Saturday, March 24, 2012

Dear Awak,

Kehadapanmu.. 
yang akan menjadi pendampingku kelak..
Terima kasih karena telah memilihku di antara ribuan bidadari di luar sana yang siap untuk kau pilih. Padahal kau begitu tahu, aku hanya wanita biasa, yang sangat jauh dari sempurna.

Karenanya ku ingin kau tahu, aku bukan wanita yang sempurna, aku begitu banyak kekurangan.

Maka ketahuilah. Kepadamu yang akan memilihku kelak..

Aku tak sebijak bunda khadijah, karenanya ku ingin kau tahu, aku boleh saja berbuat salah dan begitu menyebalkan.

Maka ku mohon padamu, bijaklah dalam menghadapiku,
jangan marah padaku, nasihati aku dengan hikmah,
karena bagiku kaulah pemimpinku, tak akan berani ku membangkang padamu..



 

Duhai kau yang telah memilihku kelak..

Ingatlah, tak selamanya aku dapat nampak cantik di matamu,
ada kalanya aku akan begitu kusam dan jelek.
Mungkin karena aku begitu sibuk di dapur, menyiapkan makan untuk kau dan malaikat-malaikat kita nanti. –insya’Allah-.

Maka aku akan tampak kotor dan berbau asap.
Atau kerana seharian ku harus membenahi istana kecil kita,
agar kau dan malaikat kita dapat tinggal dengan nyaman dan sihat.

Maka mungkin aku tak sempat berdandan untuk menyambutmu sepulang bekerja. maka tegurlah aku, dan khabarkan padaku dengan lemah lembut dan bijaksana…

Ataukah kau akan menemukanku tersenguk-senguk saat mendengar keluhan dan ceritamu, 

bukan karena aku tak suka menjadi tempatmu menumpahkan segala rasa,tapi karena semalam saat kau tertidur dengan nyenyak, 
aku tak sedetikpun tertidur karena harus menjaga malaikat kecil kita yang sedang sakit, 
dan ku tau kau letih mengais rezeki untuk kami, 
maka tak ingin ku mengusik sedikit pun lelapmu..


Jadi jika esok pagi kau mendapatiku begitu letih dan ada lingkaran hitam di mataku, maka tetaplah tersenyum padaku, karena kau adalah kekuatanku..

Padamu yang menjadi nahkoda dalam hidupku kelak..

Ketahuilah, mungkin ada saatnya, aku tak sesabar Fatimah,
ada kalanya kau akan menemukanku begitu marah, menangis dan tak terkawal, bukan karena ku membangkang padamu, tapi aku hanya wanita biasa, aku juga memerlukan tempat untuk menumpahkan beban di hatiku, tempat untuk melepaskan penatku, dan mungkin saat itu aku tak menemukanmu,
atau kau begitu sibuk dengan pekerjaanmu,

maka bersabarlah,
yang aku perlukan hanya pelukan dan belaianmu. Karena bagiku kau adalah titisan embun yang mampu memadamkan segala resahku..

Ataukah ada kalanya tanganku akan mencubit dan memukul pelan si kecil karena lelah dan penatku di tambh rengekannya yang tak habis-habisnya.
Sungguh bukan karena ku ingin menyakitinya, tapi kadang aku kehabisan cara untuk menenangkan hatinya.

Maka jangan membentakku karena telah menyakiti buah hati kita, tapi cukup kau usap kepalaku, dan bisikkan kata sayang di telingaku,

tegurlah aku dengan hikmah,
karena dengan itu ku tau kau selalu menghargai semua yang ku lakukan untuk kalian, dan kau akan menemukanku menangis menyesali perlakuanku pada malaikat kita, dan aku akan merasakan ribuan kali rasa sakit dari cubitan yang ku berikan padanya, dan aku akan berjanji tak akan mengulanginya lagi..

Padamu yang menjadi imam dalam hidupku kelak..

Ketahuilah, aku tak secerdas aisyah..
Maka jangan pernah bosan mengajariku, membimbingku ke arah-Nya, walau terkadang aku begitu bebal dan bodoh, tapi jangan pernah letih mengajariku..

Jangan segan membangunkanku di sepertiga malam untuk bersamamu bermunajat pada Kekasih yang Maha Kasih..

Jangan letih mengingatkanku untuk terus bersamamu mendulang pahala dalam amalan-amalan sunnah. Bimbing tanganku ke JannahNya, agar kau dan aku tetap bersatu di dalamnya.



 

Padamu yang menjadi kekasih hati dan teman dalam hidupku..

Seiring berjalannya waktu, kau akan menemukan rambutku yang dulu hitam legam dan indah, akan menipis dan memutih. Kulitku yang bersih akan mulai keriput.
Tanganku yang halus akan menjadi kasar.. Dan kau tak akan menemukanku sebagai wanita cantik, yang kau khitbah puluhan tahun yang lalu..

