Thursday, February 4, 2010

Brain itu otak

yeay exam CNS dah habis..tapi belum merdeka sepenuhnya sebab masih ada 2 exam yang menunggu. Basic Clinical Science module and Professional exam. 12 weeks to go je kot..aissh cuak nyerr. Exam tadi? camne mau bilang ek..agak susah la...tawakal je lah Belle'. Tapi seronok gak module nih. Belajar parkinson, migrain Alzheimer and etc. Anatomy byk nak hafal, physio pulak kene lebih gigih..biochem..hmm arghh byk plak soklan biochem tadi adeh..haha. Papepun, layan gambar bwh ni..'menarik'..hehe


ok cukup. post kali nie bukanlah nak citer or mengeluh pasal exam jer. just nak bagitahu betapa indahnya ciptaan Allah. Complicated ar bile belajar tentang otak. Aku rase kagum. Betapa hebatnya Dia maha pencipta. Bayangkanlah, setiap benda2 kecik kat otak kita ada fungsinya. Dan otak jugaklah yang memainkan peranan penting dalam kehidupan seharian. Selalu kita dengar, orang yang tak berotak, tak ke mana. Begitu jugak lah dalam sains, tanpa otak kita tak boleh membaca, mengeja, takde emosi, tak boleh bergerak, tak boleh mengingat dan lain-lain lah. So kesimpulannya, jagalah brain masing-masing semasa masih sihat. Dah sakit t susah. Jangan stress2, amalkan gaya hidup sihat, kalo de sakit kepala (headache), migrain yang teruk ke, cepat2 lah jumpa doktor. Bukankah langkah awal tu penting. Sekian tuk kali ni. Jumpa lagi.


P/S: tiba-tiba teringat something mase kelas revision hari tu. Ade lah sorang DR ni marah kitrg. Die tak suka lah kitrg tanye soklan ape yang keluar mase exam. Die cakap, kalo boleh spot soklan, so nanti kamu dah jadik doktor, kamu boleh pilih patient mane yang kamu nak. gitu??contoh, kamu tahu pasal chest pain, kamu nk rawat pesakit yg ade chest pain je. Boleh ke camtu? erkk amek ko sebijik! memang pedas..huhu. Tapi mmg betul pun, kalo nk jadik doktor yang hebat, kene tahu semua sebab pesakit yang dtg ade macam2 penyakit. So kawan2, marilah study sumer topic..lalala (die speaking ar, aku tolong translatekan je..time kasih). DR tu pun tak puas hati. Patutnye student medic kene lulus 100%. Kalo lulus 50%, so maknenye separuh patient mati separuh patient hidup....erkk doktor, jgn kejam sangat kot...huhu..k you allz, adiosza!!

No comments: