANTI KEHADIRAN ANDA
HEHE

JUGA ADA PESANAN BUAT RAKAN-RAKAN UniKL RCMP;
BERHATI-HATILAH BERHARI RAYA
INGATLAH BUKU MEDIC TERCINTA
(^__^)

SALAM.

-JUMPA LAGI AFTER RAYA

Wednesday, August 24, 2011

Kesian kat mak. Tolong jangan jadi macam ni.

Pagi tadi mak call..kring kring..dengan mamainya aku mengangkat phone;

"Apa khabar. Lamanya tak dengar berita anak mak ni. Bila balik?"

"Jumaat."

"cepat sikit balik, boleh buat kuih raya sama-sama. Macam mana posting O&G?"

"Em bole lah. Cuma penat sikit."

"Dah tengok orang bersalin?

"Dah, naik bosan dah ni tengok hari-hari."

"Ajaib kan. Macam mana bayi tu boleh keluar dari rahim ibu. bla bla bla and bla..lalala."

"Aah betul3X.... ZzzzZz.."

"Dah sahur belum?"

"Ha.. oh dah. Eh tak tengah makan lagi." Padahal masih kat atas katil..cover cover

"Eh mak, dah beli kuih raya, langsir dah pasang, sarung kusyen baru dah beli? bla bla bla"

"belum, tunggu kakak balik la."

"k, kem salam sume. bye mak. Zzzzz."

Em kesian mak. Waktu tu jam menunjukkan jam 5pagi. Aku terbangun, tapi waktu sahur ku berlalu tanpa aku menjamah makanan pun. Penat sesangat. Tak larat. Maaf mak. Nabilah mengantuk betol lah..Curious ni! [serious ni]. Nanti Nabilah dah balik rumah kita sembang lagi eh panjang2. Tak sabar nak cerita pengalaman best sepanjang Nabilah posting O&G kat mak, abah ngan adik beradik sume ni.

dan tak sabar nak tanya abah soalan cepu emas ni,

"Em dulu kan masa mak lahirkan Nabilah, Abah ada tak masuk tengok?"

eh curious pulak la nak tahu jawapan Abah (^_^).



er aku tak rasa abah masuk sekali tengok mak bersalin kan aku. 
Cikgu Azali ni kan, nampak je macho, tapi takut. 
Takut jumpa Doktor. 
Kan Abah?? 
:P

Wordless Wednesday ! #12 [Drama terbaik Ramadhan ini]

Saturday, August 20, 2011

Top 10 Blog Lelaki paling 'seksi' abad ini

TEMPAT KE-10

[2936 followers]


TEMPAT KE-9

[2347 followers]


TEMPAT KE-8
[5418 followers]


TEMPAT KE-7

[1003 followers]


TEMPAT KE-6

[17808 followers]


TEMPAT KE-5

[4147 followers]


TEMPAT KE-4

[13546 followers]



TEMPAT KETIGA

[296 followers]



TEMPAT KEDUA

[1306 Follower]


TEMPAT PERTAMA

[3276 followers]


&


infinity (^__^)

[4629 followers]

so, untuk korang punya carta, blog siapa pula ?
nantikan carta Top 10 Blog Perempuan paling 'seksi' abad ini pula k.

Thursday, August 18, 2011

Tips nak tahu awek tu pandai masak ke tak


ada yang bertanya, maka saya pun dengan rajinnya ingin menjawab;

Sebelum aku bagi tips, meh aku definisikan dahulu apa erti 'pandai masak'. Pandai masak ada pelbagai definisi. Kadang-kadang, pandai masak meggi 2minit pun dah dikira pandai masak. Pandai panggang Ayam BBQ pun, dikira pandai masak. Tapi, 'pandai masak' yang aku maksudkan dalam entri kali ini, tentu sekali lah bermaksud betul-betul pandai masak punyer. Err tak paham ke? Ala, jangan la kejam sangat..huhu

AMARAN awal >> pandai masak dan rajin masak amatlah berbeza erti dia. Siapa yang rajin masak mesti pandai masak. Tapi siapa yang tak rajin masak, tak semestinya tak pandai masak. Titik Noktah!

ok! let's straight to the point..