Bukan wanita muda yang selalu menyenangkan matamu..
Maka jangan pernah berpaling dariku..
Karena satu yang tak pernah berubah,
bahkan sejak dulu akan terus bertambah dan kian membuncah,
yaitu rasa cintaku padamu..

Ketahuilah..
Tiap harinya, tiap jam, minit dan detiknya,
telah aku lewati dengan selalu jatuh cinta padamu..

Maka, cintailah aku,
dengan apa adanya aku..
Jangan berharap aku menjadi wanita sempurna..

Maafkan aku karena aku bukan putri..
Aku hanya wanita biasa….
terimalah aku apa adanya dan bimbinglah aku menuju jalanNYA…..
semoga kita bisa sama-sama bahagia…
 



sumber : Facebook.
sumber gambar : here

Adik2 lepasan SPM, jom jadi Doktor!

Salam. Apa khabar semua hari ni? semoga sihat hendaknya~


Khas buat lepasan SPM & lepasan Matrik;


Mari kita jadi Doktor sama-sama! 

 


  • Besar kot pahala dapat melawat orang yang sakit di hospital hari-hari apatah lagi merawat mereka. Dan satu je akak Belle nak pesan kat adik-adik, jangan pernah fikir yang nanti, bila adik-adik dah jadi Doktor.. gaji besar gile ah! Please la, forget about that. please..
  • If adik-adik nak kaya cepat, sila jadi businessman ye. Tak pun pi la buat bisnes Herbalife or join MLM..huhu. 
  • Jangan amek medic sbb parents suruh atau cikgu suruh. 
  • Jadi budak medik ni hanya tension jika kita sendiri tidak pandai mengawal stress dan malas..huhu.
  • Ingat lah, kita tidak perlu menjadi excellent untuk bergelar seorang doktor. Be a safe doktor, itu sudah memadai. The patient also just need a safe doctor. Makanya, jika adik-adik tak dapat A dalam subjek Biologi, ataupun kurang cemerlang untuk result SPM kali ni tapi ada minat yang mendalam untuk bergelar seorang doktor, sila jangan putus asa. 
"You still have a chance to become a medical student as long as you go for it. InsyaAllah."
  • Lagi satu kak Belle nak pesan. Nak jadi Doktor ni, hati kena baik ye, tak boleh malas-malas, sifat suka tolong orang tu wajib ada kat diri tu & akhlak kena jaga.
  • ambil masa yang ada ni sebelum korang isi borang further study untuk bertanya pendapat ibubapa, cikgu2, rakan-rakan, senior dan sebagainya. Ini masa depan korang kot. Fikir betul2. Pergilah seminar or pameran kerjaya jika perlu untuk menambah ilmu.
p/s : Korang sepatutnya kena bersyukur tau, sekarang ni ada kemudahan internet. Sangat senang nak tahu tentang info2 pasal kerjaya dan halatuju lepas dapat result SPM. Time akak dulu, cuma bergantung pada cikgu kaunseling je kot. Pastu main isi je semua borang. Akak masuk matrik pun sebab tak dapat tawaran pegi obesi. Pastu amek medic sebab; result bole tahan la, pastu dengar2 cakap orang yang doktor ni senang dapat kerja, gaji besar dan minat tu ada la jugak sikit-sikit. Tapi frankly speaking, memang agak blurr gak la dulu.. sebabnya just tahu belajar je tanpa merancang masa depan dan tak ambil kira choice lain yang kita ada..huhu. sedey kan? kalau la aku tahu, dulu aku amek.. eh takde papelah..hehe. ok bye.


Good Luck for you guys!

Friday, March 23, 2012

Kenangan 12 tahun yang lalu ....

tadi sewaktu membaca Facebook
terjumpa gambar yang ditagged oleh seorang teman.

12 tahun yang lalu
masa tu umur korang berapa?
masa tu umur aku 12 tahun
wah, cam cantik je kan..he

jap

before tu

tolong jangan gelak

janji??

ok good

nah


aku type sekali lagi la untuk korang ea,

Sahabatku, Taibah............

Di sini saya ingin mengucapkan berbanyak-banyak terima kasih diatas kesudianmu memberi saya menulis buku biodata ini. Saya berharap kamu akan berjaya dan saya akan mendoakan kejayaanmu untuk masa hadapan kelak.

Jumpa lagi di puncak kejayaan.


Itu ayat waktu umur aku 12tahun. CUba kalau buat ayat waktu umur aku 24tahun (sekarang la) camne la bunyi die ye? nak dengar ke? ehem ehem;

Ke hadapan belakang sikit, Taibah.


Aku ingin berterima kasih kerna sudi memberikan aku kesempatan untuk berucap sepatah dua kata di dalam buku yang sangat comel ini. Aku akan selalu mendoakan kejayaanmu dan semoga kita sama-sama cemerlang dunia & akhirat, InsyaAllah!


Jumpa lagi di kenduri kahwin mu nanti..eh terlebih sudah =P






ok, tu je tuk kali ni. bye. salam. (^__^)

Tuesday, March 20, 2012

Teamwork!


p/s : Field Residential Program (FRP) mode is on. Focus Belle!

Friday, March 16, 2012

Jangan mudah berkecil hati dengan sahabat sendiri

sahabat.

hubungan yang sangat.. indah

ketika bersahabat, jangan kita mudah berkecil hati.

terimalah teguran, nasihat malah kata-kata sindiran sabahat itu dengan hati yang terbuka.

Senyumlah dan teruslah tersenyum.

Jika tidak mampu, berpalinglah. Jangan berkata di belakang.

atau lebih parah, simpan dalam hati.

kerna, akhirnya ia akan jadi dendam yang hanya memakan diri sendiri.

contoh mudah;

sahabat itu tahu yang kita jatuh sakit.
dia akan cuba sedaya upaya untuk membantu kita.
dia memerhatikan kita.
dia menjaga kita.
dia menegur kita jika kita terlupa makan ubat.
dia akan berikan nasihat yang terbaik supaya kita faham akan penyakit kita itu.
jika sahabat kita itu seorang doktor, itu lebih baik.
jika bukan, dia tetap akan menjadi doktor kita, walaupun tanpa lesen yang sah sebagai seorang Doktor.
sahabat itu juga akan sanggup berkorban supaya beban yang ditanggung oleh kita menjadi ringan.

alangkah mulianya seorang sahabat itu.

jadi, janganlah kita pernah bersangka buruk terhadap sahabat sendiri.
ingatlah memori indah sewaktu bersahabat.
pasti, yang perasaan yang terguris akibat kata-kata sahabat
walaupun sepahit hempedu itu akan lenyap serta merta.

InsyaAllah.

nukilan;
Nabila Azali.

Thanks a lot, Kawan.

Thursday, March 15, 2012

Aktiviti sepanjang Public Health Module.

Jangan pernah tiru aksi di atas, tak elok untuk kesihatan!

Lagi cerita pasal FB & Twitter

zaman sekarang, tahun 2012; Ada lagi ke yang tidak mempunyai akaun FB mahupun Twitter? Mungkin ada, tapi tak ramai.

Baru-baru ni, ku ada terbaca tentang tajuk di akhbar tempatan berbunyi;

"FB & Twitter must be used for good!"

dan biasalah, sebagai penggiat ataupun orang lama (hampir 4tahun) yg telah berkecimpung dalam bidang social network ni, aku sangat tertarik untuk membaca berita lanjut tentang tajuk tersebut.

Dalam artikel berkenaan, Datuk Seri Dr Rais Yatim berkata;

-knowledge on the usage of new media would help officers sharpen their efforts in tackling issues deemed nonconstructive towards nation building-

Apa yang aku boleh rumuskan melalui artikel tersebut ialah;
Zaman sekarang, FB & Twitter memainkan peranan yang sangat penting bukan sahaja untuk para remaja, malah untuk pemimpin-pemimpin negara. Alamak, ku sudah berjanji kot kat sini [aku tobat tak nak masuk campur lagi hal politik di FB]..lalala

Tapi, it must be used for good..only. Dah tentu lah, FB & Twitter ada keburukan tapi ianya amatlah tak salah kot jika digunakan dengan cara & tujuan yang betul. Amalkan konsep Wasattiyah (sederhana) pasti tak apa-apa. Jadi, aku amat sokong la dengan seruan Datuk Seri Rais ni, yang mengajak orang ramai terutamanya pegawai-pegawai kerajaan supaya tidak sambil lewa.. mengabaikan kepentingan rangkaian sosial ini.

'They must know, at least..what is FB & TWITTER..lol~'
dan.

aku tak fokus pada golongan2 yang disebut di atas ni la. aku juga kalau boleh, nak ajak kawan2 yang seperjuangan dengan ku; marilah kita gunakan Twitter & Facebook semaksima yang boleh. Bukan sekadar untuk berhibur dan menghilangkan stress sahaja, tapi kita cuba jadikan ia sebagai medium untuk kita

  • menambah ilmu (bukan hanya membaca mukabuku je tau)
  • mengeratkan ukhwah dengan rakan-rakan
  • diskusi tentang pelajaran
  • berkongsi ilmu
  • berdakwah..insyaAllah!



ok, enough for now. daa


Sunday, March 11, 2012

Aku tobat tak nak masuk campur hal politik lagi kat FB!

