Tuesday, May 1, 2012

8 Tuntutan BERSIH !

Sedang aku bersiar-siar di laman sesawang aku terjumpa ini;


Berikut adalah pendapat daripada seorang pemberi komen di page HERE


__________________________________________________


1. BERSIHKAN SENARAI UNDI
  • Kena hantar wakil setiap kampung/taman/apartment kat SPR aa ni..nak sahkan permastautinan pendaftar (sanggup ke?)

2. MENREFORMASI UNDI POS
  • Lepas habis mengundi terus buat kiraan ke? (byk keje tu)

3. GUNA DAKWAT KEKAL
  • kan SPR da setuju nak guna dakwat kekal. siap bincang dgn majlis ulama adakah boleh guna dakwat kekal ni (no issue)

4. MASA KEMPEN MINIMA 21 HARI
  • Banyak duit kempen 21hari. kompom ramai yang penat dan malas nak pergi kerja sebab penat berkempen. Silap2 ada yang beli mc (dah terbukti)

5. AKSES MEDIA YANG BEBAS DAN ADIL
  • Hassan Ali diberikan akses yang adil dan saksama ke? (tak patut)

6. KUKUHKAN INSTITUSI AWAM
  • Nak buat macam mana? yang keje kat sini pun ramai pembangkang. Mana nak efektif kalau asyik bergosip, berpolitik (betul ke tidak?)

7. HENTIKAN RASUAH
  • Puak hijau ni lagi kuat korupsi. Penyokong tegar hijau pula tu. Kalau tak kasi, tak dapat claim walhal kerja semua dah buat ikut spec. Tak banyak sekali sign rm20k je (pengalaman sendiri-buat aku geleng kepala)

8. HENTIKAN POLITIK KOTOR
  • Dah nama pon politik. Kadang-kadang dalam geng sendiri pun berebut jawatan (betul tak?)
______________________________________

Digi Bersih Ditangkap



Belle : oh, aku baru tahu apa dia LAPAN tuntutan dalam Bersih. (lempang pipi sendiri sekarang!). 


Em Boleh masuk dalam soalan subjektif Sejarah SPM Tahun 2024 tak agak-agaknye ni? 

ok gurau je..jangan la marah =(

No comments: