Thursday, March 17, 2011

Kempen kongsi idea l permainan dulu2

[ klik untuk join kempen ]

  • Permainan dulu-dulu
Sebagai permulaan, aku nak sambung cara-cara macam mana nak main 'TengTeng' daripada entri blog alongxp dulu ..


sebenarnya, aku pun ingat-ingat lupa cara nak main tengteng ni. Maklumlah, dekat sepuluh tahun kot tak main. Mau tak lupa. So, aku pun minta la pertolongan Encik Google, dan terjumpa di [sini] ada ceghita secara detailnya cara nak main tengteng. Korang baca je lah kat situ, terang jelas dan nyata dia ceghita.

fuh, siap buat permanent line lagi. kalau kat kampung, kitorang lukis pakai kayu atas tanah je kot..huhu
cuma, aku boleh ringkaskan macam ni. Mula-mula korang lukis petak macam kat atas tu. [Sebenarnya banyak versi, tapi versi aku ngan adik-beradik kawan sekampung aku dulu-dulu, memang macam kat atas ni versi lukisan nya. siap kat semi-D tu ada dua bahagian. Satu S (siang), satu M (malam)] 

ok, lepas dah jadi lukisan korang tu, kena pilih buah. [Dulu, aku suka guna buluh. Best je kalau baling, memang tepat masuk dalam petak la..hehe] Then, cam biasa, 'lat tali lat tahi lalat' tuk undi sape jalan dulu. Dah sampai turn korg tu, mula-mula, baling buah kat petak 1st. Then, dari garisan permulaan krg lompat terus ke petak kedua. [petak yang ada buah tak boleh dipijak, mati/hilang la giliran nanti]. 

Then lompat sampai petak 7&8 and reverse balik sampai lah ke garisan permulaan tadi. Ingat! sayap pertama (4&5) dan sayap kedua(7&8) sila pijak dengan kedua2 belah kaki serentak. Jangan lupa amek buah anda di petak 1st tadi. Pastu, teruskan dengan baling buah ke petak kedua dan seterusnya. Bila buah dah lepas petak 8, korg dah boleh buat rumah.

Rumah? rumah penting sbb pemenang dikira dengan bilangan rumah yg krg ada. cara nk buat rumah, mula-mula, korg baling buah ke petak semi-D dengan jangan pandang depan, pandang belakang. Bukan senang tu nak masuk petak. Asyik mati je. kalau time tu angin kuat, mula la nak salahkan angin..pastu jalan balik semula. [ hehe kelakarnya dulu-dulu ] 

Pastu krg jalan la cam biasa tuk amek buah tu. Kan aku ada ckp, petak semi-D tu siap ada S&M kan. Kalau buah tu jatuh kat S (siang), maknanya kita boleh amek buah tanpa perlu pusing ke blkg. Kalau dapat M, mmg malang la, kena pusing belakang and merabalah korg nk dapatkan balik buah korg tu..haha. memang mencabar permainan ni. Hebat!

Dah dapat buah tu, reverse lah dengan gembira dan start la baling ke mana-mana petak yg korg suka tuk buat rumah. Lukis lah muka korang ke kat petak tu, or letak something ke, tuk nak bagitahu yg ''woi ni rumah aku ye, jangan pijak!!" hehe. Okay, faham ke? sekian sahaja ringkasan cara permainan dari ku [ringkas ke?]. 

Selamat bermain!

Permainan dulu-dulu yang lain :
  1. Guli - suka kumpul guli .. guli chrome cantik!
  2. Softball - yeah, aku rindu nak pukul bola guna kayu. Best sgt
  3. Main getah - Suka main masa rehat kat sekolah. Siap bawa seluar spare lagi...adeh
  4. Ceper - serius, skill aku bermain ceper entah ke mana. rindunyeee
  5. Baling selipar - (^__^)
  6. Batu seremban - hehe, rindunye nak jahit batu seremban. best main ni
  7. Layang-layang - disebabkan perlukan angin yg kuat baru best main, aku tak gemar sgt main ni
  8. Gasing - best la tengok org main, tapi bukan aku. tak reti!
  9. Main nyorok-nyorok - best tapi kesian bila rasa cam kene buli pun ade
  10. Main cop-cop tiang - permainan wajib masa waktu rehat!
  11. Main galah - best main waktu PJK nya session
  12. Main masak-masak - Kesian kuali mak dikerjakan kitorg adik beradik..adeh
$$$$$$$$$$$$$$$$
  • Hasil Idea  AlongXP
  • ku telah ditag oleh .. takde siapa tag pun .. cuma minat je nak join. Sebagai anak Melayu dan rakyat Malaysia, aku cuma rasa bertanggungjawab untuk join kempen ni.. hehe =)
  • ku telah terbaca post ni kat blog   :: Juela Julie ::
Dengan ini aku ingin mengetag nama-nama yang bertuah ...
  1. www.ciklilyputih.com
  2. http://arizakiah.blogspot.com
  3. http://www.adamxis.com/ 
  4. http://keunikanhidup.blogspot.com/