Salam. Pada jumaat yang lepas. Aku saje la memberi komen kat perkongsian link seorang teman. Status tu berunsur politik la (tentang PM & pertunangan anak beliau). Aku tersentak lalu terus memberi pandangan secara spontan yg berbunyi;

"Mungkin somebody can bacakan ni kat beliau; Firman Allah yang bermaksud: “Dan janganlah engkau membelanjakan hartamu dengan boros yang melampau”.(Surah al-Isra’ 26). tegur dia sebagai pemimpin yg kita hormati. bukan dgn cara ni, sebarkan berita yg kita tak tahu asal usul dia betul ke tak. motif? aku tak nmpk motif lain selain menjatuhkan maruah dia. Bil tu pun, bukan ke confidential patutnye??"



and, guess la apa yg aku dapat lepas tu.. mari baca, juga hayati lah;


SB: Mungkin somebody can bacakan ni kat beliau; Firman Allah yang bermaksud: “Dan janganlah engkau membelanjakan hartamu dengan boros yang melampau”.(Surah al-Isra’ 26). 

aku: sape yang nk bacakan ayat ni kt dia? nk jmpa pun susah.. harap2 Ulama Muda UMNO (ILMU) boleh memainkan peranan sbg ulama dlm UMNO.

SB: tegur dia sebagai pemimpin yg kita hormati. bukan dgn cara ni, sebarkan berita yg kita tak tahu asal usul dia betul ke tak.

aku: kita diwajibkan untuk menghormati Umara' yang ADIL, tetapi haram menghormati mereka yang ZALIM. Allah melarang umat Islam dan rakyat seluruhnya daripada memihak dan mengundi serta mencalonkan orang yang zalim, orang yang penuh dengan rekod buruk dalam memerintah Negara.
Allah berfirman dalam Surah Hud ayat 113 yang bermaksud: "Jangan kalian cenderung menyokong orang yang zalim; kelak kalian akan dibakar oleh api neraka. (ketika itu) kalian tidak akan ada selain Allah sebagai penyelamat dan kalian tidak akan mendapat apa-apa pertolongan."

Suatu ketika seorang lelaki datang bertanya kepada Sufyan al Thauri. Dia berkata: Saya ini penjahit pakaian untuk seorang raja (pemerintah) yang zalim; adakah saya terjumlah dalam kalangan penyokong beliau. Sufyan al Thauri menjawab: Anda bukan golongan penyokong tapi anda adalah daripada golongan penzalim itu sendiri. Golongan penyokong ialah orang yang menjual kepada anda jarum dan benang (untuk menjahit).

Dalam hadis lain menyebutkan: Siapa yang berjalan bersama orang zalim untuk membantunya, sedangkan dia tahu orang berkenaan adalah orang yang zalim maka dia telah keluar daripada (agama) Islam. (Hadis riwayat Ahmad dan Tabrani)

Abu Hurairah r.a. meriwayatkan bahawa Rasulullah s.a.w. pernah bersabda: "Tiga orang Allah enggan bercakap-cakap dengan mereka pada hari kiamat kelak. Allah tidak sudi memandang muka mereka, Allah tidak akan membersihkan mereka daripada dosa (dan noda). Untuk mereka disiapkan seksa yang sangat pedih. (Mereka adalah): Orang tua yang berzina, pemerintah yang suka berdusta dan fakir miskin yang takabbur."

SB: motif? aku tak nmpk motif lain selain menjatuhkan maruah dia.

aku: bkn nk jatuhkan maruah. kalo bley tego depan2, jmpa dia, ok la. ni nk jmpa, kena lepas 10 level security defense. kena wat appointment. silap2, dy x layan kite pun.

SB: Bil tu pun, bukan ke confidential patutnye??

aku: bil yang berkaitan dengan kerajaan logik la confidential. kalau sendiri2, xperlu nk letak under akta rahsia negara.. mmg patut pak2 menteri declare harta masing2.

*p/s: ak tergerak nk komen sbb sakit ati jugak bile baca cadangan2 kt ats. bkn ape. cadangan ko x logik. sekian.

*pss: sori la, wa cakap biar terasa



SB : Syafiqa Belle
aku : unknown people.

belle : Ya Allah, beri aku kekuatan untuk menerima teguran itu. terasa pedih sangat bila baca komen atas ni. nak nangis pun ada. tapi aku yakin, Allah sentiasa ada. Dan aku tak hairan pun. Memang silap aku mungkin. Siapalah aku, hanyalah pelajar perubatan yang hanya tahu belajar & balik kampung, baca blog & berhibur dengan internet. Ilmu agama pun cetek amat. Siapalah aku nak bercakap hal2 politik ini apatah lagi beri pandangan tentang politik. 

Aku, syafiqah nabilah Azali, berumur 24tahun berjanji tak akan bercakap langsung tentang politik selepas ini, dimana2 pun selagi mana aku tidak menuntut ilmu & menimba sebanyak mungkin pengetahuan tentang politik ni semua. Pilihanraya hampir dekat, aku janji. Aku nak tahu pasal politik dan akan cuba mengenal pemimpin dari dua2 parti yang bertanding, kerajaan & pembangkang. Ianya supaya pilihan yang tepat, insyaAllah, dapat aku buat sewaktu hari membuang undi kelak.

sekian. terima kasih. wassalam.


[don't get me wrong. Undi itu rahsia]

Saturday, March 10, 2012

jawapan : Tips ber'kawan' dengan budak medik

Salam & happy weekend Belle ucapkan pada semua pembaca.

