Tuesday, March 6, 2012

Part2 l Baca ni, sebagai orang Islam, saya malu mengaku Lelaki ini saudara saya!

Qu : Dia jawab...
me : teruskan.. dia jawab apa? eh you nak pergi mane tu, you tak habis cerita lagi maa
Qu : sekejap, I nak gi toilet..hehe

5minit kemudian.

Qu : Dia jawab, I rasa I want a pure Muslim.
me : *tersembur air*
Qu : are you ok belle'?
me : ya, I'm fine. How could he say that to you? haiya
Qu : itula, I sedih tau.
me : And then, you balas ape pada dia?
Qu : I geram, I terus hang up the phone.
me : then, sejak tu apa jadi dengan korang?
Qu : takde pape. I dengan dia senyap macam tu je. Dan I dapat tahu dia keluar dengan perempuan lain after that.
me : oh damn. lelaki lelaki. fitrah agaknya. *geleng kapla* (eh, amoi ni tahu ke maksud fitrah?? hehe)
Qu : I sayangkan dia, kenapa dia buat I macam tu?
me : Takpe, you sabar ye. Dia rugi sebab tinggalkan you yang cantik ni. Eh jap, GF baru dia tu cantik sangat ke?
Qu : she is like an arabic women. and she is a stewardess
me : *tersembur air buat kali kedua* ok fine (memang sangat cantik kot-bisikku di dalam hati) haiya3. May I ask you a lil bit bout him?
Qu : sure.
me : dia solat? puasa?
Qu : oh I tell you haa. I yang kejutkan dia pagi2 untuk bangun sahur. Sembahyang pun tak cukup 5 kali sehari. *she geleng her kapla* Sometimes kan, dia nak pegang tangan I, then I tak kasi. Sebab I tahu agama I boleh, tapi Islam tak kasi. Jadi I hormat agama Islam.
me : you are awesome Qu. Hmph..patutla..
Qu : what do you mean?
me : oh, nothing. Tapi, I bangga dengan dia sebab dia berjaya tarik you untuk masuk agama Islam and join us..hehe
Qu : ya, he is a nice guy.
me : you are still in love with him?
Qu : to be honest.. yea I am. Everyday I will stalk his FB and would like to know what he's up to and hidup dia macam mana sekarang. Teruk kan I?? You know what, I'm still contact with his mom. And sometimes, we also bumped each other with his mom. tapi I perasan dia macam mengelak and suka larikan diri dari I.
me : haish, I pun tak tahu nak komen ape. Hati lelaki susah nak baca. Maybe you boleh tanye Mr Khairul?
Qu : erk, siapa Mr Khairul.
me : hehe..takde sapelah Qu. Klah Qu, I kene balik dulu ni, tak solat lagi. I hope you will enter Islam anytime. You are most welcome to join us my dear. K see ya.

Tamat.

baca Part I kat sini.

komen Belle : apa lagi nak cakap. Kalau ku jumpa lelaki itu, akan ku sekeh2 kepala dia. tapi rasanya dia ada sebab kenapa dia buat macam tu. mungkin dia nakkan isteri yang Muslimah supaya dapat bimbing dia ke jalan yang benar lepas kahwin nanti. Bersangka baik je la. Aku pulak? kenapa tak amek FB & number perempuan cina tadi? apedaa..mana tahu, dengan bimbingan kau Belle, dia boleh masuk Islam. wah besar pahala kot.

satu je nak pesan, jalankan tanggungjawab Syahadatul HAQ kita sebagai orang Islam. Sebarkan Islam tak kira kepada siapa dan di mana. Jangan biar di akhirat nanti, bila ditanya kepada golongan bukan Islam, mereka jawab, "kami tidak tahu tentang Islam." Ajar mereka.

Syahadah Al-Haq : 
“Syahadah Al-Haq” bukan sekadar mengimani kewujudan Allah, malaikatNya, kitabNya, rasulNya dan hari akhirat. Malah tanggungjawab syahadah ini juga tidak cukup setakat mendirikan sembahyang, puasa, zakat dan haji. Syahadah ini hanya terlaksana apabila orang-orang yang beriman menyampaikan kalimah hak ke seluruh bangsa manusia dalam bentuk amal soleh, akhlak yang terpuji dan pemerintahan yang adil. 

Dengan kata lain mereka perlu menjelaskan ke seluruh alam, kebenaran yang bakal memimpin mereka menggunakan jalan yang lurus, cara yang betul dan amalan yang berkekalan. Manusia akan diberikan balasan berdasarkan amalan mereka. Mereka juga akan dihukum berdasarkan kejahatan dan amalan keji yang dilakukan
mereka

Sekian. wassalam.

3 comments:

mardalina baharom said...

Qu tu x convert islam lg la? hope she will convert soon... But guys biase la mmg perangai mcm tu..kdg2 diaorg kalau bercouple nk yg seksi meksi..tp bile nk khawen cri yg pakai tudung n baik2 sedangkan mereka x tentu cukup baik lg..tp bersangka baik je la.. :)

Jo Qusary said...

Lelaki memang bodoh. End of story.

syafiqah nabilah said...

Mar : Qu tak convert lagi. hurm, aku plan nak hadiahkan dia Al-quran, tapi tak tahu la camne..tgk lah nanti..hehe. Really hope to see her again~

Jo : aish, tak bek ckp depa bodoh. depa bukan bodoh, cuma kurang guna akai je =P