Tips untuk tahu awek tu pandai masak ke tak 
ataupun dengan kata lain
ciri-ciri awek yang pandai masak
adalah....


  1. Tak suka makan lunch kat luar, alasan kononnya nak berjimat, padahal..hehe
    • bila korang ajak keluar lunch aje, mesti dia menolak. Sebenarnya, bukan tak sudi tapi sebab dia nak masak kat umah la. Penat dia gi shopping barang dapur semalam, takkan tak nak masak pulak rugi je duit...hehe. Nak masakkan untuk BF, belum halal lagi.. ye tak? lalala
  2. Asal korang msg je, tanya "awak kat mane tu?" mesti jawapan dia tengah duduk kat dapur
    • Kalau lah dapat awek macam ni kan, bersyukur lah banyak-banyak wahai lelaki. Tapi awas, pastikan dia betul-betul memasak di dapur bukan sedang mencekik makanan kat peti ais pulak..opss..hehe
    • dan mesej la time makan, especially time jam 10-11pagi. kalau si awek belum bangun tido, or tengah update belog.. err teka sendiri lah apa maksud die .. hehe
  3. Tak pernah duduk asrama
    • aku tak pasti, tips ni boleh digunapakai ataupun tidak. Apa yang aku tahu, kalau dia tak pernah duduk asrama, kebarangkalian untuk dia pandai masak amatlah besar. Tapi pastikan dia takde orang gaji !
    • Ye lah, kalau nak dibandingkan dengan mereka yang sejak dari Form 1 dah duduk asrama, sampai dah besar panjang pun still duk jauh dari family.. *tak terasa tak terasa* , diorang sangat kesian kot. Tak banyak masa nak belajar masak dengan mak (semua tu alasan je Belle. Malas tu malas jugak kot..haha)
    • eh tapi ada sorang awek ni, dia duk asrama je tapi pandai masak. memperkenalkan Siti Nur Aminah :-)
  4. Awek korang tu anak sulung / kakak sulung
    • dah nama pun anak sulung, tak kan tak reti masak... tipu giler ah kan. Kecuali ada sorang ni la kan, dia kakak sulung tapi tak reti masak. Dasyat woo..memperkenalkan Syafiqa Belle.. haha
  5. Tanya terus!
    • Tips ni guna paling last la. Yelah, takut terguris hati si awek nanti, tak pasal2 rosak rumahtangga orang, yang dipersalahkan siapa nanti?? aku jugak..
    • Tapi kalau nak try juga, tanya lah.. "awak, awak pandai masak tak?"
    • korang akan dapat jawapan, samaada yang sebenarnya atau tipu2, ianya bergantung kepada cara korang bertanya la. 
    • Agak-agak kalau gaya menyoal tu macam nak mencari calon isteri, opkos kami akan jawab, "yes, I do pandai masak! so, bila awak nak masuk meminang saye?"
    • kalau gaya soal macam nak main-main, ataupun you are not our taste, opkos kami akan jawab, "pandai, pandai masak meggi dengan masak air."
    • so, faham-faham lah sendiri nak buat ape k?
lelaki camni la baru macho

So, how was it? kalau berani, try la tips kat atas tu. InsyaAllah, mana tahu mengena satu dua kan?

Kesimpulannya disini, ape ade hal lah awek tu pandai masak ataupun tak. Janji hati dah suka, pandai masak ke tak dah tak penting dah. Susah-susah amek la orang gaji takpun hanta isteri pergi kursus memasak..hehe

Tapi, kalau aku jadi lelaki pun, aku mesti nak cari bakal isteri yang pandai masak, yang pandai jaga makan minum aku selepas mak aku.. ye tak? Aku faham aku faham. Sama lah macam, perempuan mahukan bakal suami dia pandai menjadi imam untuknya nanti. Chewahh.. So, wanita merangkap kaum sejenis ku, bila nak start belajar masak?


Belle;

"ala Wa, Nani pun camtu gak dulu. Sebelum kahwin punyalah malas masak, lepas kahwin automatik rajin ke dapur punya." kata ibu saudaraku membelaku sewaktu aku kena bebel dengan mak.

"perempuan ni kan, kalau tiba-tiba rajin ke dapur, ada makna lettew..euww.."

