Friday, July 23, 2010

Persepsi umum terhadap Budak Medik

Fuh, tajuk je dah panas.. Isinye sepanas tajuk ke tidak ni? Kena baca dulu la baru tahu.

Intro : Budak Medik. Tak perlu dijelaskan lagi definisi 'Budak Medik'. Semua orang tahu! Encik tak tahu? ayooyo, sila search kat google cepat. Ala pelajar yang belajar lima/enam tahun dalam jurusan perubatan dan 24 jam berkepit dengan buku tu..merekalah 'budak medik'..hehe

Kos perubatan merupakan antara kos pilihan Ibu Bapa dan pelajar lepasan sekolah kerana peluang pekerjaan yang terjamin. So automatically nye masa depan pun pasti terjamin lah. Selain tu, gaji yang ditawarkan pun agak lumayan..$$$.. Tak kurang juga, pekerjaan doktor dianggap sangat mulia kerana Doktor membantu menyelamatkan nyawa manusia. (dah boleh masuk isi ke belum ni?? awat lambat sangat Belle'?)

"okeh..kita straight to the point!"


Terdapat pelbagai persepsi orang ramai terhadap budak medik. Bawah ni adalah antara persepsi yang aku paling tak suka dengar..hehe. Hmm tapi, sejauh mana kebenaran persepsi itu? Mari kita rungkaikan bersama.. ayuh cepat..

Isi 1 : Budak Medik skema!
Hmm ayat ni memang biasa sangat kot kita dengar. Skema! Mungkin la maksud skema di situ adalah wajib pakai nametag, baju formal, berkasut, berkepit dengan buku je, pakai cermin mata dan sebagainya. Haa..betullah tu. Kat IPTA terutamanya, boleh kenal pasti la budak medik ke tak. Hmm tak semua skema, ikut la. Ade je yang study study, ade yang enjoy study dann ade yang enjoy enjoy.

Tapi, boleh pikir sendiri la. Kita kan bakal doktor. Bila lagi nak berlatih pakai pakaian formal dan kemas kalau bukan sekarang. Jangan anggap peraturan tu satu beban la, anggap ianya latihan masa kelak. Bukan budak medik je yang skema okay!

Isi 2 : Budak Medik takde LIFE
Hmm..sape kate? Masa weekdays, belajar lah. Masa weekend enjoy la. Ada je masa gi shopping, wayang dan bersukan. Aku rasa, yang kata budak medik takde life ni selalunya sebab masa kuliah yang padat, cuti yang jarang2 dan sekejap plus banyak benda nak study. Bayangkan lah, examnya 3 hari je tapi nak kena cover 2 tahun punya study..mane tak tension. Kena pandai2 lah jaga emosi ye.

belle' : Kalo budak medik takde life, kitorang dah dalam bilik mayat sekarang ni..(T-T)

Isi 3 : Budak Medik kaya
Sebab konfem dapat tajaan MARA atau JPA. Boleh terima ke? ala, tak kaya pun la. MARA tu pinjaman je la..kene bayar gak nanti. Mane ade kaye. "Korang lagi kaye, keje awal dari aku..nanti leh la belanja aku..hee". (Belle' : ada la elaun tiap2 bulan, bila akhir bulan je sengkek.. uwaa)

Isi 4 : Budak Medik kahwin awal
Ni memang tak leh blah la. Sape kate begitu? meh nak sekeh sikit pale die. Budak kos lain pun ade je kan kahwin awal. La, jodoh dah sampai, mane leh tolak..hehe. So far, rakan sekuliah ku baru sorang je yang dah kahwin. Ada sorang yang akan kahwin, minggu ni. macam best je kalau dapat gi Kedah..hehe. Cek jarang pi UTARA. So, jadi sangat amat tak benar yang budak medik suka kahwin awal! (apesal emo je lebih aku nih)

Kesimpulan : Terdapat 4 persepsi yang saya rasa tak patut ditujukan kepada budak medik. (ayat skema). Sama-samalah kita ubah pandangan dan pemikiran agar kita lebih maju kehadapan pada tahun 2020. Hidup Klinik 1 Malaysia --> memang tiba-tiba (^_^")

********

Yes siap! cikgu, saya dah siap karang esei hari ni. Lepas cikgu baca, jangan lupa bagi markah sekali tau. Keesokan harinya, markah pun diberi....aku dapat .. emm.. tak nak bagitahu sebab aku kan dah janji tak nak bagitahu result aku kat orang lain dalam entri ni...:P


Belle' : Senanya, Budak Medik ke Budak Medic?? lantak la labu..Percaya tak yang 2017 nanti, bilangan doktor akan sangatlah banyak hingga mungkin leh dapat nasib yang sama dengan....

7 comments:

asyurul said...

wow...this absolutely not true..aku pun ambik medic gak. Tgk blog aku mcm ner? Leh judge la aku n member semua mcm ner. Kawen awal?? Hahaha!! Aku rasa budak medic la paling lewat kawen. Study pun 5 tahun paling kurang. kos lain majoriti 3-4 tahun je. Lagipun, susah nak pikir hal kawen time study medic nih...pointer drop, tajaan akan ditarik balik...

샦이라 입니다 said...

hoho. mungkin budak medik kawen awal tu kat tmpat2 cm kite2 je kot. huhu..

ape2 pn tahniah kat kawan kite yg da smpai jodohnye tu... huhu

syafiqa-belle said...

asyurul : kann..tak betul kan..heheh.. pandai2 je diorg ni buat tanggapan sendiri..haha

Kid : yang dah kawen tu kan lebih berumur dari kita kan.. so still tak leh kate yg dak medic kawen awal..hehe

amy emyla said...

hurmm..erk??
skema ke??
xsume kott kan...

kaye???...duet awl bln je oke ..dah2 nak abes tuh..tggu due nye lame nak masuk...banyak abes ke tiket nak balik mesia je..aishhh
makan...

makan tidor...dak medic rmai gemox..ye x??..hahahhaa

hurmm..cepat kawen tuh??bkn plg lmbt ke??...kalo pompuan plak ssh btul nak kawen... hurmm confused...sy skank xkawen2 lg..muhahah..mybe lg lame kott...tgu nak abes bljr dlu kott...n ssh btul nak cr kt medical school..

adrinaqamarina said...

setuju dengan 4 benda tu la. hehe.

orang salu cakap budak medik skema.

orang salu cakap budak medik tak de life, ne lagi tak boleh terima. nanti kalo orang cakap macam tu, rina nak kari ayat tu "kalo buudak medik tak de life,dah lama ktorang kat dalam bilik mayat"

yang pasal kawen awal pon de. maybe sebab jangka masa belajar tu lama.

pasal kaya tu pulak, memang orang salu cakap, tapi kte kaya pon duit kerajaan je. laen la yang betol3 anak datuk.

terpanjang pulak komen ne. hehe.

ps*saya juga budak medic.

ha ag satu pasal orang salu cakap orang tak mo kawen dengan doktor. ne kalo doktor perempuan la sebab bz katanya.

syafiqa-belle said...

erk..hihi..hye qamarina..thanks atas komen awak :)

em, tu lah..org kata doktor pempuan ni berat sikit jodoh..adeh..hee

gud luck to you kay~

budaknerd~ said...

hye ! kite pun budak medic jugak ! hidup budak medic, yeaaayyyy !!!!

http://fatinamiraizati.blogspot.com/