Hari ini, Belle nak tulis jawapan untuk entri ini
[Betul ke merana bercinta dengan budak medik?]

Belle ambil 2hari jugalah untuk hasilkan entri ini. Sebabnya ialah..belle tunggu jawapan dari korang lah. Tak ramai pun yang komen ..huhu sedeynye. Tapi takpe, maybe korang segan nak beri komen. ataupun korang ni, takde pengalaman yang macam tu kot. hehe. (bagus jika kita bersangka baik ni)

As for me, a 24-year-old 'Girl'.. Belle rasalah kan, itu semua bergantung pada diri kita sendiri. Ok, maybe korang tak senang dengan jawapan tu. Sebab macam umum sangat. Pada Belle, ok je bercinta dengan budak medik, cuma..

*amaran awal, budak medik yang Belle maksudkan ialah budak medik yang alim, baik, sopan, 'skema' & bukan playboy punye orang la..ok? cuma dia kureng sikit la dalam bab kasih & sayang ni. he..

cuma korang (this is especially for Girls) kena berkorban sedikit.


"maksud berkorban?"

ok. berkorban yang Belle maksudkan adalah;


1. firstly, kena faham betul2 situasi si Dia.
  • Si Dia tu pelajar perubatan. Diulangi, medik ye. Paling kurang pun ambil masa 5tahun untuk menamatkan pengajian. Tempoh yang sangat lama kot. Kalau dekat kolej Belle sekarang ni [UniKL-RCMP], tak tahu lah Belle nak kata either kami ni terlebih tua or diorang (student kos lain) yang awet muda T__T.
  • kalau betul korang menyayangi si Dia seikhlas hati, korang akan cuba menjadi pembakar semangat si Dia untuk completekan study yang 5tahun lamanya itu, bukannye mengeluh setiap kali dia gagal balas sms sebab tension nak exam. Ingatlah, jika kita buat baik dengan orang, kebaikan jualah yang akan kita dapat kembali.

2. Amalkan gaya hidup, bersusah-susah dahulu bersenang-senang kemudian
  • kebanyakan complain yang Belle dapat daripada orang yang mengelak untuk bercinta dengan budak medik adalah, "ah, budak medik ni busy. Susah sangat nak bagi komitmen." 
  • hmph. kalau nak cakap pasal komitmen ni kan, rasanya jarang nak jumpa orang yang betul2 berkomitmen dalam bercinta melainkan tujuan sebenar dia adalah untuk berkahwin. Maksud berkahwin di sini ialah berkahwin dalam masa yang terdekat, tidak ambil terlalu lama untuk bercinta.
  • ya, maybe Belle boleh setuju jika ramai yang cakap budak medik ni belajar lama, kene fokus pada study yang susah tahap dewa punyer, tak mungkin la ada masa nak berkomitmen dalam cintan-cintun ni. Tapi, Belle rasa lah kan, tak payah tengok jauh-jauh, tengok orang di sekeliling Belle je la. Kebanyakan rakan sebaya Belle yang sudah pun berkahwin merupakan budak medik. ya, diorang masih bergelar pelajar.
  • Jadi, tak timbul isu semua budak medik susah bagi komitmen sebab study. I'm sure that korang tahu komitmen lepas kahwin lagi susah daripada komitmen masa bercinta. Harap pandangan yang boleh la dikatakan agak lapuk tu, di delete segera ya? hehe.

'jadi apa kena-mengena komitmen dengan bersusah-susah dahulu tu Belle?'
  • ok, pada pendapat belle sendiri, si dia (budak medik) tidak dapat memberikan komitmen yang sepenuhnya mungkin atas sebab dia belum memikirkan lagi tentang perkahwinan. cara yang terbaik adalah, beri dia sedikit masa, jangan terlalu mendesak mahupun mengongkong.
  • Ya, Belle faham, sebagai perempuan, kita akan lebih cenderung untuk fikir tentang kahwin. Nak2 umur kita yang macam ni kan..aha. Tapi ketahuilah wahai kaum Hawa, lelaki ni kan, kebanyakannya tidak fikir macam yang kita fikir. Pada mereka, kerjaya lebih utama. Perempuan hanyalah sebagai pengiring untuk dia capai kejayaan dia tu. Dan takde lah segan nanti bila bakal mentua tanya, "keje ape, gaji berapa?"
  • So, bersabarlah. Amalkan prinsip, ala susah2 dulu, senang2 kemudian. maksud dia kan.. macam, sekarang si dia kurang masa untuk aku, mungkin lepas dia dah berjaya..dia akan punya masa yang lebih untuk aku. doa la hari2 agar termakbul!
sebagai kesimpulannya. bersabar & terus bersabar. Kalau dah yakin dia jodoh kita, doa hari2 semoga bertemu jodoh dengan si Dia. jangan terburu-buru bertindak dalam membuat keputusan. Dan satu je ni pesanan terakhir, 

"Biar si dia busy sebab study/kerja. Jangan busy sebab ada perempuan lain."

gambar selingan
hmph. kalau 2tips kat atas tu pun payah untuk korang buat..nampaknya terpaksa la cari jalan lain. clash. bawa haluan masing-masing. Tapi jangan menyesal pula lepas tu ye, sebab bukan senang nak dapat suami Doktor =P (ok, ada bunyi bias di situ)

ok. sekian. Jumpa lagi InsyaAllah.