"aku nak letak syarat kat bakal adik ipar mahupun kakak ipar aku, diorang haruslah wajib pandai masak supaya senang sikit keje beta..ahaha"


sangat sweet <3

err pandai masak tak semestinya masak sedap kan? ke tak..huhu

Wednesday, August 17, 2011

Wordless Wednesday ! #11 [bukan untuk tontonan UMUM]


dua jenis kawan yang aku paling tak suka time nak dekat exam

Jenis pertama!

Pura-pura tak study padahal..

"euww camne ni, banyak lagi tak study. abis la aku camni."

"rileks la aku pun sama." balas ku, saja nak calm down kan si kawan, padahal semalam aku bersusah payah sengkang mata tak tido.

sekali, bila keluar je result..si kawan dapat result gempak, aku? Double Cis burger betol!

Aku tak salahkan si kawan yang dah memang sedia genius. Tak payah study pun, mesti score punya. Tapi, agak tak perlu lah kau berkata-kata seolah-olah kau nak ajak sekali kitorang yang tak genius ni supaya jangan study. Honestly speaking, memang wujud golongan manusia yang macam tadi ok. Sampai sekarang aku masih tercari-cari tujuan perlakuan tersebut. Psycho betol lah!



Jenis kedua!

Tak boleh tengok aku study rajin sikit, mula lah..

"pergh, rajin siot study..bravo bravo!"

Motif??! Bukan ke memang exam nak dekat. Takkan still nak lepak lagi depan Facebook & Twitter. (aku tak tujukan kepada mana-mana pihak, masing2 ada cara study tersendiri) Haruslah study kan. So perlu ke, mention kan ayat yang seakan-akan kau tak pernah tengok aku study? Terguris hati ini tau tak! Please lah. Support your friend yang memang betul-betul nak score dalam exam. Bukan jadi kawan yang makan kawan.

Em, dua jenis kawan yang macam di atas, memang selalu kita jumpa time dekat-dekat nak exam. Aku tak paham la. Susah sangat ke nak cakap, "Awak, good luck eh. Kita dah berusaha sama-sama, insyaAllah boleh jawab punya..hehe." Tak susah ok. Memang la, kadang-kadang kita perlu bersaing dalam hidup, tapi bersaing lah secara sihat dan jujur..haiyyaa.

So, korang ada ke kawan yang macam ni?

Moral of the story: Kalau anda terjumpa orang yang se'pesen' macam yang di atas, tinggalkan aje mereka tu tau, at least sepanjang anda dalam bulan peperiksaan. Go & focused on your main mission. Thank You!

-ditulis berdasarkan pengalaman & pemerhatian sendiri 

Sunday, August 14, 2011

My new header __ & Fesyen tudung terbaru __ . ?

Salam.


cool tak ?

ok fine.. tak  T_____T

ce korang tengok gambar yang seterusnya ni plak

style tak tudung ni..

fesyen terbaru ni

kalah Hana Tajima .. haha


ok fine !!!
tak jugak T___T

Thursday, August 11, 2011

being honest & being rude


Wordless Wednesday ! #10 [Hari ini dalam sejarah aku tengok orang bersalin!]


Haha tajuk memang tak boleh blah kan? Annoying gile..ahaks. 



Tapi, betul lah. Tadi buat pertama kalinya aku masuk dalam dewan bersalin. Kesian kakak tu, agak lama dan payah juga dia nak bersalin sebab baru anak pertama mungkin. Aku dan rakan-rakan terpaksa menjadi 'pom-pom girl tanpa gaji' untuk bagi semangat kat kakak tu supaya dia teruskan usaha 'meneran' sehingga lah bayi perempuan tersebut berjaya dikeluarkan dengan jayanya tanpa melalui pembedahan selama tempoh satu jam.

Menakjubkan. Kagum. Teruja. That's all my comment. Takutnya nak beranak!! grrr

K la itu je nak cakap. Sayangi MAK anda!



Puasa tak syok tanpa ini semua !

salam.

Tadi aku pergi terawikh.

