Tuesday, April 26, 2011

Lagi lagi isu pasal Couple itu HARAM !

Orang yang baik berkata ; 
  • Wahai kawan-kawan, jangan couple tau. Couple tu haram. Dia boleh membawa kepada Zina Hati.


Orang yang kurang baik berkata ;
  •  Lantak lah apa orang nak kata. Aku bukannya buat apa-apa pun. So bagi aku, couple tu tak salah!


Salam.

Isu aku pada hari ini adalah isu haram bercouple. Mesti antara kita dah selalu dengar yang Couple itu haram. Dan ramai juga antara kita yang mengiakan. tak kurang juga ada yang menidakkan. Terpulang pada pandangan masing-masing. Tapi cuba kita tanya pada diri kita, sejauh mana kefahaman kita tentang kenapa couple itu diharamkan?

"Entah, ramai orang kata Haram, aku pun ikut je lah."

"Couple tu tak boleh. Maksiat maksiat!"

"Couple ni cenderung kepada zina hati. Couple selepas berkahwin lagi elok lah"

Still, jawapan-jawapan yang diterima tidak menjawab kepada persoalan, 'Fahaman anda kenapa couple itu diharamkan!' betul tak? Jawapan tu seolah-olah hanya memandang Couple tu dari sudut negatif sahaja. Cuba kita pandang dari sudut positif pula ...

Cinta = fitrah
Rujuk SINI untuk baca artikel penuh yang dipetik daripada laman sosial FACEBOOK

Artikel di atas, bukan bermaksud ingin menggalakkan amalan bercouple, cuma ingin membetulkan fahaman & pandangan sesetengah pihak yang terlalu ekstremis dalam hal ini. Memang tidak dapat dinafikan, apabila kita membuat kajian. Dalam 10 pasangan yang bercinta, 2 daripadanya pasti pernah membuat maksiat. Tapi ianya tidak bererti kita harus memandang serong terhadap semua pasangan bercinta di dunia ini dan menjatuhkan hukum sewenang-wenangnya.

Jangan kerna nila setitik, rosak susu sebelanga.

Nasihat dari Belle', fahami & selidik lah sesuatu perkara itu dahulu, sebelum anda sewenang-wenangnya mengatakan hal itu benar! dan ingat! sekali anda sudah bercinta dan menjalinkan hubungan dengan seseorang, jaga lah batas pergaulan dan jaga diri! PEACE . I believe you can do it..caiyo3 (^__^)Y

"korang ni cakap zina hati zina hati.. korang tahu ke maksud zina hati tu ape??"

"erk.... tak tahu"

(&^%%#@


3 comments:

DAUD said...

aku suke slide no 2.
perlulah berdakwah secara berhikmah.

Rozami said...

yeah!
betol2

Abihana said...

salam kenal.

rasanya di malaysia ni kita masih tak matang dalam menghadapi isu kapel ni. sebab majoriti yang berkapel mmg tak boleh menahan diri.

ye tak?

-=http://garismasa.blogspot.com=-