  1. Hazlin - http://hazlinnazri.blogspot.com/
  2. Nelly - http://nellythestrange.blogspot.com/
  3. Mish Chan - http://ninicrazyskandal.blogspot.com/
  4. inanur - http://www.inanur.com/
  5. Eija - http://siniijabising.blogspot.com/
  6. Fyqa - http://fyqafullstop.blogspot.com/
  7. Cik Sue - http://miowmanja.blogspot.com/
  8. MuCuX - http://www.ladolcemucux.blogspot.com/
  9. Anim - http://animismail.blogspot.com/
  10. Eyja Aryanie - http://yusmizaa.blogspot.com/
  11. http://l0llyteddy.blogspot.com/
  12. http://julajuliebintangsembilan.blogspot.com/
  13. Nadiah Amir - http://passiondreamerannkerol.blogspot.com/
  14. http://tynpateyhah.blogspot.com/
  15. http://m0shie.blogspot.com/
  16. lily - http://ceritalily.blogspot.com/
  17. Miss Tiqah - http://tomotblog92.blogspot.com/

Entri ini juga aku tag sesiapa sahaja yang terbaca / sedang membaca / telah membaca post ini. JOM! Jom kita ramai-ramai jaya kan kempen ni .. Kalau korang nak ceghita permainan lain boleh je .. asalkan permainan tu permainan yang korang main dulu-dulu ... (^_^)


Syarat-syarat penyertaan :
  • Tulis entri bertajuk : kempen kongsi idea l permainan dulu2 
  • Tulis entri yang ada point macam ni ;
    • Kempen kongsi Idea l permainan dulu2
    • Hasil idea alongxp
    • ditag oleh _ _ _ _ _ ( nama sape yang tag korang dan serta kan sekali linknya )
    • terbaca post ni kat blog _ _ _ _ _ ( ni contoh kalau korang terbaca post ni kat entry siapa2 lah ye )
    • tag lah seberapa ramai mana yang korang suka =)
  • Tinggalkan permalink untuk entri yang korg dah buat tu kat [cini], dan kat blog owner yg tag krg / korg jumpa wat entri ni..ok?
  • Takde hadiah ye , sbb ni bukan kontest / giveway , saja nak berkongsi idea , memupuk semangat berkawan di kalangan blogger secara ikhlas , BUKAN KERANA DUIT / HADIAH .
  • Kempen ni TIADA due date , selagi alongxp dan blognya masih bernyawa , maka kempen ni masih diteruskan walau pon akan muncul kempen lain.. kata along xp .. hehe
# itu ceghita permainan dulu-dulu. Permainan sekarang2? Huh, toksah ceghita lah ye .. :P tak cukup setahun nak cerita kot.. banyak sangat huhu. Tapi permainan dulu2 tetap dalam ingatan serta menggamit banyak memori indah. Rugi tau kanak-kanak zaman sekarang, tak merasa main teng teng mcm kite dulu-dulu .. kan kan .. hehe #

5 comments:

alongxp said...

pergh...best tul bc entri ni...serius dpt feel... dpt rs kamu tulis ngan tul2 ikhlas, mekasih join... so far...ni entri terbaeklah... two thumbs up...

:: jula julie :: said...

layang-layang best jugak kan...

ermm...ceper tu ape?
tak pena dgar pulak..
:(

EZAN IDMA said...

mesti menang ni. goodluck :)

syanabel said...

@alongxp : thanks.. and sama2 =)

@juela julie : ceper tu penutup botol, botol kicap ke. cara main kene timbang and ada tembak2.. hehe =)

@ezan : erk, ni takde hadiah pun la.. saje suka2 join =)

Lily El said...

Hi, thanks for tagging me. much love from ceritalily.blogspot.com :)