Terawikh pertama aku untuk Ramdhan kali ini. Dah 1/3 Ramadhan daa, baru nak pergi terawikh ke Belle'..ish3. Alhamdulillah, rasa lebih bersemangat lepas menunaikan solat Terawikh. Betullah weyh, tanpa terawikh, tak bermakna puasa kita. Aku rasa kosong kot selama ni. Jom semak, apa lagi yang perlu ada sepanjang Ramadhan atau pun pendek kata, tanpa ia, tak syok la puasa kita :)


  1. Bangun sahur! 
    • sahur lah walaupun dengan 3biji kurma dan segelas air kosong sahaja. Tapi ingat, jangan sahur pukul 2-3 pagi. Sebaik-baiknya lewatkan sahur, awalkan berbuka.
  2. Berkongsi juadah berbuka. 
    • Kalau duk kat Kampung, mak mesti masak lebih sebab nak kasi kat jiran sebelah. Lepas tu, aku jugak yang kena hantarkan kat umah sebelah. Tapi sebab aku ni penyegan, jadi aku buli adik aku la, ape lagi..hehe
  3. Pergi Bazar'Pasar Ramadhan (PARAM)
    • Menu paling best mestilah murtabak! lepas tu, nafsu makan mencurah-curah, mesti nak beli banyak2, padahal time berbuka nanti makan sikit je. Psycho betol! Sekarang aku dalam proses nak jimat cermat, tak nak beli air lagi dan nak belanja bawah RM5 sahaja. Semoga tercapai!
  4. Tadarus Al-Quran
    • masa duduk asrama dulu, kitorang memang dilatih bertadarus sepanjang bulan puasa. tadarus ni ada macam-macam cara. ada yang baca sahaja dan mesti khatam dalam masa sebulan dan ada jugak yang baca beserta dengan maksud dia. Dan selalunya tadarus ni dilakukan secara berjemaah. Waktu yang paling sesuai tadarus ialah, selepas solat Maghrib sementara menunggu waktu isyak masuk.
  5. Lailatul Qadar
    • aku tak pernah menikmati malam lailatul qadar. Tahu-tahu je, diorang kata, "eh ko tau, semalam malam Lailatul qadar". Then masa tu barulah nak menyesal, kenapa lah aku tak tahajud malam tadi..hoho
  6. Kumpul pahala
    • rugilah sangat-sangat, kalau tak merebut peluang ini sebaik yang mungkin. Selamat meningkatkan amalan bersama~
  7. Penurunan berat badan
    • haa, time ni lah kita nak mengembalikan berat badan yang ideal. Jangan pula terbalik, berat badan bertambah selepas puasa (sangat pelik kot). Selalunya, lepas raya baru berat bertambah. Dan ingat, jaga kesihatan sepanjang bulan puasa terutama bagi pesakit kencing manis dan darah tinggi, dapatkan & ikut nasihat doktor ok?
  8. Cari buluh pasang pelita
    • masa zaman remaja, aku lah yang cari buluh, aku jugalah yang pasang pelita kat rumah. Persis seorang wira je kan..haha. (ok tipu, abang aku yang cari, aku just pasangkan paku aje). Tapi sekarang, boleh beli aje kat kedai, abes cerita. Tak payah susah-susah kena selumbar la segala bagai..lalala
  9. Main bunga api
    • rugi la kalau tak pernah main bunga api. Walaupun ianya diharamkan, tapi kitorang mesti dapat stok, entah dari mana aku pun tak pasti. Seronok woo. Main dengan adik-beradik, pastu lawan dengan jiran, mercun sape paling kuat. Aku paling suka mercun gasing. Cantik!! Bunga api pulak, aku suka patah-patahkan, pastu susun bentuk bintang, then bakar kat tengah-tengah, cantik hasil dia nanti. Tapi sekarang, bukan tak nak main, malu nak main..haha
  10. Shopping raya
    • aku tak minat sangat kecuali ada mak sekali.
  11. Kad raya
    • aku suka bagi kad raya, dan kumpul kad raya. seronok! lain rasanya dapat kad raya dengan dapat sms raya. sms boleh delete, kad raya boleh simpan. balik ni nak tengok balik la kad raya lama-lama..hehe. Sekarang ni, bukan tak nak beli kad raya, bukan tak ada alamat kengkawan, tapi segan nak kasi, nanti di gelar kuno..FB kan ada, post aje..lalalala
  12. Hias rumah
    • walaupun berpuasa, kerja mengemas halaman rumah, dalam rumah & dapur wajib dilakukan. Aku suka style adik aku yang bongsu (lelaki). Time nak raya, semangat betul kemas rumah. Tak payah disuruh langsung. Dan acara paling best bila dapat mengecat rumah bersama-sama. Aku mesti sibuk-sibuk nak mengecat walaupun aku tahu kewajipan aku lebih di dapur sebenarnya..hehe. Then mulalah abang aku membebel, "Nabilah, pergi tolong mak masak sane lah!" benci betol..haish
p/s : Korang cuti raya lama tak? dah beli tiket balik raya? beli cepat nanti abes. Aku tak yah beli sebab balik raya nanti naik kereta.. Alhamdulillah..hehe