Thursday, March 8, 2012

Betul ke 'merana' bercinta dengan budak medik?

salam.

Aku ada 2 orang kawan yang sedang bercinta dengan budak medik. Dua-dua mengadu benda yang sama iaitu;

"aku nak tanya kau ni, betul ke budak medik ni busy. sampai tak ada masa langsung untuk Girlfriend?"

aku pun jawab mengikut sudut pandangan aku sendiri. tapi sebelum aku cerita lebih lanjut pandangan aku itu, aku nak dengar pandangan korang dulu, terutamanya entorang follower2 blog Syafiqa-belle, pembaca setia/silent reader mahupun rakan-rakan yang mengenali diri ini.

sila komen ok?

jumpa lagi. Nanti aku cerita pandangan aku pula.

Wednesday, March 7, 2012

Wordless Wednesday #28 [Hari Wanita '12]

They say..
behind every great man, is an even greater woman

Truth be told...


source: SoulPapo

membantu atau membinasakan?

I have something to share with you.

Kami sebagai pelajar perubatan, seringkali diajukan soalan oleh pensyarah. Soalan yang ditanyakan itu pula, bukanlah mudah untuk dijawab & bukanlah satu tapi berduyun-duyun macam peluru. Kadang-kadang tu ada pensyarah (selepas ini akan disebut guru) yang akan keep on asking until you can't answer dia punya soalan.

Maaf, saya telah gunakan bahasa Manglish..adeh =P

Bila soalan ditanya, pasti kita (sebagai pelajar) akan cuba sedaya upaya menjawab dengan sebaik yang mungkin kan? Kita harap dengan jawapan yang tepat lagi jitu itu akan dapat menggembirakan hati guru kita. Tapi itu kalau kita tahu jawapan kepada soalan itu.


Tapi cuba kalau kita tak tahu jawapan itu atau pun kita tahu sebenarnya cuma kita tergagap-gagap di hadapan guru untuk menjawab akibat perasaan gemuruh atau terlalu excited (jarangla). Dan secara tiba-tiba ada suara-suara Hero/Heroin yang datang menolong memberikan jawapan kepada soalan yang diajukan kepada kita. Apa perasaan anda?

  1. Suka 
    • sebab ada orang yang telah membantu? Oh terima kasih kawan. Nanti bila aku kerja sorang2 kat klinik, tolong ada di sebelahku untuk tolong diagnose-kan semua pesakit aku, ok?
  2. Tidak suka 
    • kerana terasa diri adalah loser. Lagi pula kita sebenarnya tahu jawapan itu tetapi disebabkan Hero/Heroin tadi telah 'membantu' kita, maka kita terus dicop sebagai tidak berjaya menjawab soalan tadi.
SO, apa pilihan anda?

No 1 atau No 2? fikir-fikirkanlah kawan.

"Let him drown now. If he wants to succeed, he will swim. If not, he will die." -Dato Dr Gurdeep (ENT Specialist of Ipoh Hospital)

p/s : never try to be a champion for your friend.

Tuesday, March 6, 2012

Part2 l Baca ni, sebagai orang Islam, saya malu mengaku Lelaki ini saudara saya!

Qu : Dia jawab...
me : teruskan.. dia jawab apa? eh you nak pergi mane tu, you tak habis cerita lagi maa
Qu : sekejap, I nak gi toilet..hehe

5minit kemudian.

