Monday, December 12, 2011

Istilah Kapel ada Had Umur ??



"Biar betul apa yang aku baca ni?"


Betul lah tu. Tapi, itu sekadar tajuk sebuah entri dan kenyataan. Sama ada ianya sebuah kenyataan yang betul ataupun tidak ... Haa! Jom kita kupas sesama ea (intonasi Melly Tentang Dhia).

Kapel (couple)

Automatik, aku yakin yang terlintas dalam fikiran kebanyakan daripada korang adalah...

HARAM!

Dan selebihnya...

Seronok! Atau No Komen.



"Janganlah engkau mencari pasangan hidupmu, yg jika engkau melihatnya, engkau pasti melupai ALLAH dan engkau terpedaya dengan hawa nafsu malah mengingatinya telah melalaikanmu dari bercita2 memperbaiki imanmu." - syahirul.com

[ iklan kejap ye ]

Tak kisah lah korang ni berpihak yang mana satu, isu yang aku cuba bangkitkan kat sini cuma satu. Pernah tak korang terfikir yang Istilah Kapel ni ada Had Umur?

???^$%*(%?!

Sebab, cuba fix kan word 'kapel' untuk generasi berumur 40-an. "Eh Anuar Zain Kapel dengan Z** A**. Aku kan, hari2 nampak diorang dating. iye."

Tak ke rase macam tak sesuwai? Tak? Ok la, ku bagi contoh lain. *uh nyampah*

"Korang, nak tahu satu cerita tak? Atuk aku dah ada Kapel. Cantik gile tau!"

Haa, see. Pelik tak pelik tak? Ape? er tak juga? *Ok nangis sampai banjir*

As for me. Untuk Atuk, perkataan Kapel lebih sesuai digantikan dengan calon isteri. Dan untuk Anuar Zain, dengan bercinta. *scroll balik atas, gantikan dan baca balik* good job! Baru sedap sikit ayat tu kita dengar kan? yep, betol betul tu, cintailah Bahasa Kebangsaan kita *tetiba*


why her, not me ?? *nangis*

jangan nak terkejut sangat sebab aku pun tengah shock ni
baru tahu lepas meng-google gambar die tadi
T__T

Hey, serious lah sikit Belle! er ok ..

So, begitu lah ceritaku. Kesimpulannya, Istilah Kapel wajib [fuh jatuh hukum terus haa] korang gunakan pada umur yang betul seperti remaja sebab Belle suruh.. haha. Bukan apa, sebab aku dapat rasakan yang bila sebut kapel je, persepsi orang mesti negatif. kenapa ek? Kapel sikit, mesti cakap buat dosa..

Yep, mostly memang macam tu. Tapi percayalah yang tak SEMUA kapel, macam tu. *tak terasa tak terasa* . come on people, wake up! [hujah couple dah basi]

Caption dari status FB seorang teman.
kredit to him sbb idea menulis entri ini lahir selepas membaca status ni

EH jap! Tapi, kenapa kita tak pernah dengar orang cakap yang, "Bercinta itu Haram", "berkasih sayang itu Haram" dll. Bukan kah bercinta, berkasih dan bercouple masing-masing membawa maksud yang sama????!

Haa, soalan tu hang kena jawab sendiri. Sekali sekala kasi minda korang berfikir, takpe kan? Selamat beramal. 


"Carilah pasangan hidupmu, yg jika engkau melihatnya, engkau pasti akan teringat pada ALLAH, serta bercita2 ke arah memperbaiki imanmu kepada ALLAH." -syahirul.com




Terima kasih sudi baca sampai habis.


ps: gambar curi kat Tumblr ^_^'

3 comments:

Hani Mardhiah Fashion said...

bercinta lepas kawin lebih diberkati oleh Allah Taala..

Mohd Rozaiman said...

...bakal doc ya...(sori pertanyaan x ada kena mengena dgn entry...)...wahhhh dasat la...

syanabel said...

*smile*