Wednesday, August 10, 2011

Jom gelak sebentar & kongsi jawapan anda

Jom kita bergelak sebentar atau senyum sejenak.

i) Pilih bulan kelahiran anda:

Januari - Aku cinta

Februari - Aku gigit

Mac - Aku belasah

April - Aku peluk

Mei - Aku terhantuk

Jun - Aku terkentut depan

Julai - Aku menari dengan

Ogos - Aku pergi dating dengan

September - Aku lambai dekat

Oktober - Aku muntah depan

November - Aku jerit dekat
Disember - Aku terlanggar

ii) Pilih nombor hari jadi anda:

1 - Mak aku

2 - Komputer aku

3 - Liverpool

4 - Garfield

5 - Musuh dalam selimut aku

6 - Gangster

7 - Handphone aku

8 - Gerrard

9 - Driver Bas

10 - Semut

11- Kawan baik aku

12 - Polis

13 - Taik kucing

14 - Patung barbie

15 - Lee Chong Wei

16 - Mak Mertua aku

17 - Mak tiri aku

18 - Girlfriendaku/ Boyfriend aku

19 - Makcik kantin

20 - Sharifah Amani

21 - Upin dan Ipin

22 - Siti Nurhaliza

23 - Spongebob

24 - Cristiano Ronaldo

25 - Bapuk/Maknyah

26 - Kawan aku

27 - Raja Lawak/Akademi Fantasia

28 - Jiran aku

29 - Orang gila

30 - Taylor swift
31 - Awek cun/ Jejaka tampan

iii) Pilih warna baju yang anda pakai skrg:

Putih - Sebab aku perasan cantik/hensem

Hitam - Sebab aku gila

Pink - Sebab aku suka single

Merah - Sebab mak aku suruh

Biru - Sebab aku tak tahan

Hijau - Sebab aku baik hati

Ungu - Sebab aku cemburu

Kelabu - Sebab bomoh suruh

Kuning - Sebab suka hati aku la

Oren - Sebab aku baru putus cinta

Coklat - Sebab aku tak tentu arah



Lain-lain - Sebab aku fikir aku hebat


KONGSI JAWAPAN ANDA~ :D

Sunday, August 7, 2011

Jawapan entri TOK pasal lelaki suruh perempuan tutup aurat but still...

Salam. Hye.

Slot geli-geleman datang lagi! Are you ready?

Let's begin! Now

Apa yang bakal ku coretkan sebentar lagi amatlah berkaitan dengan entri terbaru Blog The Other Khairul, tentang persoalan kenapa lelaki suka suruh perempuan tutup aurat tapi still pergi menggatal dengan perempuan seksi??! Ish, bila baca tajuk aku mati-mati ingat TOK nak tulis pasal kisah Jejari Runcing putus tunang dengan Khairul Fahmi Che Mat (KFCM), sekali bukan daa..

(Klik SINI jika belum khatam entri tersebut)


Sebelum jawapan diberi, jom dengar cerita cinta ini. Biarlah aku menggunakan kata nama 'aku' bagi menyedapkan lagi pembacaan anda..okay?

Aku seorang wanita. Aku pernah dikecewakan dan juga mengecewakan. It's fair enough kan? Tapi aku bersyukur sebab orang yang pernah aku kecewakan kini bahagia bersama isteri tercinta. Aku pula? Masih single setelah dikecewakan. Tapi itu semua cerita lama. Malas aku nak fikir daa.

