Tuesday, November 30, 2010

pantang larang orang dulu-dulu, apa rasionalnya?

Jom semak ni jap~
  1. Jangan makan nasi dingin, nanti keras kepala. 
    • rasional = mungkin takut termakan nasi basi. kang sakit perut pulak
  2. Jangan buang sampah malam2 nanti buang rezeki.
    • rasional = mungkinnye sebab tak ade lori sampah lalu angkut malam2 kot.
  3. Anak dara tak leh nyanyi kat dapur nanti dapat suami tua.
    • rasional = menyanyi memang tak elok pun kat dapur ketika masak. Nanti air liur masuk dlm masakan. Saja bagi takut jer tu.
  4. Kalo nak tidur kena basuh kaki nnt ngigau
    • rasional = Zaman dulu2 mana la diorang pakai selipar dan seangkatan dengannya. so kalo tak basuh kaki, kan kotor tempat tido tu nanti.
  5. Jangan dok atas bantal, nanti bisul 
    • rasional = bantal tu kan tempat nak letak kepala masa tido. takkan nak diduduk2 kan. Tapi zaman nabi, nabi kalo ader tetamu, baginda bagi dok atas bantal utk keselesaan tetamu.
  6. Jgn makan tukar2 tempat, nanti kawin banyak 
    • rasional = nanti bersepah2 la.. tambah2 dak2 kecik makan.. kalo byk tempat, mau satu umah kena sapu tiap kali mkn.
  7. jangan meniarap dgn kaki terangkat, nanti mak mati.
    • rasionalnya = Tak manis/mcm tak sopan kalau meniarap kaki terangkat. lagi2 kalau orang pompuan 
  8. Budak-budak takleh makan kepala ikan, nanti jadi pelupa
    • rasionalnya : ahaha orang tua yg nak makan kepala ikan tu, sedap wooo 
  9. Kalau bercinta jgn hadiahkan baju
    • rasional = kalau clash kalau dia pulangkan balik, nak ke pakai baju tu balik? 
  10. Lepas makan kena tuang air sikit kat pinggan,kata org tua2 utk tambah rezeki,
    • rasional = untuk x mendera org yg membasuh pinggan sebab kalau sisa makanan tu lambat sikit basuh,payah nak cuci, nak kena sental.
  11. Jgn makan sambil pegang pinggan,nanti awek lari
    • rasional = kalau makan sambil pegang pinggan(makan pakai tangan) kalau terlepas pecah pinggan tu,otomatik awek tu terus malu makan dgn kau
  12. lauk terakhir dalam pinggan jgn diambil nanti kawin lambat
    • makanan atau lauk last biarlah org tua yang makan, jangan biar dorg kempunan
  13. kalo makan ikan jangan diterbalik kan untuk amik isi di sebelah,nanti nelayan kat laut terbalik perahu 
    • sebenarnya nak nampak sopan terutama untuk anak anak gadis kalo makan kat umah bakal mertua.
  14. kalau nak tambah nasik, nasik lam pinggan jgn kasi licin dolu, tinggal sejemput dua lam pinggan, pastu tambah.
    • alasan nyer supaya rezeki tak putus....(i dunno. tp dah terbiasa buat, there's no harm at all anyway)
  15. jangan dok kat tangga, nanti lambat dapat jodoh
    • tangga zaman dulu x sama ngan zaman sekarang, so kalau jatuh patah riuk kan naya. lagi satu, tak elok sebab orang nak keluar masuk pon susah 
  16. jgn buang nasik, nanti nasik nangis 
    • jgn membazir @ jgn tamak masa amik nasik kang tak abis
  17. jgn makan dari dalam periuk, letak kat pinggan/mangkuk dolu, baru makan..... kalau tidak mewaris kepapaan 
    • tp basically cam tak sopan kalau makan dari lam periuk.... buruk lantak
  18. amik nasi, senduk jgn dihentak rezeki lari
    • takut senduk patah
bersambung.......

No comments: