Sunday, April 24, 2011

There is nothing interesting to talk!

Tiba-tiba teringat cerita Dr Tharam. Dia kata, dia pernah jumpa seorang pesakit Autism ni. 

[Google lah Autism kalau tak tahu Autism tu apa k? Pendek kata, pesakit autism adalah mereka yang berada dalam dunia diorang sendiri dan tidak bersosial dgn orang lain]

Semasa nak akses perkembangan budak tu, dia didapati lewat / tidak boleh bercakap. Tapi bila dia dah besar, dia boleh bercakap. Dr pelik dan bertanya kenapa baru sekarang dia bercakap. 

and guess .. what he answered ;

" Because there is nothing interesting to talk! "

us : erk .. hahaha

6 comments:

Jo Qusary said...

salam stylo,

dulu aku mcm budak tu... aku hanya boleh bercakap pd umur 5 thn, tapi aku dah boleh melakar lukisan dlm bentuk 3D pd usia 3 thn dan ajar diri sendiri membaca karya shakespeare pd umur 8 thn... aku selalu tak bercakap dgn budak2 lain yg sama baya dgn aku sebab aku takde benda yg nak cakap dgn diorg... wavelength tak sama... jadi aku boleh phm masalah budak autism tu... cuma bezanya aku ada sindrom asperger, bukan autism tapi dikatakan pakar paediatrik hampir nak masuk dlm lingkungan autism... skg aku boleh bercakap apabila dibayar utk bercakap :)

syanabel said...

salam stylo kembali,

wah kagumnyer. Dibayar untuk bercakap?? siapa yang bayar dan selalunya akan cakap pasal ape je?

and currently, how was your life?

Jo Qusary said...

hahaha... i'm a lawyer :)
dulu aku dibayar utk bela client, skg dibayar utk memberi syarahan law kat ipt... life ok je aku rasa... tapi byk org selalu tanya bila aku nak kawen memandangkan aku dah tua... itu je la benda yg aku rasa annoying dlm life nie, hehehe...

syanabel said...

wow, a lawyer..
oh ingatkan dibayar ape la tadi..haha
Tua sangat ker? Biasa lah tu, manusia mmg suka sgt jaga tepi kain org lain..
But, I just want to know la, if U don't mind.. is it because of Aspeger that you didn't married yet?

Jo Qusary said...

not sure... tapi aku memang tak berapa selesa bila berada dekat dgn org, walaupun dgn famili sendiri... selalu cepat meltdown atau demam bila berada dlm satu tempat dgn org lain pd tempoh yg lama... ada yg kata sebab aku cepat hilang minat kat sesuatu dgn seseorg jadi bila aku tak suka kpd certain things, memang perasaan tak suka tu agak extreme... mungkin ada kaitan...

syanabel said...

owh faham-faham. Takpe lah, as long as you happy dgn your life sekarang, ok je kot. InsyaAllah, satu hari nanti mesti jumpa punya lelaki yang betul2 best tuk dijadikan teman hidup.

Good Luck!

Ingat ni tau : our life is too short to be unhappy !!