Qu : Dia jawab, I rasa I want a pure Muslim.
me : *tersembur air*
Qu : are you ok belle'?
me : ya, I'm fine. How could he say that to you? haiya
Qu : itula, I sedih tau.
me : And then, you balas ape pada dia?
Qu : I geram, I terus hang up the phone.
me : then, sejak tu apa jadi dengan korang?
Qu : takde pape. I dengan dia senyap macam tu je. Dan I dapat tahu dia keluar dengan perempuan lain after that.
me : oh damn. lelaki lelaki. fitrah agaknya. *geleng kapla* (eh, amoi ni tahu ke maksud fitrah?? hehe)
Qu : I sayangkan dia, kenapa dia buat I macam tu?
me : Takpe, you sabar ye. Dia rugi sebab tinggalkan you yang cantik ni. Eh jap, GF baru dia tu cantik sangat ke?
Qu : she is like an arabic women. and she is a stewardess
me : *tersembur air buat kali kedua* ok fine (memang sangat cantik kot-bisikku di dalam hati) haiya3. May I ask you a lil bit bout him?
Qu : sure.
me : dia solat? puasa?
Qu : oh I tell you haa. I yang kejutkan dia pagi2 untuk bangun sahur. Sembahyang pun tak cukup 5 kali sehari. *she geleng her kapla* Sometimes kan, dia nak pegang tangan I, then I tak kasi. Sebab I tahu agama I boleh, tapi Islam tak kasi. Jadi I hormat agama Islam.
me : you are awesome Qu. Hmph..patutla..
Qu : what do you mean?
me : oh, nothing. Tapi, I bangga dengan dia sebab dia berjaya tarik you untuk masuk agama Islam and join us..hehe
Qu : ya, he is a nice guy.
me : you are still in love with him?
Qu : to be honest.. yea I am. Everyday I will stalk his FB and would like to know what he's up to and hidup dia macam mana sekarang. Teruk kan I?? You know what, I'm still contact with his mom. And sometimes, we also bumped each other with his mom. tapi I perasan dia macam mengelak and suka larikan diri dari I.
me : haish, I pun tak tahu nak komen ape. Hati lelaki susah nak baca. Maybe you boleh tanye Mr Khairul?
Qu : erk, siapa Mr Khairul.
me : hehe..takde sapelah Qu. Klah Qu, I kene balik dulu ni, tak solat lagi. I hope you will enter Islam anytime. You are most welcome to join us my dear. K see ya.

Tamat.

baca Part I kat sini.

komen Belle : apa lagi nak cakap. Kalau ku jumpa lelaki itu, akan ku sekeh2 kepala dia. tapi rasanya dia ada sebab kenapa dia buat macam tu. mungkin dia nakkan isteri yang Muslimah supaya dapat bimbing dia ke jalan yang benar lepas kahwin nanti. Bersangka baik je la. Aku pulak? kenapa tak amek FB & number perempuan cina tadi? apedaa..mana tahu, dengan bimbingan kau Belle, dia boleh masuk Islam. wah besar pahala kot.

satu je nak pesan, jalankan tanggungjawab Syahadatul HAQ kita sebagai orang Islam. Sebarkan Islam tak kira kepada siapa dan di mana. Jangan biar di akhirat nanti, bila ditanya kepada golongan bukan Islam, mereka jawab, "kami tidak tahu tentang Islam." Ajar mereka.

Syahadah Al-Haq : 
“Syahadah Al-Haq” bukan sekadar mengimani kewujudan Allah, malaikatNya, kitabNya, rasulNya dan hari akhirat. Malah tanggungjawab syahadah ini juga tidak cukup setakat mendirikan sembahyang, puasa, zakat dan haji. Syahadah ini hanya terlaksana apabila orang-orang yang beriman menyampaikan kalimah hak ke seluruh bangsa manusia dalam bentuk amal soleh, akhlak yang terpuji dan pemerintahan yang adil. 

Dengan kata lain mereka perlu menjelaskan ke seluruh alam, kebenaran yang bakal memimpin mereka menggunakan jalan yang lurus, cara yang betul dan amalan yang berkekalan. Manusia akan diberikan balasan berdasarkan amalan mereka. Mereka juga akan dihukum berdasarkan kejahatan dan amalan keji yang dilakukan
mereka

Sekian. wassalam.

Monday, March 5, 2012

Part1 l Baca ni, sebagai orang Islam, saya malu mengaku Lelaki ini saudara saya!

Mari dengar pengalaman Cinta Perempuan Cina ini Vs Lelaki Melayu itu.

me : Hye.
Qu : Hye. You nak tahu tak kalau tak, I sekarang ni masuk Islam.
me : oh really? then, what happened?
Qu : My Boyfriend left me.
me : La. Apa jadi? cerita la..
Qu : I dah bercinta dengan dia dua tahun. Lepas tu mase raya I pergi rumah dia, berkenalan dengan family dia. Dia baik, siap belikan I baju kebaya dan I pun pakai tudung waktu tu.
me : wah bestnye jadi you. Then?
Qu : entah kenapa, I perasan dia macam tak suka tau bila sedara dia datang beraya and tanya, who's this? I tak pasti kenapa.. I sedih.
me : serious? peliknye. Lepas tu?
Qu : Sejak tu, I perasan dia macam dah lain dengan I. Mesej pun dah jarang, call pun jarang. Lepas tu I tanya direct terus kat dia. What's wrong with us?
me : dia jawab ape?
Qu : dia jawab...

Bersambung..

Saturday, March 3, 2012

Kisah 2 orang pesakit yang diuji Allah

salam.

Lama aku tak bercerita tentang pengalaman yang aku dapat di Hospital, bukan?

Jom dengar cerita..ehem ehem.

Kisah 1:
Adik ni baru berusia belasan tahun, tetapi beliau telah diuji Allah apabila ditimpa kemalangan motor. Aku mendekati beliau & bertanya soalan macam biasa. Entah kenapa, tiba-tiba terdetik untuk aku bertanya kepada adik tu, eh silap, dia tidak boleh bercakap akibat luka dibahagian mulut. Ibunya yang menjawab bagi pihak adik tu.

