Sunday, July 31, 2011

Bila Facebook dah macam TUHAN

sumber : twitter

Pernah tau aku terbaca wall seorang teman. Beliau menulis sepotong doa yang biasanya diungkapkan sesudah solat. Dan seorang teman yang lain memberi komen seperti ini;

"nak doa bukan kat sini la weyh, sengal!"

terkejut juga la. Salah ke sang teman yang menjadikan sepotong Doa sebagai status di FB? atau pun cuma sang teman yang lain itu yang berfikiran negatif?

Apabila difikir-fikirkan balik, sepanjang hampir 3tahun aku menjadi pengguna FACEBOOK, bermacam-macam ragam dan tabiat manusia dah aku tengok. Yes! dalam hal ini korang tak boleh ye cakap aku 'judgemental' sebab.. sangat obvious kot, status itu ditulis oleh kita sendiri. Kita menulis berdasarkan apa yang kita rasa, kita alami, dan haruslah kan benda itu 'sangat' melambangkan peribadi kita. betul tak?

kecuali lah, ada yang menulis tanpa tujuan. Pakai bantai taip je and post! Buat sesuatu tanpa berfikir. Takkan lah kan?

berbalik kepada tabiat manusia di FB. Antara sifat yang aku dapat kesan adalah, mereka sangat suka berdoa di dinding Facebook. 

Contoh;
"Ya Allah, kau tetapkanlah imanku." -Sang Teman.

Ok fine.. Pembaca (rakan-rakan) di FB yang terbaca, sekaligus akan turut berdoa di dalam hati dan siapa yang dapat pahala? yes betol! Sang Teman juga! 

Tapi persoalannya di sini, selepas sembahyang, ada tak berdoa macam tu? ke terus open laptop update status kat FB, "Ya Allah .. bla bla bla.." *tak terasa tak terasa. Kalau ada bagus! Kalau takde itu yang bikin wa panas kan. Dan time ni aku akan 100% setuju dekat Sang Teman yang lain,
"Nak doa bukan kat sini la..adeh"

aku bukanlah nak kata yang kita dilarang menjadikan doa sebagai status, cuma pastikan ianya selari dengan niat dan amalan kita. Jangan ada niat untuk menunjuk baik dan sebagainya padahal...huh. Ingat! Jangan terlalu taksub dengan teknologi sampai kita lupa benda yang asas.

 " Facebook tu kan cuma 'hiburan' - Encik A "


dan ini antara mention (reply) yang aku dapat;



apa apa pun. ini hanya lah sekadar sekilas pendapat daripada seorang 'AKU' yang bukan sesiapa. Kalau tak setuju, jangan malu jangan segan untuk menegur ku dan memberikan pendapat  Jika ingin mendapatkan lebih kepastian, ajukanlah soalan ini kepada mereka yang lebih pakar. OK?

'"why is so serius. Open minded la sikit!"
'Open Minded?? Tak payah nak open open sangat lah.'


Short Tips for Ramadhan:-from iLoveAllah.com-
1. Seek Allaah's Pleasure & Mercy.
2. Read Qu'ran [with Understanding].
3. Listen to Qu'ran.
4. Make dua for yourself & others.
5. Evaluate yourself everyday.
6. Make Taubah.
7. Increase your Dhikr.
8. Give Sadaqah.
9. Seek Islamic knowledge.
10. Pray Salah on time.
11. Increase your Sunaah & Nawafil prayers.
12. Aquire patience & strong will.
13. Strive for Ihsaan & avoid Riyaa.
14. Control your anger.
15. Feed others.
16. Make Itikhaf.
17. Don't eat too much at Iftaar & Suhoor.
18. Sleep early.
19. Get up a little early for Suhoor & pray Tahajjud.
20. Keep yourself in a state of Wudhu.
21. Don't waste time socialising too much.
22. Pay Zakatul Fitr early.
23. Set a goal of memorising some new Qu'ran & Duas.
24. Watch your tongue.
25. Make time for others. 

my FB's profile Pic for this Ramadhan


salam.

4 comments:

nagaliar said...

atr sbb2 nape sy x de akaun fb sehingga skrg...erm...idup kalu dh terbelit ngan ketaksuban fb...rase diri dh x merdeka dh..hu3

Jamiel said...

selamat berpuasa..

qutil said...

bab ni memang seronok nak dibincangkan...maybe aku membaca status mereka yang shout out loud tu as another reader.. not as the personnel yang shout out silently..so there will differ there..from there aku x berape bekenan dengan mereka..

besides kalau nak anjurkan atau ajarkan doa tu kne la wat quote cam nie "ini adalah sepotong doa yang bagus diamalkan untuk.... blablabla"

manusia nie pandai, tapi mudah diperalatkan...

sori la bell dah terbebel kat ruangan kamoo pula

qutil said...

bab ni memang seronok nak dibincangkan...maybe aku membaca status mereka yang shout out loud tu as another reader.. not as the personnel yang shout out silently..so there will differ there..from there aku x berape bekenan dengan mereka..

besides kalau nak anjurkan atau ajarkan doa tu kne la wat quote cam nie "ini adalah sepotong doa yang bagus diamalkan untuk.... blablabla"

manusia nie pandai, tapi mudah diperalatkan...

sori la bell dah terbebel kat ruangan kamoo pula