Setelah 3tahun bergelar bujang, akhirnya cinta itu datang lagi. Pintu hatiku ku buka. Perasaan yang sama cuma berbeza orang je. Alhamdulillah, aku menerima dia seadanya dan yakin dia lah jodoh ku. Kini hubungan kami mencecah hampir 2bulan usianya. Aku tahu masih terlalu awal untuk aku mengimpikan apa-apa. Entah! Yang pasti aku mula sayangkan dia.

Tapi, langit itu tak selalunya cerah..kan. Dugaan datang apabila dia kantoi menduakan aku. Tuhan itu maha adil, aku tergerak hati meng-hack FB si dia. Aku tekad untuk memutuskan hubungan kami tanpa memberitahu sebab sebenar aku buat begitu. Aku cuma cakap "Sorry, I think I'm not ready...yet.". Aku sedar aku kejam, tapi dia lagi kejam! So, aku move on macam biasa. No hard feeling. Ala lagipun, kumbang bukan seekor.

Tapi, dia keep on contact me back dengan alasan hanya ingin berkawan. Ok fine. Kawan sahaja. Sampai la satu masa tu, aku rasa aku tak boleh tipu diri aku lagi dan dia. Aku kena juga bagitahu hal yang sebenar sebab kami putus dulu. Aku kena juga luahkan rasa marah aku yang dah lama aku pendam tu. Aku pun terus terang cakap kat dia dan aku harap dengan penjelasan aku tu, dia tak akan kacau hidup aku lagi.

But then, aku dapat jawapan yang selama ini aku cari. Selama ni aku nak sangat tahu kenapa dia sanggup, dia tergamak buat aku macam tu. Walaupun jawapan dia agak typical, entah. Aku terpanggil untuk memaafkan kesalahan dia. Aku rasa dia jujur. Rupa-rupanya, perempuan tu adalah wanita pertama yang dia cintai. Dan diorang baru je contact balik sebab perempuan tu ada masalah dengan BF dia. Dan si dia juga mengaku yang dia masih mencintai perempuan tu.

Well, baik dan mulia betol kan hati seorang LELAKI? (sarcasm)
And Yes!. Sekarang aku dah memaafkan dia. Hey, siapa yang boleh lupakan cinta pertama beb? Dan apa jadi pada hubungan kami, aku serahkan pada jodoh. Still continue berkawan macam biasa cuma yang aku tahu bezanya adalah ia takkan berubah menjadi sama macam dulu lagi dan ianya berjalan tanpa dendam kesumat..haha. Kalau ada jodoh ada la. Lagipun, aku muda lagi dan banyak benda lain lagi yang perlu aku kejar. Lelaki memang bukan segalanya bagi aku tetapi aku memang perlukan mereka untuk meneruskan kehidupan. Enough said ha! Chill lah.. Life is too short to be Unhappy.

TAMAT cerita. Amacam, ok tak cerita rekaan aku tadi? Boleh buat cerpen tak? Hee. (P/S: Memang tak bertujuan ditujukan kepada sape-sape, jika sama jugak, ianya hanyalah kebetulan semata)


Berbalik kepada tajuk asal, aku nak kongsi jawapan dari sudut pandangan seorang gadis berusia 23tahun, yang masih single but currently not really available. Hmm.. Wee.
Menjawab kepada persoalan kenapa lelaki bersikap suka nak suruh perempuan tutup aurat tapi dia pergi menggatal dengan perempuan seksi. Ish aku rasa, lelaki tu biul la. Ada Bipolar Disorder kot. Kejap nak yang mcm ni, kejap nak yg lain pula. Tapi, hakikatnya memang wujud lelaki macam ni. Senang je, lelaki sukakan perempuan yang baik untuk dijadikan isteri. Begitu juga perempuan. Baik itu subjektif. Perempuan seksi tak bermakna perempuan itu tidak baik. Dah, faham maksud aku??