"Kak, macam mana adik solat ek?"
"tak solat pun. Tengok lah berbalut sana sini, tak boleh kene air."
"tayammum kan boleh?"
"aah boleh, tapi akak takut kene kat balutan dia ni."
"oh, saya pun tak pasti macam mane. Tapi akak jangan risau ye, nanti saya tolong tanyakan kawan saya yang arif tentang hal ni. Jumpa esok."

Moral of the story : kita sebagai doktor muslim & muslimah, kita perlu ye ambil tahu tentang fiqh perubatan. Malu ye kalau pesakit tanya cara nak solat ketika sakit, tapi kita tak tahu nak explain camne..uwaa

Kisah 2:
Atuk ni dah berusia hampir 70tahun, beliau juga diuji Allah apabila menghidapi kanser (spinal tumor). Penyakit tu menyebabkan kaki beliau lemah dan hilang deria rasa. Tapi Alhamdulillah selepas pembedahan dijalankan, kaki beliau dah boleh la gerak sedikit demi sedikit. Cuma kesakitan tu masih ada. Aku juga bertanyakan soalan yang sama macam adik di atas, pasal solat;

"Pakcik, macam mana PakCik solat?"
"PakCik tak solat Doktor."
"eh kenapa macam tu =( Jangan la macam tu pakcik. Walaupun sakit kita tetap kena solat. Solat kan wajib. Isteri pakcik kan ada. Mungkin boleh tolong pakcik?"
"aah betul juga tu. Boleh kan kalau pakcik solat secara baring je?"
"aah, boleh pakcik. Ada penyembur kan? Haa guna yang tu untuk ambil wudhuk lagi mudah."
"baiklah doktor, terima kasih."

Moral of the story : Jangan tinggal solat dengan sengaja. Islam itu mudah. Tak tahu, sila bertanya.

Thursday, March 1, 2012

Tips dapat suami/isteri soleh & solehah

Tajuk : Sebelum Aku Terima Nikahnya.

"your life doesn't get better by chance, it gets better by change!". 

M : Aku dah hidup 2 dekad 1 tahun. Dah banyak yang aku lalui, pahit getir kehidupan tetapi macam ada sahaja yang hilang.
F : Orang selalu kata hidup aku dah sempurna tapi, aku tetap rasa kosong.

Both : Mungkin aku perlu buat sesuatu.

Checklist!


M : yang paling utama, Solat!
F : bangun2. (kejutkan kawan bangun solat Subuh)

F : Seterusnya, Cintai Ilmu!
M : Ilmu takkan datang kalau kita tak cari.
F : Ilmu juga perlu dikongsi.. Dengan Murabbi, dengan Sahabat, dan kalau yang tertinggal tu, kita kenalah ingatkan.

ok, pastu.. (Manfaat Orang Lain)

M : (Manfaat orang lain) Aku cuba untuk masak, tapi tak tahulah jadi ke tak?
F : kalau tak cuba hari ni, bila lagi?
M : Aku harap diorang suka, first try kot.
F : Aku punya? hmph.. (cekodok tu hangus..hehe) Takpelahh belum berjaya, Allah kan nilai usaha

Yang ke-empat.. (Akhlak)

F : Aku cuba kawan dengan semua orang.
M : Bak kata orang, berkawan biar seribu. Bermusuh, aku rasa tak perlu.
F : Yang penting tahu batasan.
M : Haha dan satu lagi tak lupa untuk jaga pandangan.

Last but not least,

M : yang menjadi tunjang untuk segala-galanya
F : Relationship dengan Allah
M : Tiap malam aku cuba beribadat kepada-Nya
F : menjadi hamba yang Esa.
M : Doa.
F : Terus & terus meminta, semoga aku dikurniakan yang terbaik buat diriku.
Both : Amin~

F : Alhamdulillah, Allah telah mengurniakan yang terbaik buat diriku
M : Dan aku juga.




p/s : dialog di atas merupakan skrip video ini yang telah ditaip semula oleh Syafiqah =)

Rasa tak mahu berhenti senyum hari ni sebab ___ .


Yup. Dr. Yuliana Ayob balas komen aku lah. Suka suka suka..hehe.

Begini, seminggu yang lepas aku telah menulis entry yang bertajuk [7 Tips dapatkan Idea menulis!]. Entry tersebut merupakan copy-paste entry Dr Yuliana yang bertajuk [Apabila anda patut menulis, apa?]. Dan seminggu selepas itu, komen yang aku tinggalkan di entry beliau telah pun dibalas.

siapa je yang tak happy kan? hehe

InsyaAllah. Semoga aku terus diberi kekuatan untuk berdakwah di jalan Allah

(^_^) Manisnya rasa yang ku rasai kini. Sungguh aku tak tipu!


Hukum Hudud