Thursday, June 24, 2010

ceritaku episode dua

..:: sambil mata menonton perlawanan Italy menentang Slovakia..'dia' menulis sebuah entri..jeng jeng jeng ::..

apa khabar ekau-orang semua? Pak cik sihat? mak cik tak de sakit mana-mana kan? cik ok ke? adik dah makan malam? bagus sekali. Tapi tak sebagus 'dia' yang kini bergumbira bersama keluarga tersayang..kan kan. 'Dia' selamat tiba di Muar jam 6.30PM selepas bertolak dari Ipoh jam 12.30PM tadi. 

"kenapa lama sangat sampai 6jam? Jauh ea?"

6jam bermaksud 'dia' menaiki bas, bukan kereta, kapal terbang jauh sekali dan itu bas transit (dari Ipoh ke KL & dari KL ke Muar). Dalam bas, 'dia' tidur je. Tapi 'dia' terpegun tatkala melihat seorang ayah memangku bayi kecil sambil mendodoikan bayi tersebut. Kagum 'dia' memandang. Oh lupa, selamat hari bapa, abahku! ( tiba-tiba T_T ). Akan tetapi, 'dia' geli tatkala terpandang di hadapan tempat duduk 'dia', kelemumur berguguran jatuh seakan salji hinggap di tepi dinding tingkap bas sambil seorang pemuda sungguh lena bersandar di tingkap tersebut. Ayaakk!! *bluwekk..uh

Okay, 'dia' tu .. aku lah.

Lepas tamat je kelas 'video feedback' yang memakan masa 4jam jugalah, aku terus menuju ke MUORRR. Kelas agak lama sebab banyak masalah teknikal yang berlaku. Takpe, yang penting banyak ilmu yang berguna kitorang dapat today.

Firstly,

Aku kena bawa tali bila gi interview patient. Bukan satu, tapi dua. Sebab? kena ikat kaki dan pen aku. Masa tengok balik video aku tadi, terserlah tabiat aku yang agak susah nak hilang iaitu suka goyang2 kaki dan main2 pen di tangan. Doktor kata sume tu leh distract pesakit. Not good huh!

Secondly,

Don't put answer into your patient's mouth! Contoh: "Adik tiada sakit lain?" Automatically, his/her answer will be..NO (tiada). So kena ubah sikit soalan, "adik ada sakit lain ke?"

Next,

Try not to write during taking the history. in exam..semua tu, waste time korang je. the more you ask, means more marks!

Then,

Address your patient with her/his name. For example, the suitable questions after you asked "What is your name?" is..."Can I call you Mrs. Lim? Okay Mrs Lim..bla bla bla". If you compare that with this one: "What is your name? Your age? are you married?" The previous one is better right? Remember his/her name tells your patient that you pay attention what he/she said just now (I mean about telling his/her name)

last but not least.

Don't judge your patient! Contoh yang kitorang tengok tadi, perbuatan mengusap-usap dagu masa menyoal, tunjuk tangan ke arah patient. kata doktor, gaya camtu seakan-akan Polis menyoal pesalah. Contoh, kita nak tanya..cik sorang ke yang ada sakit ni dalam family? atau pun..Cik ada merokok? sensitif kan soalan tu. Patient akan rasa down. Tambah pulak kita punyer muka tu dah semacam, sambil usap-usap dagu lagi (dapat bayangkan tak nih?). Then patient will automatically say NO! They will not telling you anything..They will think that you are thinking negative about them. hmm logic la tu kan? Please, don't cause more harm to your patient.

...:: 'dia' pelik kenapa Italy tak sumbat gol pun lagi, Solvakia dah satu..haishh ::...

p/s: DR Yip sangat detail orang nye kan.. 
Beliau berpesan: Jangan pakai blink-blink, takut kena ragut. jangan pakai t-shirt kat kelas.."saya boleh pakai baju kemeja, kenapa U tidak?" petikan kata beliau.

DR Mra: 'Are you with me?'
DR Hla : 'My child..my children'
DR Subra: 'Oh baby..'

4 comments:

샤끼라 입니다 said...

hahaha! siap ade qoute every docs!

haha.. lepas gian tgk bola ke??? wahahah..

hah, len kali kalo takde tali, blh jugak gune measuring tape version tali ukur baju.. huhuhu..

Syafiqah Nabilah Azali said...

hehe..betul gak tu..sekurg2 nye berguna gak measuring tape yg sehinggit tu..heee

salamBEST said...

tmbh lagi. Rubbish~ Haha

Syafiqah Nabilah Azali said...

haha..boleh2..next episode laa..sbb so far lom ada yang kena lagi..hee