Dan menjawab kepada soalan gadis pemberi email dalam entri Blog TOK;

"Lelaki suka suruh perempuan tutup aurat.."
Amboi, manisnya lelaki ini. Belum jadi suami lagi tu, dah pandai memandu perempuannya ke jalan yang lurus. Tabik jap! Tapi, cuba cek balik. Apa tujuan dia yang sebenarnya? Ada dua, antara memang betul dia nak jadikan anda wanita yang solehah ataupun cuma nak bagi mak ayah senang hati dapat menantu baik. Kalau memang betul dia nak jadikan anda wanita yang baik, jangan lepaskan lelaki itu! Susah woo nak dapat zaman sekarang ni. Dan anda tutup aurat, bukan semata-mata kerana BF kan? Cek balik..

"..Tapi still pergi menggatal dengan awek seksi"
Ini memang lelaki jenis bagi betis nak peha. Pendek kata, ala nama pun Lelaki. Tapi bole jadi, dia nak jadikan awek seksi tu solehah gak, mane la tahu kan.. (gile positif pikiran aku ni..ahaks).

Kalau dapat kes yang macam ni, aku rasa lelaki ni keliru sebenarnya. Kejap jadi baik kejap jahat. Kau sebagai perempuan, tahan je lah kerenah lelaki ni. Try la tanya lelaki tu betul2 ape motif dia buat macam tu kat kau. Boleh jadi, semua ni cuma dugaan cinta kau. Bincang la elok2. Sayang kot hubungan korang tu, dah lama sangat. Siap sanggup ikut balik sambung study kat Malaysia lagi. (anyway aku pernah ada kisah yang sama macam kau ni, cuma versi lain sikit sebab 3rd party tu is better than me. I guess la, so aku undur diri)

Kalau betul dia dah tak nak kat kau, okla. Kau sendiri cakap kan, You are fine with that. Takde sedih2. Which is bagus la. Kalau lelaki tu nakkan kau lagi dan kau masih sayangkan dia, ape kata bagi peluang kedua janji suh dia berubah dan tak buat lagi. Aku faham. Ramai gadis akan tak setuju dengan cadangan aku ni. Aku tahu itu susah tapi tak salah kita mencuba. Tak rugi pun. Kau muda lagi rite? Hehe. Cuma hati-hati ok lepas ni. Dan cek balik apa yang kurang dan perlu diperbaiki lagi dalam hubungan korang tu. Pandulah lelaki itu kembali ke jalan yang benar selagi boleh. Obviously he lost his way!! (Ni curi dari komen entri TOK)

P/S: Kengkawan ko memang tak boleh harap la, ade pula buat donno je kan. Tak patut memang tak patut.

Puas hati ke dengan jawapan aku tu? Ape jawapan korang pulak? Sila baca entri kat Blog TOK tu dulu k~

Belle : hmm sepanjang aku jadi budak medik, aku rasa lelaki kitorang lah yang paling baik, alim dan skema. Cukup tu ciri-ciri nak dijadikan suami. Jarang la nak tengok ada yang menggatal sana sini. Inikan pula nak pasang awek dua segala bagai? Ada masa pulak kan. Lain la pasang satu kat luar satu kat dalam. Itu normal. Dan diulangi! Jarang. Maksudnya kebarangkalian tu still ada. Dan kalau ada pun, diorang mesti kahwin awal & mostly bercinta sesama budak medik jugak kan? Standard la. Ada bagusnya bercinta sesama budak medik ni, boleh belajar sama-sama. Nanti keje pun sama-sama. Dan yang pasti, ada juga yang bercinta sebab nak upkan semangat study. Susah woo medic tanpa orang tersayang. Senang dapat tekanan jiwa..haha *tak terasa tak terasa


#LIFE=(Study--Kerja--Kahwin--Anak)

Thursday, August 4, 2011

Life is like FB iKLan Gangster 150Juta silence of love

A quote for today;

" Life is like Facebook. 
People will like your problems & comment, 
but no one will solve them 
because... 
everyone is busy updating theirs. "



I bet this can make you laugh out loud .. lol

[iKLan Gangster]



And this will make you smile happily ever after.. *wink wink

[Fynn Jamal - 150 Juta]



please, get ready a tissue for this ;

[Silence of love (Official English Subtitle) TVC Thai Life Insurance]


sumber : Twitter, Facebook & YouTube

good Night~