Wednesday, June 20, 2012

a quote for today : tips untuk medical student



Ku baru je habis kelas tutorial dengan Dr Adi; specialist A&E kat HRPB, Hospital Ipoh.

Dia pesan supaya kami 'learn smart' bukannya 'learn hard'.

Dia pesan lagi supaya ktrg clerk patient at least 2cases per day.

Dia cakap, exam paling susah yang pernah dia ambil setakat ni ialah exam final MBBS, bukan SPM, bukan SRP dan bukan exam masa dia buat master.

gulp.. cukup menakutkan bukan?!!

Dia cakap lagi yang jadi student ni senang je sebenarnya. contoh, hari ni kita present case bertajuk coma. Lepas kelas, tunggu je kat pintu masuk kalau-kalau ada patient koma tiba and then clerk lah. Sure you will remember gile2 punye everything about COMA.

Pesan dia lagi, kita ni kena pandai berimaginasi, melukis dan pandai mengarah. Jadikan satu topik medik tu cerita yg interesting macam korang tengok cerita Madagascar. Sebab kata dia kalau ditanya pasal Madagascar dari A-Z bole ingat tapi kalau tanya pasal last lecture dgn Dr A seminggu yg lepas, sure tak ingat. kenapa? aha.. 

last but not least, ni xde kena mengena dgn tips study la tapi : 
Dr yang suka marah2 dan cepat melenting sebenarnya Dr yang not well organize dan kurang ilmunya. kalau tak caya, cuba bandingkan cara layanan Doktor Pakar dan MO terhadap pelajar medik. lain kan? aku pun baru perasan fakta ni ye.

Ok tet...

so moral of the story, marilah kita study dari sekarang supaya tak menyesal di kemudian hari. sayonara. selamat berjuang untuk kawan-kawan seperjuangan dan tak lupa juga untuk diri sendiri juga..wee

2 comments:

Diari Doktor said...

salam wbt akk,
trm kasih sbb share :)
baru follow blog akk klmarin dulu.
Mg terus istiqamah dan bermanfaat utk semua :)

Oh ye kak, nk minta pndpt sikit.

Kdg2 kita study, tmbh2 time exam, lagi la nk double triple usaha tu. But sometimes, it couldn't be denied that kadang2 rasa down, plus dgn environment yg semua org study. Takut la kak, ter'sycho' dibuatnya. Futurnya saya ni, bnyk lagi kelemahan kak =(

syafiqah nabilah said...

Wassalam. Sama-sama & insyaAllah.

Oh, ada masalah study ke? Actually akak ni pun takde lah hebat sangat, result akak biasa2 je. Tapi apa yg akak boleh nasihat, sebagai pelajar perubatan ni kita tak boleh study last minit, kena pandai kawal stress dan jangan belajar sorang-sorang.

masalah ter'psycho' dgn kawan2 tu biasa la. Cuba settlekan dgn awak pun join ikut study sekali. Bila kita dah sibuk study, mesti la takkan ada masa nak fikir ttg org ni dah byk study dari aku ke tak.

Kalau rasa down sangat, ambil phone call mak. insyaAllah tenang pastu. =)